Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Pompoenmuffins

Het ideale herfstcakeje, herfstmuffins. Of in dit geval pompoenmuffins. Met lekkere kruimeltopping en glazuur. Als dat niet lekker is!?
30 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Pompoenmuffins

Pompoenmuffins

Een ultieme herfstbaksel. Dat zijn deze pompoenmuffins. Lekkere luchtige en fluffy muffins met pompoen. Met een kruimige topping én glazuur! Als dat niet smullen wordt!?

Pompoenmuffins

Ik ben gek op muffins. Vooral op de perfect luchtige en fluffy exemplaren. Ik heb mijn best gedaan om deze keer een ultieme herfstmuffin te maken. In de vorm van overheerlijke pompoenmuffins.

Pompoenmuffins

Zeg je herfstbaksel dan zeg je pumpkin pie, of pumpkin spice. Het leek me daarom leuk om een ultieme herfstmuffin te maken met pompoen. Met pompkin spice of koek- en speculaaskruiden. Het resultaat zijn deze mega lekkere muffins die wat mij betreft heel vaak uit mijn oven gaan komen deze herfst. En winter.

Pompoenmuffins

Pompoenmuffins maken

Het maken van de pompoenmuffins is eenvoudig. Het enige lastige is dat we hier in de supermarkt meestal geen pompoenpuree voorhanden hebben, daarom moeten we dit even zelf maken. Kook 250 gram pompoenblokjes in een pan gaar. Roosteren in de oven kan ook, dit is misschien wel nog lekkerder. Giet het water af en stamp de gekookte pompoenblokjes fijn. Breng op smaak met zout en peper en laat het afkoelen.

Voor het beslag van de muffins mengen we in een kom de natte ingredieten, dit zijn het ei, met olie, suiker en vanille extract. In een andere kom meng je de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel, koek- en speculaaskruiden). Dit mengen we door elkaar. Daarna voegen we de pompoenpuree en zure room toe.

Naast dit beslag maken we ook een kruimeltopping van bloem met suiker, kaneel en boter. Deze topping zorgt straks voor een lekker krokant laagje op de muffins.

Het beslag verdelen we over de muffinvormpjes en hierover verdeel je de kruimeltopping. Als de pompoenmuffins zijn afgekoeld dan verdelen we er nog een glazuur van melk met poedersuiker over. Laat dit even afkoelen en opstijven voor je de muffins serveert.

Pompoenmuffins

Muffinvormpjes maken

Tip voor muffinvormpjes: In de winkel kun je muffinvormpjes kopen zodat de muffins gemakkelijk uit het bakblik komen en niet blijven plakken. Maar wist je dat je zelf eenvoudig van bakpapier ook vormpjes kunt maken? Knip het bakpapier in vierkanten van 12 bij 12 cm. Leg deze in de bakvorm en verdeel hierover het beslag (dit gaat goed met behulp van een spuitzak).

Als het bakpapier niet goed in het vormpje blijft zitten kun je het even verfrommelen en daarna met behulp van een glas in de bakvorm drukken. Zo blijft het beter zitten.

Ingrediënten

stuks

Voor de kruimeltopping

Voor het glazuur

Extra benodigd

  • Muffintray
  • bakpapier of papieren cupcakevormpjes
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze pompoenmuffins

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Kook de pompoenblokjes in een pan gaar. Stamp hierna tot een puree, breng op smaak met zout en peper.
2
Stap 2
Verwarm de oven op 180 graden (hetelucht). Vet de muffintray in, gebruik papieren vormpjes.
3
Stap 3
Meng in een kom de eieren met olie en suiker poedersuiker. Roer hierna de vanille extract erdoor.
4
Stap 4
Meng in een ander kom de droge ingrediënten, de bloem met bakpoeder, baksoda, kaneel, koek-en speculaaskruiden en zout. Meng dit met de natte ingrediënten door tot het net gemengd is.
5
Stap 5
Roer de pompoenpuree en zure room ook door het beslag.
6
Stap 6
Maak de kruimeltopping ingrediënten met je vingers te kneden tot een kruimeldeeg.
7
Stap 7
Verdeel het beslag over de vormpjes, zorg dat ze mooi vol zitten. Bestrooi dit met het kruimeldeeg.
8
Stap 8
Bak de pompoenmuffins 20-25 minuten in de oven.
9
Stap 9
Laat ze even kort afkoelen en haal ze uit de vorm om op een rek verder af te koelen.
10
Stap 10
Maak ondertussen het glazuur door de melk en poedersuiker met elkaar te mengen. Verdeel het glazuur over de afgekoelde pompoenmuffins.
11
Stap 11
Laat het glazuur even opstijven voor je de pompoenmuffins serveert.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta
Sinterklaas kwarktaart met chocolade kruidnoten

1 reacties

Caroline Corporaal
5/5 sterren

Heerlijke muffins!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op