Ga naar de inhoud

Bieten stamppot

Vandaag gaan we voor stamppot! En niet zo maar eentje, een rode bieten stamppot! Nu het nog net geen lente is buiten moeten we nog even extra genieten van lekker warm wintervoedsel. Vind je ook niet? Ik ben gek op soepen, stoofschotels en stamppotten, de komende tijd zet ik deze gerechten nog even extra vaak
Delen op

Bieten stamppot

Bietenstamppot txt

Vandaag gaan we voor stamppot! En niet zo maar eentje, een rode bieten stamppot!

Nu het nog net geen lente is buiten moeten we nog even extra genieten van lekker warm wintervoedsel. Vind je ook niet? Ik ben gek op soepen, stoofschotels en stamppotten, de komende tijd zet ik deze gerechten nog even extra vaak op tafel. Daarom vond ik dat ik er ook nog wel eentje kon delen met jullie hier op het blog. Of heb je al genoeg van het wintervoedsel?

Regelmatig eten we rode bietjes, meestal ga ik dan voor saai. AVG. Bieten met aardappelen, jus en een stukje vlees of vis. Laatst vond ik het tijd om eens iets anders met bieten te doen en besloot ik voor een bieten stamppot te gaan. Het resultaat is deze lekkere stamppot met ui, feta en spek. Eentje die hier bij ons zeker vaker op tafel komt.

Hoe eten jullie meestal rode bieten? Ga je voor standaard AVG, een lekkere bieten stamppot of iets anders?

Bietenstamppot 01

Bieten stamppot

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram aardappelen (liefst kruimig)
  • 500 gram voorgekookte rode bieten
  • 1 ui
  • theelepel tijm
  • scheutje balsamico azijn
  • 3 plakjes spek
  • klontje roomboter
  • feta

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.

Snijd de ui in halve ringen en fruit dit in een koekenpan met een beetje boter aan. Voeg tijm en balsamico bij en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven.

Bak de spek in een andere (droge) koekenpan of oven krokant.

Rasp de bieten of snijd ze in stukjes en verwarm ze in een ander pannetje.

Vang het vocht van de aardappelen op en bewaar dit. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter en voeg ongeveer 100 ml van het kookvocht van de aardappelen toe zodat een smeuig mengsel ontstaat. Roer de bietjes en uien er door. Plus de feta. Serveer de stamppot met de gebakken spek.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

23 reacties

Amanda

Lekker!

Laat een bericht achter

Ina

Welke spek kun je voor het bakken gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik gebruik graag gerookt ontbijtspek

T de Vries

Heerlijk recept! Ik heb alleen ipv balsamico azijn worcestersaus gebruikt en ipv spek er een zure haring bij voor de frisse bite. Superlekker

Laat een bericht achter

F. Wazir

Vandaag je bietenstampot met je libanese gehaktballen gegeten. Was verrukkelijk! Bedankt voor de inspiratie!

Laat een bericht achter

Veldman

Er moet geen balsamico azijn in dan ruikt het niet meer lekker

Laat een bericht achter

Petra-2017

bietjes idd met een uitje ,m aar ik eet ze bvk met gestoofde vis èn kruimige aardappeltjes :-))

Laat een bericht achter

Sharon

Mmm lijkt me erg lekker! Wat voor balsamico azijn gebruik je zwarte of witte?

Laat een bericht achter

Sacha

Beetje late reactie op dit recept van maart maar goed. Wilde toch even delen wat wij 's zomers doen met rode bietjes. Dan maak ik een salade van in dunne plakjes of kleine blokjes gesneden rode biet, een appeltje ook kleingesneden, haring in stukjes (zure of verse net wat je lekker vind) Dan wat creme fraiche erdoor en wat bieslook. Evt verder op smaak brengen met peper en zout. En smullen maar! Om er een hoofdmaaltijd van te maken kun je er ook wat afgekoelde gekookte pasta doorheen doen

Laat een bericht achter

Tineke

Net gegeten, zelfs onze bietenhatende puber vond het lekker! Gaan we zeker vaker doen! Je eet met deze stamppot lekker veel groente! (250 gr per persoon)

Laat een bericht achter

Emma

oeh, ziet er lekker uit. Met bieten ga ik meestal voor bietensoep of oosterse bietjes met gehaktballetjes en rijst, ook erg lekker

Laat een bericht achter

Annemiek

M'n vriend is gek op bietjes, dus deze moet ik eens proberen! Ik ben zelf niet dol op dat gronderige, maar in bietensalade (met ui, appel, augurk, mayo) zijn ze best lekker!

Laat een bericht achter

Julie Hapjesprincess

ik eet bieten graag als carpaccio. Ik pof ze dan in de oven en snij er plakjes van. Heerlijk met geitenkaas.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat klinkt als een gerechtje dat ik heel erg lekker ga vinden. Er staat ook een bietencarpaccio op de site, daarbij heb ik de bietje niet gepoft. Maar ga het eens proberen want het lijkt me nog veel lekkerder. Bedankt voor de tip Julie.

Anneke

Ik vind bietjes het lekkerst geraspt met een uitje lekker met gekookte aardappelen en een bal gehakt. Daar mogen ze mij voor wakker maken! Simpel maar zo lekker.

Laat een bericht achter

Marjolein

Risotto met bietjes, geitenkaas en tijm! Staat deze week weer op het menu...heerlijk!

Laat een bericht achter

Annie Laumen

Ik ben geen bietenliefhebber. Als kind vond ik ze afschuwelijk Maar de laatste tijd maak ik weleens bieten risotto.Grt Annie

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De bietenrisotto die ik eens gegeten heb was heerlijk. Heb het nog nooit zelf gemaakt, dus schrijf het nu op mijn to-cook lijstje :)

Nicole

Bietenstamppot is hier toch wel favoriet, lekker met geroosterde amandelen erover

Laat een bericht achter

kelly

Dit is heerlijk! Hou van bietjes!! Vooral met een gekookt eitje!! hmmm..

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Spinazie met een gekookt eitje eet ik regelmatig, maar van bietjes en een gekookt eitje heb ik nog nooit gehoord. Nu wil ik het toch eens proberen.

Ellen

lekker! Ik hou wel van rode biet!

Laat een bericht achter

Charles van den Brink

Beste Brenda, Wij eten een bietjesstamppot met geitenkaas en pijnboompitten, en natuurlijk een aardse rode wijn erbij. Ook heerlijk en 100% vegetarisch Met vriendelijke groet, Charles.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op