Ga naar de inhoud

Bietensalade a la Niçoise

Vandaag gaan we weer voor een klassieker met een twist. Een variatie op de Niçoisesalade. Deze bietensalade a la Niçoise bevat geen tonijn. Maar zoals je waarschijnlijk al vermoedt, wel bietjes. Een lekkere herfstsalade. De bekende Niçoisesalade ken je vast wel. Deze salade, die altijd bestaat uit tonijn, sperziebonen, eieren...
30 minuten Voorbereidingstijd

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Dop de sperziebonen en kook ze in 12-15 minuten gaar. Voeg de laatste 6-8 minuten de eieren toe en kook ze mee. Giet de sperziebonen en eieren af en laat de eieren schrikken in koud water. Pel ze daarna en halveer ze.
2
Stap 2
Snijd de bieten in dunne schijfjes. Als je ze rauw gebruikt, snijd ze dan zo dun mogelijk.
3
Stap 3
Snijd de Romainesla klein.
4
Stap 4
Maak de Nicoise-dressing door de knoflook, dijonmosterd, wittewijnazijn en het citroensap in een kommetje te mengen met de olijfolie tot je een mooi geheel hebt. Breng op smaak met peper en zout.
5
Stap 5
Mix de sla met 1/3 van de dressing en voeg dan de sperzieboontjes en bietenschijven toe.
6
Stap 6

Serveer de bietensalade a la Niçoise met de eieren erbovenop. Serveer de overige dressing ernaast, en voeg deze naar smaak toe.

Bietensalade a la Niçoise

Vandaag gaan we weer voor een klassieker met een twist. Een variatie op de Niçoisesalade. Deze bietensalade a la Niçoise bevat geen tonijn. Maar zoals je waarschijnlijk al vermoedt, wel bietjes. Een lekkere herfstsalade.

De bekende Niçoisesalade ken je vast wel. Deze salade, die altijd bestaat uit tonijn, sperziebonen, eieren en de bekende Nicoisedressing, is een van mijn favoriete salades. Maar soms heb ik geen zin in die typische smaak van tonijn uit blik en wil ik weleens iets anders. Dus bedacht ik deze bietensalade a la Niçoise. Een salade met de bekende Niçoisedressing, maar zonder tonijn en met een bijzonder ander ingrediënt: bietjes!

Bietensalade a la Nicoise

Bietensalade a la Niçoise

Ik gebruikte voor deze salade de mooiste biet die er te krijgen is: de chioggiabiet. Deze roze biet met witte ringen vind ik echt supermooi. En hij is ook nog eens wat zoeter dan zijn bekende broertje. Maar, je kunt deze rode biet ook gewoon prima gebruiken voor deze salade, net zo lekker!

Ik heb er voor gekozen om de biet rauw te laten, maar als je het lekkerder vindt om een voorgekookte biet te gebruiken kan dit ook. Serveer de bietensalade als lunch of makkelijke avondmaaltijd. Ook lekker om als bijgerecht te serveren, maak de porties dan iets kleiner dan in het recept staat aangegeven.

–> Over Snelle klassiekers met een twist gesproken. De aller laatste exemplaren van mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist zijn nu verkrijgbaar via mijn shop. Omdat het de aller laatste zijn verkoop ik ze voor de speciale actieprijs van €12,50 per stuk (ipv €25,-). Klik hier voor meer informatie en om te bestellen. 

Bietensalade a la Nicoise

Bekijk ook andere recepten
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem
Huzarensalade

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op