Ga naar de inhoud

Dorade met prei en aardappeltjes – Barbecuerecept

Een feestmaal! Dorade met prei en aardappeltjes van de barbecue. Een hele lekkere vis om in zijn geheel te bereiden

10 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • cocktailprikkers
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de krieltjes 8 minuten voor. Snijd een 1/3 van een prei in kleine ringetjes. Snijd de overige prei in rolletjes van ongeveer 8 cm.
2
Stap 2

Spoel de vis eventueel nog even af en dep droog met keukenpapier. Snijd de buitenkant van de vis aan beide kanten 2x keer in, niet te diep.

3
Stap 3

Breng de binnenkant van de vis op smaak met zout en peper. Vul de vis met preiringetjes, een eetlepels fijngehakte peterselie, plakjes citroen en een plakje boter. Gebruik eventueel cocktailprikkers om ervoor te zorgen dat de vulling in de vis blijft zitten.

4
Stap 4
Breng de buitenkant van de vis op smaak met zout en peper en bestrijk met olijfolie. Leg nog 2 plakjes citroen op de dorade.
5
Stap 5
Verwarm de E-Braai op 150 graden.
6
Stap 6
Breng de aardappeltjes op smaak met zout, peper en paprikapoeder en meng met een eetlepel olijfolie. Breng de preirolletjes ook op smaak met zout en peper.
7
Stap 7

Leg de vis op het rooster, samen met de voorgebakken krieltjes en preirolletjes. Doe de deksel op de barbecue. Draai de vis na 8 minuten om, en doe dit ook met de krieltjes en preirolletjes. Laat de vis hierna nog 8 minuten op de andere kant bakken.

8
Stap 8

Controleer of de dorade gaar is, dit kun je doen door te checken of je het vel er gemakkelijk er af kunt halen.

9
Stap 9
Serveer de dorade met de gebakken aardappeltjes en geroosterde preirolletjes.

Bij een barbecue op kolen laat je de boter achterwege en smeer je de binnenkant van de vis in met olijfolie.

De gevulde dorade kun je ook in de oven bereiden, verwarm hem in dat geval 20 minuten op 180 graden.

Dorade met prei en aardappeltjes – Barbecuerecept

Deze zondag gaan we voor een feestmaal! Een feestmaal van de barbecue deze keer. Want het zonnige weer van de afgelopen week vraagt natuurlijk om nog meer barbecue recepten! Vandaag deel ik hoe je dorade met prei en aardappeltjes bereid. Ik doe dit op de E-Braai, een barbecue die het je wel heel erg makkelijk maakt.

Dorade met prei en aardappeltjes

Vis van de barbecue

Bij de barbecue gaan we meestal voor vlees. Al moet ik zeggen dat groente ook terrein wint. Ik serveer zelf ook steeds vaker één stuk vlees met daarbij groentegerechten. Maar natuurlijk kun je ook gaan voor een lekkere vis van de barbecue. Of zoals in dit geval een hele vis.

Vis kun je heel goed bereiden op de barbecue. Wel moet je er om denken dat je geen vis neemt die snel uit elkaar valt, zo is kabeljauw hiervoor niet geschikt. Als je dit wel wilt bereiden op de barbecue kun je het bijvoorbeeld en papillotte garen. Ook kun je sommige vissoorten aan een spiesje rijgen of een visklem gebruiken om de vis te garen.

Ook kun je vis heel goed in zijn geheel op de barbecue garen. Dit kan heel goed met een dorade of forel.  Het is eigenlijk heel simpel en wat mij betreft heel erg lekker. Het enige dat je nodig hebt zijn een aantal smaakmakers om de vis nog lekkerder te maken.

Dorade met prei en aardappeltjes

Dorade met prei en aardappeltjes

In dit geval ben ik gegaan voor dorade met prei en aardappeltjes. Als je wilt kun je in plaats van dorade ook forel gebruiken. Deze vis is wat kleiner, dus in dat geval zou ik 1 vis per persoon nemen.

De dorade breng ik op smaak met zout, peper, peterselie en citroen. Ook vul ik de vis met fijngesneden preiringetjes. Bij het barbecueën is het belangrijk dat je de vis nog even insmeert met olijfolie voor je hem op de barbecue legt.

De gevulde dorade serveer ik met prei en aardappeltjes, maar hier kun je natuurljk mee variëren. Neem vooral wat je zelf lekker vindt. De aardappeltjes kook ik even voor en bereid ik ook op de barbecue. Van de overgebleven prei snijd ik rolletjes welke ik ook op de barbecue heb geroosterd.

Elektrische barbecue

Na een gerecht met vlees (deze heerlijke spareribs) en groenten (courgettepakketjes met ricotta) is de gevulde dorade met prei en aardappeltjes het derde recept dat ik op de E-braai bereidde, de nieuwste barbecue van CADAC. Omdat niet iedereen op gas kan en mag koken (bijvoorbeeld als je een balkon hebt) is er nu de E-Braai, een elektrische barbecue.

De E-Braai heeft een handzaam formaat en zet je op de grond of een tafeltje. Net wat in jouw tuin of balkon handig is. De barbecue heeft een duidelijk digitaal display waarop je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig kunt instellen. De temperatuur wordt rechtstreeks op het rooster gemeten, hierdoor is de temperatuur exact in te stellen en kun je hem goed constant houden.

De E-Braai wordt geleverd inclusief een pandrager, een BBQ rooster met keramische coating en een deksel. Je kunt hem naar wens uitbreiden met optionele accessoires, zoals een paella pan of een pizzasteen. Klik hier voor alle informatie.

Dorade met prei en aardappeltjes

Dorade van de barbecue

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met zalm en pesto
BLT Salade
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op