Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Ben je op zoek naar een echte showstopper op de kersttafel die ook nog eens vegetarisch is? Zoek niet verder! Deze hasselbackpompoen met knoflookboter en salie steelt niet alleen de show, hij is ook ontzettend makkelijk te maken en een feestje om op te eten.

Tip: ook zeer geschikt als bijgerecht bij en kerstmenu waar wel vlees of vis op het menu staat.  

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Voor dit vegetarische hoofdgerecht met pompoen gebruik ik een aparte bereidingstechniek: de hasselbacktechniek. Deze techniek is het meest bekend bij aardappels: je snijdt de aardappels in flinterdunne plakjes zonder de aardappel helemaal door te snijden. Vervolgens smeer je de aardappel in met olie of boter en rooster je ‘m in de oven. Zo wordt de binnenkant heerlijk zacht en de buitenkant lekker knapperig. Deze techniek kun je op heel veel verschillende soorten groenten toepassen en dus ook op de pompoen!

Tip: om ervoor te zorgen dat je de hasselbackpompoen niet helemaal doorsnijdt kun je aan beide kanten van de gehalveerde pompoen die je gaat insnijden een pollepel leggen. Zo snijd je niet verder dan de dikte van de pollepel.

Om de hasselbackpompoen op smaak te brengen gebruiken we een klassieke combinatie, pompoen met salie. Twee smaken die heel goed samengaan, ze passen zo goed bij elkaar! Ik besloot er een knoflookboter bij te maken en die gesmolten boter bij het serveren als sausje te gebruiken. Verder voeg je cranberries voor een friszuur accent en pompoenpitten voor de crunch toe. Zo gemaakt en echt fantastisch op tafel!

Serveer de hasselbackpompoen met knoflookboter en salie als vegetarisch hoofdgerecht, of als bijgerecht.

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Vegetarisch kerstmenu

Bij een vegetarisch kerstmenu zijn er vele opties, vele opties waarbij je toch een showstopper kunt serveren en het vlees niet mist. Zoals bij deze hasselbackpompoen. Ik tip je een aantal gerechten om je vegetarische kerstmenu compleet te maken:

 

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

 

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

30 minuten
+ 1 uur
4 personen

Ingrediënten

 • 100 gram gezouten boter op kamertemperatuur
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 takjes verse salie
 • ½ theelepel chilivlokken
 • 1 flespompoen geschild
 • 1 handje cranberries
 • 1 handje pompoenpitten
 • peper en zout
Extra benodigdheden:
 • Grote ovenschaal

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snijd of pers de teentjes knoflook fijn. Haal de blaadjes van 2 takjes salie en snijd ze klein. Meng de roomboter in een kommetje met de knoflook, salie en chilivlokken. Breng op smaak met peper.
 • Maak de pompoen goed schoon. Halveer ‘m vervolgens over de lengte en schep met een lepel de pitten en draden eruit.
 • Leg 1 helft van de pompoen met de snijkant naar beneden tussen twee snijplanken van gelijke hoogte in. Snijd nu om de halve centimeter de pompoen in totdat je bij de snijplanken komt. Je snijdt de pompoen dus niet helemaal door. Let wel op: bij het gedeelte waar je de pitten en draden hebt verwijderd, kun je niet helemaal door tot de snijdplanken, dan snijd je de pompoenhelft door. Markeer dus op de pompoen waar je niet helemaal tot aan de snijplanken door kunt snijden.
 • Leg de pompoenhelften vervolgens in de ovenschaal. Verdeel dan de knoflookboter over de pompoen en stop zoveel mogelijk boter tussen de schijfjes in. Breng de pompoen dan nog op smaak met peper en zout en bak de hasselbackpompoen in 60 minuten af in de oven totdat de schijfjes zacht zijn en de bovenkant bruin is. Wil je een extra crispy bovenkant? Schep dan iedere 10 minuten de boter uit de ovenschaal over de pompoen heen.
 • Serveer de hasselbackpompoen op een mooie grote schaal en schep alle boter uit de ovenschaal voor het serveren over de pompoenhelften. Garneer de hasselbackpompoen met cranberries, pompoenpitten en het laatste takje salie.

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

3 Reacties

 1. Sylvie 7 december 2021 om 18:07

  Gaat de schil van de pompoen er wel of niet af?

  1. Brenda Hoff 14 december 2021 om 10:01

   In dit geval hebben we de pompoen inderdaad geschild, zal het er direct bij zetten.

 2. Jeroen 14 december 2021 om 09:19

  Schil.je de pompoen ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept