Ga naar de inhoud

Spanakopita

Als ik op vakantie ga dan ben ik er echt even uit, het liefst laat ik dan alles even los en doe ik alleen waar ik zin in heb. Meestal houdt dit in dat ik bij het zwembad of aan het strand lig en ‘s avonds lekker uit eten ga, oftewel ik doe lekker niets.

Spanakopita

Spanakopita txt

Als ik op vakantie ga dan ben ik er echt even uit, het liefst laat ik dan alles even los en doe ik alleen waar ik zin in heb. Meestal houdt dit in dat ik bij het zwembad of aan het strand lig en ‘s avonds lekker uit eten ga, oftewel ik doe lekker niets. Zelfs niets voor de site, daar heb ik dan ook even geen zin in. Vaak neem ik me voor dat ik op vakantie juist ga nadenken over nieuwe plannen en recepten voor het blog, maar ik kan je vertellen dat daar vrij weinig van terecht komt. Maar als ik dan terug kom, heb ik er weer helemaal zin in. De ideeën komen vanzelf,  en ik weet bijna niet waar ik moet beginnen, heerlijk!

Deze keer begon ik na mijn vakantie op Zakynthos afgelopen maand met Spanakopita. Een lekker Grieks hapje dat we tijdens onze vakantie op Zakynthos afgelopen maand meerdere keren hebben gegeten. Spana ko wat? Spanakopita! Dit is een Grieks gerechtje met spinazie, feta en filodeeg. Super simpel, maar ook super lekker. Op Zakynthos werd dit vaak geserveerd bij de mezze, als onderdeel van de voorgerechtjes. Een super simpel gerechtje, maar met goede ingrediënten en ontzettend smaakvol. Geloof me, voor je het weet is de schaal met Spanakopita leeg.

De komende week kun je meer Grieks-georienteerde gerechten en artikelen over Zakynthos op Brenda Kookt verwachten. Ik geef je restaurant tips, en in Griekenland ben ik ook de boer op gegaan! Maar eerst maken we Spanakopita. Let’s go!

Spanakopita 02

Spanakopita

Bereidingstijd 20 minuten en 20 tot 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 8 hapjes:

  • 8 vellen filodeeg (ontdooid)
  • 450 gram spinazieblokjes
  • 1 ei
  • 100 gram feta
  •  dille
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de snelle tzatziki

  • 100 ml (Griekse) yoghurt
  • halve komkommer
  • klein teentje knoflook, geperst
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een ovenschaal of bakplaat in met olijfolie.

Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen). Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.

Snijd de vellen filodeeg doormidden zodat er rechthoekige stroken ontstaan. Besmeer een stuk filodeeg in met olijfolie en leg op het uiteinde een schepje van het spinaziemengsel. Vouw het filodeeg er omheen zodat een driehoekje ontstaat. Vouw door tot het hele lapje gebruikt is. Vet nog een stukje filodeeg in en vouw dit om het driekhoekje zodat de spinazie om alle kanten omwikkeld is met filodeeg.
Herhaal dit met de andere plakjes filodeeg zodat er 8 hapjes ontstaan.

Verdeel de hapjes over de ovenschaal en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.

Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.

Serveer de spanakopita hapjes met de tzatziki.

 

Bekijk ook andere recepten
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Fruitpizza met koekbodem
Huzarensalade
Aardappelsalade met geroosterde bloemkool

8 reacties

Petra

20 tot 30 minuten op 200 graden? Weet je het zeker? Na 5 minuten waren ze al verbrand.

Laat een bericht achter

Hilde Konings

Hoe lang van te voren kun je deze voorbereiden?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt de hapjes (ongebakken) goed verpakt in folie een dag in de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren kun je ze ook invriezen.

Pascal Pluijmaekers

Hoi Brenda, Ik heb sinds kort je site ontdekt en ik word er wel blij van... Ik heb al aardig wat gerechtjes gemaakt, waaronder gisteravond de spanakopitas. Ik vond ze super gelukt, verrassend eenvoudig en ontzettend lekker. Ik moet alleen mijn origami-kwaliteiten bijwerken :) Dank voor je recepten en je site! 'keep calm and keep on cooking' Gruesse, Pascal

Laat een bericht achter

gereon de leeuw

Hoi Brenda, Spanakopita, spinaziebroodjes, heerlijk al mezedes, inderdaad met tzatziki, tarama en olijven. Glaasje ouzo erbij en staren over de zee, zou blauw. Kaló Orexi. Jeugdsnetiment. Ga je week goed volgen. Geia sou (Tot ziens) Gereon

Laat een bericht achter

Barbara

Ik maakte vroeger wel eens iets wat hier een beetje op lijkt. Ga binnenkort eens kijken of ik me dat recept nog kan herinneren, was altijd erg lekker. En wellicht maak ik dan ook een paar van deze, ik houd van feta!

Laat een bericht achter

Laura's Bakery

Van naam ken ik dit gerecht wel, maar ik heb het nog nooit gegeten. Ziet er wel heerlijk uit dus dit recept heb ik opgeslagen :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Laura, weer eens wat anders dan een zoete baksel ;)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op