Ga naar de inhoud

Koffiecakejes

Yeah tijd voor een lekker toetje! Het is namelijk weer veel te lang geleden dat er een nieuw toetje online kwam op Brenda Kookt. We gaan voor koffie cakejes of eigenlijk latte macchiato cakejes. Sounds good right? Nou ik kan je zeggen ze zijn ook goed! Super lekker zelfs. Persoonlijk drink ik niet zo vaak koffie. Wel

Koffiecakejes

Koffiecakejes txt

Yeah tijd voor een lekker toetje! Het is namelijk weer veel te lang geleden dat er een nieuw toetje online kwam op Brenda Kookt. We gaan voor koffie cakejes of eigenlijk latte macchiato cakejes. Sounds good right? Nou ik kan je zeggen ze zijn ook goed! Super lekker zelfs.

Persoonlijk drink ik niet zo vaak koffie. Wel houd ik ontzettend van koffie in een toetje (tiramisu) en na het eten van deze cakejes weet ik dat koffie in cake ook zeker niet verkeerd is. En koffie in de slagroom ook niet. Dit gaat er wel in hoor.

Het basisrecept voor de cakejes komt uit het boek Mijn favoriete Desserts van Janneke Phillipi (klik hier voor de review die ik heb geschreven), nog steeds een van mijn favoriete kookboeken. Toen ik het boek ruim twee jaar gelden net had gekocht heb ik dit recept gemarkeerd als een van de favorieten die ik snel moest maken. Waarom ik daar zo lang mee gewacht heb weet ik niet. Zonde, want ze zijn te lekker.

Een heerlijke tip. Gemakkelijk om te maken en niet alleen lekker als dessert, ook bij de koffie is dit cakeje niet verkeerd.

Koffiecakejes 02

Koffiecakejes

Bereidingstijd 20 minuten plus 25 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels melk
  • 1 zakje latte macchiato oploskoffie
  • 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 gram zelfrijzendbakmeel
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • boter om de schaaltjes in te vetten
  • scheutje amaretto of andere koffielikeur

Extra benodigd: 4 ovenbestendige schaaltjes of koffiekopjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160ºC, vet de schaaltjes of kopjes in.

Verwarm de melk in een pannetje los 3/4 van de latte macchiato poeder hierin op.

Klop met een mixer de boter met suiker en de helft van de vanillesuiker romig. Klop de eieren er een voor een door. Klop het zelfrijzend bakmeel ook door het beslag en voeg daarna beetje bij beetje de warme melk toe.

Schep het beslag in de bakjes en bak de koffiecakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Laat de cakejes een beetje afkoelen voor je ze serveert. (anders loopt de room er weer vanaf zoals je op de foto ziet ;))

Los het overgebleven latte macchiato poeder op in een eetlepel heet water. Klop de slagroom met de suiker en rest van de vanillesuiker lobbig, klop de afgekoelde koffie en een scheutje amaretto door.

Serveer de koffiecakejes met de koffieroom.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

 

 

Bekijk ook andere recepten

13 reacties

Margreet

heb een kleine ronde bakvorm gebruikt ipv eenpersoons schaaltjes, en heb er 8 punten van geserveerd bij de koffie. Een succes !

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat een goed idee, een koffiecaketaart :)

simone de boer

zijn zeker lekker. Ik heb ze al een paar keer gemaakt, maar dan met cappuccino oploskoffie.

Laat een bericht achter

Laura

Oh dit ga ik onthouden voor mijn moeder. Die is verslaafd aan koffie, dus zal dit ook wel kunnen waarderen! :-)

Laat een bericht achter

inge

Ziet er lekker uit! Maar om nou een hele slagBoom op te kloppen? ;-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Haha, dat lijkt me een mooie uitdaging ; )

Nicole

Dit klinkt lekker!

Laat een bericht achter

Ellen

Dit klinkt héérlijk!

Laat een bericht achter

Desiree - Sweet Happinez

Deze cakejes lijken me erg lekker!

Laat een bericht achter

Simone

Zien er heerlijk uit! Ik vind het boek van Janneke ook geweldig. Heb er al veel uit gemaakt!

Laat een bericht achter

Ann De Paep

Kan je die ook koud eten Grt Ann xxx

Brenda Kookt

Ja, wat een heerlijk boek he? Zelfs na 2 jaar pak ik hem er nog regelmatig bij.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op