Ga naar de inhoud

Mac and cheese met bloemkool

Mac and cheese met bloemkool. Een lekkere en voedzame variant op de welbekende mad and cheese. Lekker met tuinerwten, roomkaas en kaaskorst.
30 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Mac and cheese met bloemkool

Mac and cheese met bloemkool

Mac and cheese: een Amerikaanse klassieker. Lekker, maar niet altijd even gezond. Gelukkig is er een manier om dit gerecht een gezonde draai te geven! Dit mac and cheese recept met bloemkool en tuinerwten is minstens zo lekker én gezonder. Win-win!

Wat is mac and cheese?

Mac and cheese is eigenlijk gewoon macaroni met kaassaus. Het is een klassieke comfort food, vooral bekend in de Verenigde Staten. Daar vind je het gerecht veel in restaurants én kant-en-klaar in de supermarkt, zoals Kraft mac and cheese.

Hoe maak je mac and cheese?

De gekookte macaroni wordt gemengd met de kaassaus in een ovenschaal, bedekt met extra kaas of broodkruimels (of paneermeel), en gebakken in de oven tot het een mooie goudbruine korst heeft. Heel erg lekker, maar ik maak ‘m graag wat gezonder door groenten toe te voegen. Zo wordt de Mac and cheese wat mij betreft een complete maaltijd.

Mac and cheese met bloemkool

Gezonde mac and cheese

Met een gezond mac and cheese recept maak je deze guilty pleasure net iets vaker. Dit mac and cheese recept heeft een bloemkool-kaassaus waaraan je extra tuinerwten toevoegt. Niet alleen lekker voor de kleur, maar ook als frisse noot in de veelal aardse smaken van bloemkool en kaas.

Kies de juiste kaas

Naast het toevoegen van extra groenten kan je ook rekening houden met de kaas. Kies bijvoorbeeld voor een magere kaas (10, 20 of 30+) of een combinatie van een sterke kaas (voor smaak) en magere kaas (voor textuur).

Volkoren macaroni

Gebruik je volkoren macaroni in plaats van de klassieke macaroni pasta, dan is het helemaal een gezondere versie. Daarin zitten namelijk veel meer vezels en die zijn gezond voor je. Bovendien zit je langer vol. Ideaal!

Mac and cheese met bloemkool

Mac and cheese met bloemkool

Met deze versie van mac and cheese kun je zonder schuldgevoel genieten van deze comfort food. De combinatie van bloemkool, tuinerwten en volkoren macaroni zorgt voor een lekker én voedzaam gerecht.

Experimenteer met verschillende groenten voor een leuke twist. Serveer met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd. Zo wordt jouw mac and cheese niet alleen gezonder, maar ook gevarieerder en kleurrijker. Eet smakelijk!

Mac and cheese met bloemkool

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze mac and cheese met bloemkool

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Bereid de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en meng in een grote kom met de diepvriestuinerwten.
2
Stap 2
Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in enkele minuten beetgaar.
3
Stap 3
Snipper in de tussentijd de uien fijn en fruit ze in een grote koekenpan met olie totdat ze glazig zijn. Snijd of pers de knoflook fijn en voeg die de laatste minuut toe.
4
Stap 4
Giet de bloemkoolroosjes af en voeg ze toe aan de pan met de ui. Zet het vuur wat harder en laat de bloemkoolroosjes aan 1 kant zachtjes aanbakken.
5
Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 graden.
6
Stap 6
Doe dan de bloemkoolmix samen met het kerriepoeder, de Paturain, de melk en de mosterd in een keukenmachine en draai tot een romige, dikke saus. Breng op smaak met peper en zout en roer als laatste de helft van de geraspte kaas erdoorheen. Meng de saus dan door de macaroni en tuinerwten en giet als laatste alles in een grote ovenschaal.
7
Stap 7
Verdeel de rest van de kaas over een ovenschaal en zet de schaal in de oven. Bak 20 minuten totdat de kaas bovenop gesmolten en bruin is. Serveer meteen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op