Ga naar de inhoud

Gehaktbal met jus – zonder pakjes

De lekkerste Hollandse gehaktbal met jus. Die maak je zelf, zonder pakjes of zakjes.

45 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gehaktbal met jus – zonder pakjes

Als ik op Instagram iets deel over een gehaktbal of jus krijg ik altijd vragen naar mijn recept. In dit artikel deel ik hoe ik dit maak op de snelle manier en geef ik ook mijn recept om een gehaktbal met jus te maken zonder pakjes en zakjes. Want dat is helemaal niet moeilijk, en extra lekker!

Hollandse gehaktbal met jus

Als er iets is wat je moet kunnen koken, dan is het wel een oer-Hollandse gehaktbal. De klassieke versie zoals oma of mama hem maakt, of met een twist. In mijn eerste kookboek, Snelle klassiekers met een twist deelde ik dit recept van een hele lekkere gehaktbal met jus, die je zonder pakjes en zakjes zelf maakt.

Als ik thuis een even snel een gehaktbal klaarmaak moet ik bekennen dat er toch een zakje instant jus wordt gebruikt. Ik maak hem dan op deze manier: Ik meng gehakt met gehaktkruiden, ei, paneermeel en een scheutje ketjap of ketchup. Van dit mengsel rol ik de gehaktballen. De ballen braad ik aan in een laagje gesmolten Croma. Hierna haal ik de ballen even uit de pan en meng ik een zakje instantjus met koud water. Dit roer ik door en doe ik in de pan bij de Croma. Dit roer ik door en breng ik aan de kook waarna ik de aangebraden gehaktballen weer toevoeg. Op medium tot laag vuur braad ik de gehaktballen gaar met de deksel op de pan. Keer de gehaktballen tussentijds om.

Gehaktbal met jus

Bovenstaande manier is lekker, en zoals mijn moeder altijd gehaktballen maakt. Maar het kan nog lekkerder. En dan ga je aan de slag zonder pakjes en zakjes. In plaats van gehaktkruiden brengen we de gehaktbal in dat geval op smaak met ui, mosterd en tomatenpuree. Paneermeel en een eidooier mogen ook niet ontbreken in deze homemade gehaktbal.

De jus maken we in dit geval niet van een pakje, maar hiervoor gebruiken we smaakmakers zoals mosterd, tomatenpuree en ketjap met water. Dit maakt een kruidige jus met smaak.

Gehaktbal met een twist

Naast deze ‘standaard’ gehaktbal kun je natuurlijk veel meer kanten op met dit lekkere stukje vlees. Voeg bijvoorbeeld andere smaakmakers toe voor een gehaktbal met een twist. Ik geef je bij dit recept een twist voor een hele lekkere Italiaanse gehaktbal, en een gehaktbal met een Oosterse twist.

Dat wordt smullen!

Hollandse gehaktbal met jus

Ingrediƫnten

stuks
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gehaktbal met jus – zonder pakjes

Bereiding: 45 minuten
Stap 1

Kneed het gehakt samen met de ui, 1 theelepel dijonmosterd, 1 theelepel tomatenpuree, de eidooier, het paneermeel en zout en peper. Rol hier 4 gehaktballen van.

2
Stap 2

Wentel de gehaktballen door de tarwebloem zodat ze met een dun laagje bedekt zijn.

3
Stap 3

Verwarm de roomboter in een braadpan. Voeg de gehaktballen toe zodra de roomboter is gesmolten. Bak de gehaktballen rondom aan. Doe er 1 kopje water bij, samen met de overige mosterd en tomatenpuree en de ketjap.

4
Stap 4

Breng het vocht aan de kook en zet het vuur laag. Gaar de gehaktballen op laag vuur, met het deksel op de pan 25 minuten.

Wil je de Hollandse gehaktbal een twist geven? Voeg dan de volgende ingredienten toe aan het gehakt:

Italiaanse gehaktbal:Ā  2 tomaten (zaadlijsten verwijderd, in blokjes), Ā½ bol mozzarella (in kleine blokjes), 1 tl gedroogde oregano. En voor een gehaktbal met Oosterse twist: 1 tl kerriepoeder, 1 el ketjap manis, Ā½ tl sambal oelek.

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op