Nacho ovenschotel met gehakt
Bewaren
Yes! Vandaag gaan we voor mijn aller-lievelingseten. Een nachoschotel! En niet zomaar eentje, deze nacho ovenschotel met gehakt is mijn favoriet. Als ik thuis voor het gezin een nachoschotel maak dan ga ik voor deze. Heel lekker bij de borrel, maar het kan ook goed als maaltijd. De hoogste tijd om het recept ook hier op de website met jullie te delen, scroll naar beneden voor het recept.
Wist je dat er ook een hele speciale reden is om deze maand de nacho’s in het zonnetje te zetten? Zaterdag 21 oktober is het namelijk International Nacho Day!
International Nacho Day
21 oktober is het (International) Nacho Day! En dit jaar een speciale, want samen met Santa Maria vieren we 80 jaar Nachos Especiales!
In 1943 werkte Ignacio Anaya als maître in restaurant Victory Club vlakbij de Texaanse grens in Mexico, waar op een dag een groep dames binnen kwam. De chef was er niet en daarom dook Ignacio de keuken in en maakte met de ingrediënten die hij kon vinden een gerecht voor zijn gasten, gemaakt van tortilla chips, jalapeños en gesmolten kaas. Deze ‘Nacho Especiales’ was een schot in de roos, en werd in korte tijd enorm populair. De rest is geschiedenis!
Dit jaar vieren we op International Nacho Day dus de 80e verjaardag van loaded nacho’s. Een ode aan dit heerlijke veelzijdige chipje. Doe je mee, en zet jij op 21 oktober ook nacho’s op tafel?
Wat zijn nacho’s?
Nacho’s zijn afkomstig uit de Tex Mex keuken en ze zijn gemaakt van maïsmeel. Je kunt de chips eten als snack, borrelhapje of verwerken in een maaltijd.
Nachos hebben (in tegenstelling tot tortilla chips) een ronde vorm, waardoor ze perfect zijn in de oven en om toppings mee te scoopen. Loaded nacho’s worden vaak verwarmd met allerlei soorten ingrediënten, soms aangevuld met vlees. In de loop van de tijd zijn er over de hele wereld vele (heerlijke) nacho-variaties gemaakt.
Variëren met nacho’s
Jullie weten inmiddels dat ik gek ben op nacho’s. Voor mij voelt het eten van nacho’s als een echt feestmaal. Chips als avondeten, wie wil dat nou niet? Het fijne is ook dat je er lekker mee kunt variëren.
Als ambassadeur van Santa Maria heb ik dan ook al vele nacho-recepten jullie gedeeld. Ik tip je graag een paar van mijn persoonlijke favorieten:
- Loaded nacho’s met kip en paprikareepjes
- Groenteschotel met nacho’s
- Nachoschotel met kip
- Nachosalade BBQ Chicken
- Crispy chicken tortizza met nacho‘s
Op feestjes serveren wij ook graag nacho’s, heerlijk om lekker mee te dippen. Natuurlijk met guacamole, maar crème fraîche met sweet chilisaus is ook een van mijn snelle favorieten. En op feestjes doet deze Mexicaanse nachodip het ook altijd heel goed! We maken een grote schaal, en die is altijd veel te snel weer leeg.
Nacho ovenschotel met gehakt
En dan door naar het recept waar het in dit artikel om draait. Mijn favoriete nacho ovenschotel met gehakt. Ook onze kinderen smullen hiervan!
Naast de nacho’s is gehakt het hoofdingrediënt van deze schotel. Dit bak je aan in de pan en breng ik op smaak met Santa Maria Taco Seasoning Mix. Hierbij voeg ik ook 450 gram roerbakgroenten toe. Je kunt gaan voor een zak Mexicaanse roerbakgroenten maar ook voor een andere variant. Als de groenten even zijn meegebakken voeg je Santa Maria Chunky Wrap Salsa Medium toe en ook dit verwarm je even mee.
Daarna is het tijd om de schotel op te bouwen met een laag nacho’s met de cheddar, het gehaktmengsel en afgetopt met nog een laag nacho’s met kaas natuurlijk. Dit verwarmen we 20 minuten in de oven.
Serveer de nacho ovenschotel met gehakt met crème fraîche en guacamole. De Dip Mix Guacamole van Santa Maria is mijn favoriet, deze brengt de avocado perfect op smaak.
Ingrediënten
Nachoschotel
Guacamole
Voor erbij
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze nacho ovenschotel met gehakt
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Verwarm een pan met olie op het fornuis. Bak het gehakt rul. Breng het gehakt op smaak met Santa Maria Taco Seasoning Mix en voeg het water toe. Bak dit even mee voor je de groenten toevoegt en meebakt.
Stap 3
Doe de Santa Maria Chunky Wrap Salsa Medium erbij en verwarm dit even mee.
Stap 4
Verdeel de helft van de nacho’s over de ovenschaal. Verdeel daarover 1/3 van de geraspte kaas. Verdeel hierover het gehaktmengsel en verdeel hierover de overige nacho’s met geraspte kaas.Stap 5
Verwarm de schotel 20 minuten in de oven.Stap 6
Schil de avocado’s en verwijder de pit. Pureer de avocado’s met de Santa Maria Dip Mix Guacamole.
Stap 7
Serveer de nacho ovenschotel met guacamole en crème fraîche en eventueel wat fijngehakte peterselie.
Ingrediënten
Nachoschotel
Guacamole
Voor erbij
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze nacho ovenschotel met gehakt
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Verwarm een pan met olie op het fornuis. Bak het gehakt rul. Breng het gehakt op smaak met Santa Maria Taco Seasoning Mix en voeg het water toe. Bak dit even mee voor je de groenten toevoegt en meebakt.
Stap 3
Doe de Santa Maria Chunky Wrap Salsa Medium erbij en verwarm dit even mee.
Stap 4
Verdeel de helft van de nacho’s over de ovenschaal. Verdeel daarover 1/3 van de geraspte kaas. Verdeel hierover het gehaktmengsel en verdeel hierover de overige nacho’s met geraspte kaas.Stap 5
Verwarm de schotel 20 minuten in de oven.Stap 6
Schil de avocado’s en verwijder de pit. Pureer de avocado’s met de Santa Maria Dip Mix Guacamole.
Stap 7
Serveer de nacho ovenschotel met guacamole en crème fraîche en eventueel wat fijngehakte peterselie.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.