Ga naar de inhoud

MOINK balls – BBQ Recept

MOINK wat? MOINK Balls! Ik denk dat er twee groepen mensen zijn, een groep die nu meteen weet om welk recept het gaat. En een groep dat werkelijk geen idee heeft. MOINK balls zijn hele lekkere zachte malse kruidige gehaktballetjes die je op lage temperatuur gaart op de barbecue. Met...
30 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 15 minuten Bereidingstijd
Delen op

MOINK balls – BBQ Recept

MOINK wat? MOINK Balls! Ik denk dat er twee groepen mensen zijn, een groep die nu meteen weet om welk recept het gaat. En een groep dat werkelijk geen idee heeft.

MOINK balls zijn hele lekkere zachte malse kruidige gehaktballetjes die je op lage temperatuur gaart op de barbecue. Met spek, een barbecue rub en een ‘glaze’ van barbecuessaus met honing. Kortom: de lekkerst gehaktballetjes die je ooit hebt gegeten.

Moink balls

MOINK balls

Wat betekend MOINK? Daar was ik benieuwd naar! Het blijkt dat het komt van Moo en Oink, het geluid dat een rund en varken maakt. Deze balletjes bestaan namelijk uit rund- en varkensvlees. Het schijnt ook dat je MOINK altijd met hoofdletters moet schrijven, dus dat heb ik in dit artikel ook gedaan 😉

MOINK balls waren een van de eerste hapjes die we op onze The Bastard klaarmaakte vorig jaar. Inmiddels is het één van onze favoriete hapjes die we regelmatig maken. Het recept dat ik gebruik is afkomstig uit het ‘Yes we can BBQ” kookboek van The Bastard. Online kun je hem ook hier vinden.

Hoe maak je ze?

Je start met het kneden van het gehakt, hier gaan echte smaakmakers in. Zoals geraspte Parmezaan, knoflook, oregano en peterselie. Een ei, paneermeel, melk, zout en peper mogen hierbij ook niet ontbreken. Dit mengsel kneed je goed door elkaar en hier rol je mooie gehaktballen van, ongeveer iets kleiner dan een golfbal.

DE MOINK balls rol je hierna in een BBQ RUB naar keuze. Ik gebruik heel graag de combinatie van het recept dat ik gister deelde. Klik hier voor het recept hiervan. En daarna rol je het gehaktballetje in ontbijtspek, dit zet je vast met een cocktailprikker.

Hierna kunnen de MOINK BALLS op de barbecue, 45 minuten op 120 graden indirect, deksel gesloten.

Na 45 minuten bestrijk je de gehaktballetjes met een mengsel van barbecuesaus en honing en gaar je de kleverige gehaktballetjes nog 30 minuten.

Hierna is het een kwestie van genieten geblazen… 😉

Je kunt de MOINK BALLS serveren als hapje op een feestje, of onderdeel van de barbecue maaltijd. Wij serveren het vaak als voorgerechtje of borrelhapje, en daarna volgen andere barbecuerecepten.

Kun je de MOINK balls ook gewoon in een koekenpan bakken? Ja het kan theoretisch gezien. Het zijn gewone gehaktballetjes. Maar het is wel veel minder lekker dan bereiding op de barbecue. Op de (kamado)barbecue bereiden we ze slow en low. Langzaam en op lage temperatuur. Hierdoor wordt het vlees heel mooi zacht, komen alle smaken tot hun recht en ontstaat er een echt smaakbommetje.

Moink balls

Moink balls

Ingrediënten

personen

Voor het gehakt:

Overige

Extra benodigd

  • cocktailprikkers
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze moink balls – bbq recept

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur 15 minuten
Stap 1
Meng in een kom het gehakt met alle ingrediënten. Kneed goed door elkaar en rol hier balletjes van, ongeveer iets kleiner dan een golfbal.
2
Stap 2
Rol de gehaktballen door de bbq rub. Omwikkel de gehaktballen met een plak gerookt ontbijtspek. Ze het ontbijtspek vast met een cocktailprikker.
3
Stap 3
Verawarm 100 ml barbecuesaus in een pannetje en roer hier 50 ml honing door. Zet het vuur hierna uit.
4
Stap 4
Verwarm de barbecue op 120 graden, indirect.
5
Stap 5

Grill de moink balls 45 minuten op de barbecue, met de deksel dicht.

6
Stap 6

Smeer de ballen hierna in met de barbecuesaus met honing en grill ze nog 30 minuten op de barbecue.

7
Stap 7
Serveer de moink balls hierna direct.
Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
Spanakopita ovenschotel
Geroosterde aardappeltjes met bloemkool en tahin
Broccolischotel met champignons

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op