Ga naar de inhoud

Ovenschotel met witte kool, spek en rookworst

Lekkere maaltijden met witte kool. Ovenschotel met witte kool, spek en rookworst. Ook ideaal om vooraf te maken en 's avonds in de oven te schuiven.

30 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Ovenschotel met witte kool en spek

Ovenschotel met witte kool, spek en rookworst

Yum, vandaag gaan we voor een lekkere maaltijd met witte kool. Een ovenschotel met witte kool, spek en rookworst. Een simpele maar heerlijke schotel die bij ons thuis zeer in de smaak viel.

De schotel heeft een romige basis door de aardappelpuree, met daarbij de gebakken witte kool en rookworst. Met een korstje van paneermeel en krokant gebakken spek bovenop. Komt ‘ie bij jou ook op tafel?

Ovenschotel met witte kool en spek

Ovenschotel recepten

Ik geloof dat ik in een ovenschotel-fase zit. Na in de zomer de over minder te hebben gebruikt staat ie nu de herfst begonnen is weer regelmatig aan. Heerlijk! Na de ovenschotel met bloemkool en salami en de pompoenschotel ben ik deze keer voor een ovenschotel met witte kool gegaan.

Recept met witte kool

Een primeur, want er staan nog weinig recepten met witte kool op de website. Het is een groente die ik nauwelijks koop. Zonde want het is een veelzijdige en eigenlijk ook wel neutrale groente die je in vele gerechten kunt verwerken. Deze keer dus in een ovenschotel.

Ovenschotel met witte kool en spek

Ovenschotel met witte kool en spek

Deze ovenschotel met witte kool is geïnspireerd op een schotel die wij thuis vaak eten: de zuurkoolschotel. Onze meiden zijn niet bepaald dol op zuurkool en daarom leek het me leuk om eens te variëren en er een gerecht van te maken die ze wel lekker vinden. Dat werd deze schotel met witte kool.

Bijna hetzelfde als zuurkool. Maar dan veel neutraler van smaak waardoor de meiden het wel lekker vinden. En ik moet zeggen ook bij de volwassenen viel de schotel ontzettend in de smaak. Voor herhaling vatbaar dus!

Ovenschotel met witte kool en spek

Hoe maak je de witte kool ovenschotel?

Het is eenvoudig om de ovenschotel te maken. Kook aardappelen voor de aardappelpuree, dat is de basis van de schotel.

De witte kool snijd je in reepjes en dit bak je aan in een koekenpan. Breng de gebakken kool op smaak met zout en peper.

In een ingevette ovenschaal verdeel je de gebakken kool. Hier overheen verdelen we plakjes rookworst. Dek dit af met aardappelpuree en verdeel daarover stukken spek. Bestrooi met paneermeel voor een lekker korstje op de ovenschotel.

Als je op zoek bent naar een lekker en voedzaam gerecht, dan is deze ovenschotel met witte kool een aanrader. Niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk om te maken. Perfect voor de doordeweekse maaltijd.

Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze ovenschotel met witte kool, spek en rookworst

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2
Stap 2

Kook de aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout, peper en mosterd. Voeg 80 ml van het kookvocht toe en roer door elkaar tot een mooie puree.

3
Stap 3

Verwarm olie in een pan. Fruit de uit aan. Voeg als de ui glazig ziet de witte kool toe en roerbak dit. Breng op smaak met zout en peper.

4
Stap 4
Vet een ovenschaal in. Verdeel hierover de gebakken witte kool. Verdeel daarover de plakjes rookworst. Bedek dit met de aardappelpuree. Beleg de ovenschotel met de plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.
5
Stap 5
Verwarm de ovenschotel 30 minuten in de oven.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg

4 reacties

Marco

Hoi Brenda, ergens in het begin (3e alinea) staat ".... gebakken rode kool ...". Dat moet natuurlijk "witte" zijn

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Oeps, inderdaad! Dank je

Brenda

Gisteren gesmuld van deze ovenschotel. Ik had alleen spitskool ipv witte kool (want die was er alleen gesneden en dat is in verhouding veel duurder) en ik had nog kerrie door de spitskool gedaan.

Laat een bericht achter

Paul Hooijer

Ook erg lekker om er nasi kruiden doorheen te doen, geeft wat meer pit en een oosterse twist.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op