Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin
Bewaren
Ga je voor een vegetarische kerst? Dan is dit recept voor jou. We geven je het recept voor hele lekkere Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin.
De laatste jaren wordt er steeds meer vegetarisch gekookt. En terecht, want ook zonder vlees en vis kun je heerlijk koken, en een echte showstopper op tafel zetten met de kerstdagen. Eerder deelde we de hasselbackpompoen met salie en knoflookboter, deze vullen we nu aan met deze Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin.
Met kerst mag je uitpakken. Vind ik tenminste. En hoe kun je dat beter doen dan met een bijzonder hoofdgerecht! Deze paddenstoelenpakketjes met broccoligratin, oftewel vegetarische taartjes met paddenstoelenvulling maak je helemaal zelf, tot aan het deeg aan toe. De broccoligratin met lekker veel kaas serveer je er als bijgerecht bij.
Paddenstoelenpakketjes met broccoligratin
Dit recept duurt wat langer om te maken, maar is dan ook een echte showstopper. Het zachte, romige deeg, de lichtzoete vulling met paddenstoelen en de lichtpittige broccoligratin zullen bijna iedereen aan tafel blij maken. En zie je het niet zitten om het deeg helemaal zelf te maken? Dan kun je altijd kiezen voor kant-en-klaar-roomboterbladerdeeg, net zo makkelijk!
Het deeg en de vulling van de taartjes kun je trouwens prima van tevoren maken, de taartjes zelf zou ik wel op de avond zelf maken omdat het deeg anders te zacht wordt en haar knapperigheid verliest. En dat zou zonde zijn!
Tips bij de bereiding van dit gerecht
Het fijne aan de paddenstoelenpakketjes met broccoligratin is dat je het heel goed kunt voorbereiden. Het bereiden van de champignonpakketjes met broccoligratin doe je stap voor stap. Een dag van te voren kun je al beginnen het met maken van het deeg en de champignon-vulling. Eventueel kun je ervoor kiezen om de pakketjes ook alvast te maken, of dit doe je de dag van het diner.
Het is het lekkerste om de broccoligratin last-minute in de oven te schuiven. Zo blijft de broccoli mooi groen.
Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Voor de gratin
Extra benodigd
- vershoudfolie
- muffinvorm (6 of 12 stuks)
- deegroller
- ovenschaal
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze paddenstoelenpakketjes met broccoligratin
Stap 1
Start met het maken van het deeg. Dit kan ook een (halve) dag van tevoren. Doe hiervoor de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en knijp de boter door de bloem totdat je een soort nat zand krijgt. Zorg dat de boter niet te warm wordt.Stap 2
Voeg dan het koude water (liefst water dat even in de koelkast heeft gestaan) toe. Meng met een pollepel, een vork of je handen tot een rul deeg. Strooi dan wat bloem op je werkblad, leg het deeg op je werkblad en duw het met je handen in elkaar. Kneed niet te veel. Vorm met je handen een vierkant van het deeg en wikkel dat in vershoudfolie. Leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.Stap 3
Maak in de tussentijd de vulling. Snijd de ui in dunne, halve ringen en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en de wortel in kleine blokjes.Stap 4
Verwarm olie en 2 eetlepels boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze aan. Blijf bakken totdat de ui bruin is, voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Schenk dan de balsamicoazijn in de pan en voeg ook de suiker toe, roer door. Laat de ui 10 – 15 minuten op laag vuur pruttelen.Stap 5
Voeg vervolgens de paddenstoelen, de wortelstukjes en de tijmtakjes toe en bak dit kort aan. Voeg dan de groentebouillon toe, roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat net zolang pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Haal dan de takjes tijm uit de pan. Breng de groenten vervolgens op smaak met peper en eventueel zout en laat de vulling afkoelen.Stap 6
Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de muffinvormpjes goed in met boter.Stap 7
Haal het deeg uit de folie en bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit met de deegroller tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik vervolgens een glas met een diameter die 3 - 4 cm breder is dan de muffinvormpjes om 20 – 24 rondjes uit te steken.Stap 8
Gebruik de helft van de rondjes om de muffinvormpjes mee te bekleden. De andere helft worden de dekseltjes.Stap 9
Schep dan 1 – 2 eetlepels vulling in elk vormpje en leg daar wat geraspte kaas op. Leg vervolgens een rondje deeg erbovenop en druk goed aan op het deeg eronder. Snijd overtollig deeg weg. Doe dit met alle 12 de taartjes.Stap 10
Klop het ei los en bestrijk er de taartjes mee. Bak vervolgens de taartjes in 20 – 25 minuten iets onder het midden van de oven gaar. Is de onderkant van de taartjes nog niet helemaal gaar? Laat de taartjes dan kort afkoelen, haal ze uit de vorm en leg ze omgekeerd nog 5 – 10 minuten in de oven.Stap 11
Snijd in de tussentijd de broccoli in niet te kleine roosjes. Kook ze kort voor in een pan met gezouten water, ongeveer 5 minuten.Stap 12
Meng de slagroom met de helft van de kaas en wat peper en zout. Doe de gekookte broccoli in de ovenschaal en giet de slagroommix eroverheen. Verdeel de overige geraspte kaas eroverheen. Bak de broccoli de laatste 10 minuten mee met de taartjes.Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Voor de gratin
Extra benodigd
- vershoudfolie
- muffinvorm (6 of 12 stuks)
- deegroller
- ovenschaal
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze paddenstoelenpakketjes met broccoligratin
Stap 1
Start met het maken van het deeg. Dit kan ook een (halve) dag van tevoren. Doe hiervoor de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en knijp de boter door de bloem totdat je een soort nat zand krijgt. Zorg dat de boter niet te warm wordt.Stap 2
Voeg dan het koude water (liefst water dat even in de koelkast heeft gestaan) toe. Meng met een pollepel, een vork of je handen tot een rul deeg. Strooi dan wat bloem op je werkblad, leg het deeg op je werkblad en duw het met je handen in elkaar. Kneed niet te veel. Vorm met je handen een vierkant van het deeg en wikkel dat in vershoudfolie. Leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.Stap 3
Maak in de tussentijd de vulling. Snijd de ui in dunne, halve ringen en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en de wortel in kleine blokjes.Stap 4
Verwarm olie en 2 eetlepels boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze aan. Blijf bakken totdat de ui bruin is, voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Schenk dan de balsamicoazijn in de pan en voeg ook de suiker toe, roer door. Laat de ui 10 – 15 minuten op laag vuur pruttelen.Stap 5
Voeg vervolgens de paddenstoelen, de wortelstukjes en de tijmtakjes toe en bak dit kort aan. Voeg dan de groentebouillon toe, roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat net zolang pruttelen totdat bijna al het vocht verdampt is, dat duurt ongeveer 25 – 30 minuten. Haal dan de takjes tijm uit de pan. Breng de groenten vervolgens op smaak met peper en eventueel zout en laat de vulling afkoelen.Stap 6
Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de muffinvormpjes goed in met boter.Stap 7
Haal het deeg uit de folie en bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit met de deegroller tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik vervolgens een glas met een diameter die 3 - 4 cm breder is dan de muffinvormpjes om 20 – 24 rondjes uit te steken.Stap 8
Gebruik de helft van de rondjes om de muffinvormpjes mee te bekleden. De andere helft worden de dekseltjes.Stap 9
Schep dan 1 – 2 eetlepels vulling in elk vormpje en leg daar wat geraspte kaas op. Leg vervolgens een rondje deeg erbovenop en druk goed aan op het deeg eronder. Snijd overtollig deeg weg. Doe dit met alle 12 de taartjes.Stap 10
Klop het ei los en bestrijk er de taartjes mee. Bak vervolgens de taartjes in 20 – 25 minuten iets onder het midden van de oven gaar. Is de onderkant van de taartjes nog niet helemaal gaar? Laat de taartjes dan kort afkoelen, haal ze uit de vorm en leg ze omgekeerd nog 5 – 10 minuten in de oven.Stap 11
Snijd in de tussentijd de broccoli in niet te kleine roosjes. Kook ze kort voor in een pan met gezouten water, ongeveer 5 minuten.Stap 12
Meng de slagroom met de helft van de kaas en wat peper en zout. Doe de gekookte broccoli in de ovenschaal en giet de slagroommix eroverheen. Verdeel de overige geraspte kaas eroverheen. Bak de broccoli de laatste 10 minuten mee met de taartjes.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.