Eton Mess Kerstkrans – Christmas Mess
Bewaren
Yes, wat mij betreft is dit hét toetje deze kerst. Een heerlijke Eton Mess kerstkrans. Oftewel een Christmas Mess. Een plank gevuld met een romig slagroom-meringue mengsel, rode vruchten, aardbeiensaus en chocolade. Zo lekker! Hier wil je toch in duiken?
Kersttoetje
Toetjes eten we niet vaak, maar met het kerstdiner mag een feestelijk toetje wat mij betreft niet ontbreken. Een heerlijke afsluiter van het diner samen. Het Eton Mess recept is wat mij betreft het perfecte toetje voor de feestdagen.
Het is gemakkelijk om te maken. Als je de meringue vooraf klaarmaakt is het zelfs zo gepiept. Ook is dit een heel fijn recept om gemakkelijk in grotere hoeveelheid te maken. Ideaal als met kerst de hele familie aanschuift.
En het is ook gewoon su-per lekker! Dus alleen daarom al een must-make. Zelfs als je in je eentje kerst viert 😉 (dan zou ik wel een kleinere portie maken, je kunt dit recept gemakkelijk halveren)
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept voor de feestelijke Eton Mess Kerstkrans.
Wat is eton mess?
Eton Mess is een Engels (of eigenlijk Brits) recept, een dessert. Het nagerecht bestaat traditioneel uit een combinatie van aardbei of banaan met room(ijs). Later werd en meringue aan de room toegevoegd.
Het is een simpel te maken toetje dat bestaat uit lagen van geklopte slagrom met meringue en vers fruit. Zo is het heel geschikt als kersttoetje!
Hoe maak je eton mess?
Eton mess is een toetje van gemak. Je hoeft er niet zoveel voor te doen. De meringue is het lastigste, naast het opkloppen van de slagroom is dat het enige dat je moet maken. Als kun je het ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Meringue zijn opgeklopte eiwitten met suiker. Dit droog je in de oven. Laat de merinque hierna afkoelen voor je het in de eton mess (de slagroom) verwerkt.
De afgekoelde meringue verdeel je in stukken en roer je door opgeklopte slagroom. Dit is de basis van de eton mess. Maak het af met vers fruit.
Eton Mess is het lekkerst als het vers wordt geserveerd, dus wacht niet te lang met opdienen nadat je het hebt gemaakt.
Eton Mess recept: Kerstkrans
Voor de kerstdiner heb ik deze keer een kerstversie van eton mess gemaakt. Chrismas mess, oftewel eton mess kerstkrans. Een feestelijk dessert om samen van te genieten.
Verdeel de geklopte room met daarin brokken meringue in een cirkel over de plank. Verdeel hierover aardbeiensaus, verse rode vruchten (ik nam aardbeien, frambozen en blauwe bessen), garneer met munt en kerstchocolade.
In dit geval heb ik een rond plank met daarin een gat gebruikt. Je kunt ook een ronde plank of groot bord zonder gat gebruiken.
De Eton Mess Kerstkrans is een gerecht om te delen. Om samen met de lepel in te duiken en van te smullen. Als je daar niet van houdt kun je het ook van de plank op bordjes scheppen.
Of wil je liever eton mess in aparte porties serveren? Neem dan eens een kijkje bij dit recept voor eton mess in een glaasje.
Ingrediënten
Voor de meringue
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eton mess kerstkrans – christmas mess
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel. Maak de mixer en kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap erlangs te halen.Stap 3
Klop de eiwitten met een mixer tot er pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.Stap 4
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat. Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven, dus probeer kleinere hoopjes te maken.Stap 5
Bak (of droog) de meringue ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. Bij mij hadden de meringue ongeveer 90 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).Stap 6
Laat de meringue afkoelen.Bereiding eton mess kerstkrans
Stap 1
Klop de slagroom lobbig, samen met 1 eetlepel suiker.Stap 2
Doe 1/3 van de aardbeien in een kom samen met vanillesuiker. Pureer dit tot een vloeibare saus.Stap 3
Breek de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng ¾ van de meringue door de slagroom, hou de rest apart voor de garnering.Stap 4
Pak een groot bord of serveerplank. Dek de plank eventueel af met bakpapier, zodat het vocht niet in de plank trekt.Stap 5
Verdeel het slagroommengsel over de plank, in de vorm van een krans. Verdeel hierover wat van de aardbeiensaus. Verdeel hierover de aardbeien en rode vruchten (ik nam frambozen en blauwe bessen). Leg wat blaadjes munt op de krans . Garneer met de overige stukken meringue en verdeel tot slot de chocolade over de krans.Stap 6
Serveer de eton mess kerstkrans hierna direct.Het lekkerste is het als je de eton mess kerstkrans direct voor het serveren opmaakt. De meringue kun je eerder op de dag alvast klaarmaken. De slagroom kun je ook alvast kloppen. Roer de stukken meringue voor het serveren door de slagroom en maak de krans hierna op.
Ingrediënten
Voor de meringue
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eton mess kerstkrans – christmas mess
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel. Maak de mixer en kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap erlangs te halen.Stap 3
Klop de eiwitten met een mixer tot er pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.Stap 4
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat. Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven, dus probeer kleinere hoopjes te maken.Stap 5
Bak (of droog) de meringue ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. Bij mij hadden de meringue ongeveer 90 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).Stap 6
Laat de meringue afkoelen.Bereiding eton mess kerstkrans
Stap 1
Klop de slagroom lobbig, samen met 1 eetlepel suiker.Stap 2
Doe 1/3 van de aardbeien in een kom samen met vanillesuiker. Pureer dit tot een vloeibare saus.Stap 3
Breek de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng ¾ van de meringue door de slagroom, hou de rest apart voor de garnering.Stap 4
Pak een groot bord of serveerplank. Dek de plank eventueel af met bakpapier, zodat het vocht niet in de plank trekt.Stap 5
Verdeel het slagroommengsel over de plank, in de vorm van een krans. Verdeel hierover wat van de aardbeiensaus. Verdeel hierover de aardbeien en rode vruchten (ik nam frambozen en blauwe bessen). Leg wat blaadjes munt op de krans . Garneer met de overige stukken meringue en verdeel tot slot de chocolade over de krans.Stap 6
Serveer de eton mess kerstkrans hierna direct.Het lekkerste is het als je de eton mess kerstkrans direct voor het serveren opmaakt. De meringue kun je eerder op de dag alvast klaarmaken. De slagroom kun je ook alvast kloppen. Roer de stukken meringue voor het serveren door de slagroom en maak de krans hierna op.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.