Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Makkelijk om te maken, maar ook een beetje anders door de balsamico, gekarameliseerde ui en geitenkaas.

20 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

taartjes

Ingrediënten voor de gekarameliseerde uien:

Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.
2
Stap 2
Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.
3
Stap 3

Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.

4
Stap 4
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.
5
Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.
6
Stap 6
Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.
7
Stap 7
Serveer de taartjes warm.
  • Geitenkaas kan worden vervangen door feta.
  • Als dit het voorgerecht is, kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
  • Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeeg  geeft ook een leuk effect.
  • Bron: Carolines Blog

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjesDeze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes bladerdeegtaartjes heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Dat was met kerst namelijk.

Ik wilde graag een voorgerechtje met bladerdeeg maken. Het moest iets zijn dat iedereen lust. Ook de minder gedurfde eters. Bij collega-foodbloggers ben ik opzoek gegaan, en ik vond!
Bij Caroline vond ik het recept voor deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Aan het recept heb ik mijn eigen draai gegeven.

Dit is een erg lekker voorgerechtje. Gemakkelijk te maken, maar ook wel een beetje apart. Door de balsamico, gekarameliseerde uien en geitenkaas.

Aan de slag!

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

De ingrediënten staan er weer klaar voor! Alleen de bladerdeeg ontbreekt nog.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Voordat je de taartjes kunt maken moeten de uien eerst gekarameliseerd worden. In een braadpan laat je de ui sudderen met basterdsuiker, rozemarijn en balsamico in een beetje water. Na een kleine 20 minuten is dit klaar.

De uien kun je een dag van te voren karameliseren en bewaren in de koelkast zodat je tijdens het etentje zelf alleen het taartje hoeft op te bouwen.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Omdat we meerdere voorgerechten/amuses hadden heb ik de plakjes bladerdeeg gehalveerd. Als dit het enige voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Bekijk ook andere recepten
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem

18 reacties

Rian

Had nog een restje hartige taartdeeg in de vriezer. Daarmee een paar haojes gemaakt met Gekaramelliseerde ui (was ok maar voortaan doe ik er niet teveel bruine suiker bij, 1 theelepeltje is genoeg want t was te zoet) Nog plakje kaans en kers_ tomaatjes en verse tijm heerlijk!

Laat een bericht achter

Mariëlle

Was een succes! We vroegen ons nog af of zwarte olijven tapenade ook goed zou smaken? Dit was in ieder geval heerlijk.

Laat een bericht achter

Leonie

Dit recept was een groot succes! En ik had zelf spelt bladerdeeg gebruikt. Ik wist alleen niet welke soort fetta hierbij hoort. Bedankt voor de inspiratie.

Laat een bericht achter

Carmen

Ik heb net mijn eerste hapje genomen en: héérlijk! Ik ben vegetarier en samen met een lekkere salade is dit een supergoed hoofdgerecht.

Laat een bericht achter

Dientje

Heb de gekarameliseerde uientaartjes gegeten,ze waren heerlijk. We kregen ze als klein hapje,ik zal dit zeker zelf ook gaan maken op een feestje.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Dientje, zeker nu in de herfst is (en ook de winter) is dit een heerlijk hapje.

Jessica

Mijn uien worden niet zo donker als bij jou op de foto, denk teveel water bij gedaan (ik gebruik meer uien). Kan ik er gewoon extra balsamico en suiker bij doen of wordt de smaak dan te sterk?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als je meer uien gebruikt kun je naar verhouding ook meer balsamico en suiker toevoegen. Vooral door de balsamico kleurt de uien bruin, al kan dit ook per type balsamico verschillen. Succes, en eet smakelijk straks :)

Ina

Als je geen olijventapenade hebt, zou je in plaats daarvan pesto kunnen gebruiken, of zou dat een te sterke smaak zijn? Of kun je misschien iets anders voorstellen, alsjeblieft?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik denk dat Pesto een goede vervanger is voor de olijventapenade.

Silphya

Wat lekker! En inderdaad voor iedereen "behapbaar"! Dit jaar heb ik drie kerstdagen en alledrie de dagen bij mij thuis, dus ben flink aan het mindmappen geslagen voor de kerstdagen. Maar dit taartje gaat zeker geserveerd worden op 1ste kerstdag! Heerlijk.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk, succes met koken voor de drie kerstdagen. En geniet en eet smakelijk :)

Priscilla

Dit ziet er heerlijk uit. Makkelijk om te maken en een heerlijk hartig hapje. Misschien maak ik deze wel voor de BBQ van aanstaande zondag.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Goed idee :-)

Karen

Hallo, wat ziet dit er goed uit Brenda! Leuk om je culi-activiteiten te volgen. Overigens een soortgelijk recept staat ook in boek v Donna Hay. En ik zag rond kerst ook keer bij 24kitchen kleine tarte tatin met sjalotten als voorgerecht. Denk dat deze jou ook aanspreken.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Karen, ik pak het boek van Donna Hay dat ik heb er meteen even bij ;-)

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op