Mosselen met knoflook en peterselie
Bewaren
Yes, vandaag gaan we voor een van mijn zomerfavorieten. Mosselen! En niet zomaar gekookte mosselen maar mosselen met knoflook en peterselie. Knoflookmosselen dus. Yum!
Mosselen met knoflook en peterselie
Geen knoflookgarnalen, maar knoflookmosselen. Samen met boter, witte wijn en peterselie zijn dat alle smaakmakers die je nodig hebt voor een heerlijke pan mosselen.
Het fijne aan het bereiden van mosselen is dat het helemaal niet ingewikkeld is of lang duurt. En je hebt er ook geen speciale benodigdheden voor nodig. Een grote pan, dat is alles.
Hoe kook je mosselen met wijn?
De mosselen bereid je super snel. Eerst fruit je de ui met knoflook even aan. Daar gaat witte wijn bij en hierna voeg je de mosselen met peterselie toe. Met de deksel op de pan verwarm je deze 5 – 10 minuten. Schud de pan tussendoor even zodat de knoflookboter zich met de mosselen mengt.
Hoeveel wijn bij mosselen?
Per 1,5 tot 2 kilo mosselen gebruik je ongeveer 250 ml (1 glas) witte wijn. Dit is een goede hoeveelheid om de mosselen voldoende te stomen zonder dat de smaak van de wijn overheerst. Het lekkerste wijntje is dan een droge witte wijn te kiezen, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, omdat deze goed samengaat met de zeevruchten en niet te zoet is.
Scroll naar beneden om de receptkaart met het complete recept te bekijken.
Mosselen controleren
Wat wel belangrijk is dat je controleert of de mosselen goed zijn. Zijn er mosselen open voor je ze gaat koken? Controleer dan even of ze dicht gaan door er op het aanrecht mee te tikken. Als de mossel dicht gaat, is ie goed. Blijft de mossel open, gooi hem dan weg.
Na het koken is het de bedoeling dat alle mosselen open staan. Zijn er mosselen hierna nog dicht? Verwijder deze dan en eet hem niet op.
Welk sausje bij mosselen met knoflook?
Er zijn verschillende sausjes die goed passen bij mosselen met knoflook en peterselie:
- Knoflooksaus: knoflook met knoflook? Echt wel. Een klassieke keuze, en ook heel lekker om je stokbroodje of frietjes in te dopen. Knoflooksaus maak je makkelijk zelf met mayonaise, knoflook, citroensap en peterselie, of haal je simpelweg bij je supermarkt.
- Klassieke ‘mosselsaus’: De klassieke mosselsaus is heel makkelijk om zelf te maken. Roer een eetlepel fijne mosterd door 4 tot 5 eetlepels mayonaise. Verdun de saus met een beetje witte wijn en breng op smaak met zout en peper.
- Aioli: Aioli is een mediterrane knoflooksaus op basis van knoflook, mayonaise en olijfolie. Het is romig en heeft een sterke knoflooksmaak, waardoor het perfect past bij mosselen met knoflook en peterselie. Je kunt aioli zelf maken door fijngehakte knoflook met mayonaise en een scheutje olijfolie te mengen, en eventueel wat citroensap en peterselie toe te voegen.
Variëren met het bereiden van mosselen
Het koken van mosselen met knoflook en peterselie zoals we bij dit recept hebben gedaan is de meest standaard manier om mosselen te bereiden. En natuurlijk superlekker. Maar wist je dat je hiermee ook kunt variëren? Check zeker eens deze twee recepten als je mosselen graag ook eens op een andere manier bereid of eet:
- Mosselchowder (dit is een soort mossel-vissoep)
- Gegratineerde mosselen uit de oven met citroen
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mosselen met knoflook en peterselie
Stap 1
Spoel de mosselen af in een vergiet. Zijn er mosselen open? Check door ze op het aanrecht te tikken of ze dicht gaan. Blijven ze open? Gooi deze dan weg.
Stap 2
Verwarm een pan met een klontje boter op het fornuis en fruit de ui met knoflook aan. Doe de wijn erbij en roer goed door.Stap 3
Doe de mosselen en peterselie in de pan en doe de deksel erop. Laat 10 minuten stoven tot de mosselen geopend zijn. Schud de pan tussentijds 2x keer door.Stap 4
Verwijder de mosselen die niet geopend zijn.Stap 5
Serveer de knoflook mosselen met stokbrood of friet.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mosselen met knoflook en peterselie
Stap 1
Spoel de mosselen af in een vergiet. Zijn er mosselen open? Check door ze op het aanrecht te tikken of ze dicht gaan. Blijven ze open? Gooi deze dan weg.
Stap 2
Verwarm een pan met een klontje boter op het fornuis en fruit de ui met knoflook aan. Doe de wijn erbij en roer goed door.Stap 3
Doe de mosselen en peterselie in de pan en doe de deksel erop. Laat 10 minuten stoven tot de mosselen geopend zijn. Schud de pan tussentijds 2x keer door.Stap 4
Verwijder de mosselen die niet geopend zijn.Stap 5
Serveer de knoflook mosselen met stokbrood of friet.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.