Oranje MonChoutaart met mandarijn-curd en chocolade
Bewaren
Met Koningsdag eten we natuurlijk een Oranje Tompouce. Maar als je eens wat anders wilt dan moet je dit jaar echt voor deze Monchoutaart gaan. Een heerlijke oranje MonChoutaart met mandarijn-curd en chocolade. Super super lekker! De mandarijn-curd is hemels! Echt zo lekker! Perfect bij de romige no bake cheesecake, de (good old) monchoutaart.
Oranje recepten
Met olympische spelen, EK-voetbal en WK-voetbal is het extra leuk om een receptje met oranje tintje of een Oranje-recept op tafel te zetten. Vooral bij de koffie of als toetje ben ik er gek op. Een gebakje zoals de Oranje tompouce of Oranjesoes mag dan niet ontbreken. Al kun je natuurlijk ook zelf iets lekkers bakken. Deze Oranje MonChoutaart met mandarijn is een topper! Maar ik tip je ook graag nog deze toppers die online staan:
- Oranje tiramisu
- Friese Oranjekoek
- Wortelmuffins
- Carrot cake (worteltaart)
- Wortelpannenkoekjes
- Wortelfrietjes
Al kan deze Oranje MonChoutaart met Mandarijn-curd en chocolade ook op alle andere dagen van het jaar natuurlijk. Tip: voor pakjesavond vervang je de bodem door verkruimelde kruidnoten voor een extra sint-tintje. Dan is dit oranjerecept ineens een sinterklaasrecept 😉
Oranje MonChoutaart met Mandarijn-curd en chocolade
En nu gaan we dus voor een oranje MonChoutaart. En wat voor een! De oranje monchoutaart met Mandarijn-curd en chocolade. Een hemelse combi.
De bodem van de monchoutaart maak ik graag van Bastogne. Dat heb ik bij deze versie dan ook weer gedaan. De blikvanger van deze oranje taart is de mandarijn-curd. Een variant op de welbekende lemon curd, maar dan gemaakt van rasp- en sap van mandarijnen. Samen met suiker en gesmolten boter vormt dit een hele lekkere zoete saus, die je gemakkelijk zelf maakt. Om je vingers bij af te likken, zo lekker!
Door de roomkaasvulling meng ik een paar lepels van de curd, én chocolade chips. Omdat ik mandarijn en chocolade heel goed samen vind gaan. En daarbij zorgt het direct voor een lekkere bite in de taart. Na het opstijven van de taart verdelen we extra mandarijn-curd over de taart plus gehakte chocolade.
Yum! Echt een feestje om op te eten!
Ingrediënten
Voor de mandarijncurd
Extra benodigd
- Bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze oranje monchoutaart met mandarijn-curd en chocolade
Voor de mandarijncurd
Stap 1
Bereid de mandarijnccurd minimaal een halve dag eerder, voordat je verwerkt, zodat het kan afkoelen.Stap 2
Verwarm de boter kort in een pannetje tot deze gesmolten is. Mix de eieren, suiker en mandarijn (rasp en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter. Mix dit ook door elkaar.Stap 3
Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer het tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pas op, dit is heet!Stap 4
Het mengsel is klaar als het na het indopen van een lepel eraan blijft hangen.Stap 5
Giet de hete mandarijn curd in een pot en laat het afkoelen.Voor de MonChoutaart
Stap 1
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.Stap 2
Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de bastognekoeken. Doe de boter bij de koekkruimels en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.Stap 3
Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChou-mengsel door elkaar. Roer 2 eetlepels (let op, afgekoelde of koude) mandarijn-curd door het MonChoumengsel samen met de chocolate chips.
Stap 4
Verdeel het mengsel over de springvorm. Strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.Stap 5
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)Stap 6
Maak de oranje MonChoutaart af door de overige curd over de bovenkant van de taart te strijken. En verdeel hierover wat grof gehakte chocolade en eventueel partjes mandarijn.Stap 7
Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.Ingrediënten
Voor de mandarijncurd
Extra benodigd
- Bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze oranje monchoutaart met mandarijn-curd en chocolade
Voor de mandarijncurd
Stap 1
Bereid de mandarijnccurd minimaal een halve dag eerder, voordat je verwerkt, zodat het kan afkoelen.Stap 2
Verwarm de boter kort in een pannetje tot deze gesmolten is. Mix de eieren, suiker en mandarijn (rasp en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter. Mix dit ook door elkaar.Stap 3
Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer het tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pas op, dit is heet!Stap 4
Het mengsel is klaar als het na het indopen van een lepel eraan blijft hangen.Stap 5
Giet de hete mandarijn curd in een pot en laat het afkoelen.Voor de MonChoutaart
Stap 1
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.Stap 2
Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de bastognekoeken. Doe de boter bij de koekkruimels en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.Stap 3
Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig in een andere kom. Klop de slagroom en het MonChou-mengsel door elkaar. Roer 2 eetlepels (let op, afgekoelde of koude) mandarijn-curd door het MonChoumengsel samen met de chocolate chips.
Stap 4
Verdeel het mengsel over de springvorm. Strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.Stap 5
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, laat hem bijvoorbeeld een nachtje opstijven in de koelkast)Stap 6
Maak de oranje MonChoutaart af door de overige curd over de bovenkant van de taart te strijken. En verdeel hierover wat grof gehakte chocolade en eventueel partjes mandarijn.Stap 7
Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.