Ga naar de inhoud

Chicken Pie

Sinds ik afgelopen zomer een bezoekje aan de Pieman (klik) bracht wilde ik zelf ook aan de slag om een pie te maken. Omdat het hoogzomer was wilde ik nog even wachten, maar nu vind ik het toch echt wel tijd om zelf pie te maken. De dagen worden korter, gelukkig is het buiten nog
Delen op

Chicken Pie

Chicken Pie txt

Sinds ik afgelopen zomer een bezoekje aan de Pieman (klik) bracht wilde ik zelf ook aan de slag om een pie te maken. Omdat het hoogzomer was wilde ik nog even wachten, maar nu vind ik het toch echt wel tijd om zelf pie te maken. De dagen worden korter, gelukkig is het buiten nog niet echt koud maar toch denk ik al steeds vaker aan stevig herfstvoedsel. Gerechten die je verwarmen. Stamppot, stoofschotel, soep.. en waarom geen homemade pie?

Een pie wordt ook wel een pastei genoemd. Dit is een hartige vulling met daar omheen bladerdeeg. Het zachte van de vulling met het knapperige van het bladerdeeg is een heerlijke combi.

Ik ben gek op hartig en daarom vallen gerechten als deze bij mij ook altijd in de smaak. Deze Chicken Pie is wat mij betreft ultiem herfstvoedsel. Lekker warm en het vult goed. Verse tijm en laurierblad geven de pie net dat beetje extra. Serveer de pie met een kom soep, gebakken aardappeltjes of een lauwwarme salade voor een complete maaltijd.

Chicken Pie 02

Chicken Pie

Bereidingstijd 30 minuten en 25 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 plakjes bladerdeeg of een rol bladerdeeg uit het koelvak
  • 400 gram kipfilet
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • 150 gram champignons
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 1 ui
  • theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 3 eetlepels bloem
  • 100 ml gevogelte fond (of 250 ml kippenbouillon)
  • 150 ml melk (niet nodig als je kippenbouillon gebruikt)
  • olijfolie of boter om in te bakken
  •  peper
  • ei

Extra benodigd: ramekins of een ovenschaal

Bereiding:

Snijd de kipfilet in blokjes (niet te fijn) en bak dit in olie of boter even aan. Snipper de ui en pers het teentje knoflook, voeg dit bij de kip.
Snijd de champignons in kwarten, de prei in halve ringen en de wortel in blokjes en voeg dit ook bij de pan met kipblokjes. Voeg het laurierblad en de tijm erbij en laat de groenten even sudderen (ongeveer 5 minuutjes).

Voeg de bloem in de pan en roer dit even door. Als het goed gemengd is voeg je de gevogeltefond en de melk er bij. Roer het door en laat het even garen, tot de saus is ingedikt. Proef en breng eventueel op smaak met peper en extra tijm.

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ramekins of ovenschaal in en bekleed het met bladerdeeg.

Verdeel het kipmengsel over de schaaltjes. Bedek de bovenkant met bladerdeeg en zorg er voor dat dit goed vast zit. Prik een gaatje in het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk het dakje van bladerdeeg met ei en bak dit ongeveer 25 minuten in de oven, tot het goudbruin wordt.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg
Plaattaart met krokante kip en honing-mosterd
Pasta pesto met gehaktballetjes

21 reacties

Astrid

Ik hou niet van paddestoelen….wat kan ik als vervanging gebruiken?

Laat een bericht achter

Huibertien Rozema

Goedemiddag, Ik wil graag pie maken voor kerst. Kan ik ze ook van te voren maken? Alvast bedankt en fijne dagen

Laat een bericht achter

karin

Ik ga ze straks maken en vraag me af of ze ook goed in te vriezen zijn. Dan kan ik er gelijk en aantal maken.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ze ook invriezen Karin. Ik zou ze dan wel eerst afbakken, laten afkoelen en daarna invriezen. Ontdooien kan het beste in de koelkast, en dan weer opwarmen in de oven.

Annelies

Vandaag gemaakt en beviel goed. Ook de kinderen (3,5 en 1,5) hebben zitten smullen! Echt een top recept wat vaker gemaakt gaat worden hier :-)

Laat een bericht achter

Merijn

Deze chicken pie gemaakt vandaag. Mmmmm heerlijk. Ik had nog een stuk knolselderij dat heb ik er ook bijgedaan. Iedereen hier vond het lekker. De bladerdeeg werd niet helemaal gaar. Mischien omdat ik de ragout eerst heb laten afkoelen. Daarna in de ovenschaal gedaan en dan het bladerdeeg erop.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat zou heel goed door de koude ragout kunnen komen inderdaad. Volgende keer iets langer in de oven?

Lisette

Ik ga die gerecht woensdag maken, ziet er heerlijk uit! Maar welke maat ronde ovenschaaltjes gebruik je hiervoor?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Deze schaaltjes hebben een diameter van 10 cm, ze zijn 7 cm hoog. Je kunt bijvoorbeeld ook van die kleine eenpersoons pannetjes gebruiken. Of een grote ovenschaal?

Heleen

Vandaag gegeten........topper iedereen enthousiast !

Laat een bericht achter

Lenny

Ik was zaterdag inspiratieloos en kwam weer eens op je site terecht. Heb toen deze pie gemaakt. Hij was heerlijk! Ben niet zo gek op prei, dus heb courgette gebuikt. We hebben gesmuld, ook de kinderen!

Laat een bericht achter

Bouchra

Dit zou ik weleens een keer willen maken, lijkt me heerlijk!

Laat een bericht achter

Heleen

Kippen dijen vlees wordt niet droog....heerlijk

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Daar heb je helemaal gelijk in Heleen, bedankt voor de tip :)

Maaike

Ziet er heerlijk uit, prachtige foto's ook!

Laat een bericht achter

Heidi Sour

Als ik kip maak wordt die altijd zo droog. Zou dat met dit recept niet zo zijn? Of is er iets waar ik op zou kunnen letten?

Laat een bericht achter

charlotte

scheutje citroensap door de kip voor je hem aan gaat zeten maakt hem veel malser en je proeft het niet. mag best een scheut in.

Brenda Kookt

Mijn tip is om de kip niet te lang voor te bakken. Hij gaart in de oven ook nog verder.

Emily van Kampen

Zo grappig: ik ben ook door Pieman op de Swanmarket in Rotterdam op het idee gebracht om zelf een keer een pie te maken. Deze lijkt me ook erg lekker!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op