Boerenkool ovenschotel met worst
De lekkerste boerenkool ovenschotel. Uiteraard mag rookworst hierbij niet ontbreken.
Boerenkool ovenschotel met worst
Bewaren
Er staan al meerdere recepten met boerenkool op de blog. Maar als ik eerlijk ben vind ik boerenkoolstamppot met worst het aller lekkerste. Mijn favoriete boerenkoolstamppot heb ik verwerkt in de boerenkool ovenschotel met worst die ik bij deze met je deel. Een ovenschotel om van te smullen!
Boerenkool ovenschotel met worst
Boerenkool met worst, rookworst is het aller lekkerst wat mij betreft. Zeker in de donkere maanden van het jaar, het hoort gewoon bij elkaar.Ā Een boerenkookrecept met een twist is lekker (scroll naar beneden voor hele lekkere receptinspiratie met boerenkool) maar vaak mis ik dan toch de rookworst een beetje.
Boerenkoolstamppot met rookworst heb ik in dit geval verwerkt in een boerenkool ovenschotel met worst.
Eerst bereid je de boerenkoolstamppot door aardappelen en boerenkool te koken. Het geheim wat de stamppot nog lekkerder maakt is wat mij betreft een blokje runderbouillon. Deze doe ik bij de boerenkool in de pan. Je kunt ook de aardappelen en boerenkool in dezelfde pan koken, in dat geval kan daar dan ook het blokje bouillon bij.
Een deel van het vocht met het bouillonblokje gebruik je ook om door de gestampte aardappelen te mengen zodat het smeuĆÆger wordt. Hier gaan ook gebakken spekblokjes doorheen en een beetje mosterd. Dit verdelen we over de ovenschaal en dat maken we af met geraspte kaas en plakjes rookworst.
En waarom deze ovenschotel nog lekkerder is dan de basis boerenkoolstamppot met worst? De rookworst uit de oven. Die is echt mega lekker, zeker in combinatie met de gegratineerde geraspte kaas.
Boerenkool variatierecepten
Natuurlijk is het lekker om zo nu en dan af te wisselen met een boerenkool recept. Ik zou zeggen kook eerst de boerenkool ovenschotel met worst. En als je daarna iets anders wilt, dan ga je naar Ć©Ć©n van deze recepten:
Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boerenkool ovenschotel met worst
Stap 1
Kook de boerenkool in ruim water, met het bouillonblokje erbij.Stap 2
Kook in een andere pan de aardappelen gaar.Stap 3
Bak in een droge koekenpan de spekblokjes krokant.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Giet de aardappelen af, giet de boerenkool ook af maar vang het bouillon-vocht op.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, voeg ongeveer 120 ml van het bouillon-vocht toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper en voeg de mosterd toe. Roer dit goed door. Roer de boerenkool en de gebakken spekreepjes door de stamppot.Stap 7
Verdeel de boerenkoolstamppot over een ovenschaal. Bestrooi dit met de helft van de kaas en beleg met plakjes rookworst. Bestrooi dit met de overige kaas. Verwarm de boerenkool ovenschotel 20 minuten in de oven.Stap 8
Serveer hierna direct, eventueel met jus.Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boerenkool ovenschotel met worst
Stap 1
Kook de boerenkool in ruim water, met het bouillonblokje erbij.Stap 2
Kook in een andere pan de aardappelen gaar.Stap 3
Bak in een droge koekenpan de spekblokjes krokant.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Giet de aardappelen af, giet de boerenkool ook af maar vang het bouillon-vocht op.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, voeg ongeveer 120 ml van het bouillon-vocht toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper en voeg de mosterd toe. Roer dit goed door. Roer de boerenkool en de gebakken spekreepjes door de stamppot.Stap 7
Verdeel de boerenkoolstamppot over een ovenschaal. Bestrooi dit met de helft van de kaas en beleg met plakjes rookworst. Bestrooi dit met de overige kaas. Verwarm de boerenkool ovenschotel 20 minuten in de oven.Stap 8
Serveer hierna direct, eventueel met jus.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
14 reacties
Betty
Hoi Brenda, Ik heb jouw recept gebruikt om met de ingrediƫnten die ik had de ovenschotel.te maken. Ik had nog liggen: een zak boerenkool van 300 gr, een pakje gerookte spekreepjes, chorizoworst, snoeptomaatjes en kippenbouillonblokje. Omdat we met z'n tweeƫn zijn heb ik daar iets minder dan 600 gr aardappels bij gekookt en een puree van gemaakt met wat kippenbouillon waar de boerenkool in gekookt is en wat vet en de uitgebakken spekreepjes. De boerenkool en aardappelpuree samen gevoegd, in een ovenschaal gedaan, wat gehalveerde tomaatjes erop gelegd en wat stukjes chorizo en daarna wat kas erover geraspt. Een aantal minuten onder de grill van de oven om de kaas te laten smelten. Het was echt heerlijk, we hebben alles opgegeten. Hartelijk dank voor je goede idee om eens een andere boerenkool stamppot te maken. Groet, Betty
Ciska Leichsenring
Deze schotel is heerlijk! Alle 3 mijn mannen in huis waren op slag verliefd. Als ik nu boerenkool maak vragen ze of ik er de ovenschotel van wil maken
Brenda Hoff
Wat leuk om te horen Ciska
Gezina Dijksterhuis
Deze ovenschotel een dag van tevoren gemaakt i.v.m. ons jaarlijkse familie diner. De volgende dag even in de oven en succes verzekerd! Een echte aanrader!!
Yfke
Tieners hier eten niet heel graag boerenkool maar deze valt erg goed in de smaak
Lucienne Baumgartner
Kun je ook diepvries boerenkool gebruiken?
Brenda Hoff
Ja, dat kan zeker
Ingrid
Zo deze was super lekker, zelfs mijn boys vonden het lekker !!! Nou dat zegt heel wat Komt hier vast vaker op tafel. Dankjewel, groetjes Ingrid
Brenda Hoff
Wat super om te horen Ingrid!
Jacomijn
Vandaag deze schotel gemaakt! Wat ontzettend lekker! Mijn man en ik hebben ervan gesmuld Jacomijn
Aggie
Kun je deze boerenkoolschotel een dag van tevoren klaarmaken?
Brenda Hoff
Hoi Aggie, dat kan prima met deze schotel. Geniet ervan,
Johan
Deze schotel is echt top. Zo lekker van gegeten.
Jorine
Hij was echt heerlijk! Voor 2 volw en 2 kindjes heb ik 300gr boerenkool en 600gr aardappelen aangehouden. Deze ochtend heb ik er stiekem nog een paar happen van genomen!