Wortelcake met havermout
Bewaren
Yes, de temperaturen zijn eindelijk wat gedaald. Tijd om een heerlijk herfstrecept met je te delen, een zoet recept zelfs, een herfstcake! En ook nog eens een redelijk gezonde cake moet ik zeggen. Wortelcake met havermout. Een cake met smaak, maar ook met wat gezondere ingrediënten. Zoals geraspte wortel en havermout. Met een fris-zoete topping van kwark met en honing. Dat wordt smullen!
Zo na de zomervakantie gaan we weer even back to normal. Het is klaar met elke keer weer wat lekkers snoepen, een wijntje bij het eten en chippie ‘s avonds laat. Dit sluipt er in de loop van de zomer vaak toch weer in. Tijd om weer normaal en voedzaam eten. Deze wortelcake met havermout is in dat geval een heerlijke en verantwoorde snack.
Wortelcake recept
Het leek mij leuk om nu in het najaar een lekker baksel te delen, maar dan wel eentje die dus voedzamer en gezonder is dan een normale cake. Een verantwoorde snack. Bananenbrood of bananencakes zijn er al genoeg gedeeld, daarom ga ik deze keer voor een wortelcake.
De wortelcake is geïnspireerd op carrotcake of worteltjestaart. Maar nu dus in een meer voedzame, minder zoete en minder vette variant. En evengoed smullen!
Wortelcake met havermout
De basis van deze wortelcake is geen bloem of een andere meelsoort maar havervlokken. Deze mengen we met koekkruiden en een snuf zout. En in een andere komt mengen we eieren met met melk, zonnebloemolie en honing. We gebruiken de honing in dit geval in plaats van suiker. Zo wordt de cake een beetje zoet, maar niet te. Dit mengsel pureren we met een staafmixer of blender. Zo wordt de structuur van de cake wat fijner dan wanneer je havervlokken gebruikt.
Hierna roeren we de wortelreepjes en eventueel gehakte noten door het beslag. Dit mengsel verdeel je over een cakeblik en na 30 tot 35 minuten is de cake klaar.
Het is lekker om de wortelcake te serveren met een fris-zoete topping van kwark met honing. Net zoals bij een carrotcake vaak een frosting met roomkaas wordt gebruikt.
De wortelcake is lekker als tussendoortje bij de koffie of thee, maar is ook een heerlijke ontbijt.
Scroll naar beneden voor de receptkaart met de hoeveelheden en het uitgewerkte recept van de wortelcake met havermout.
Wortelcake recepten
Naast deze wortelcake met havermout staan er inmiddels al meerdere wortelcake of worteltaarten op de website. Wel iets minder gezond en voedzaam, maar zeker niet minder lekker. Ben je opzoek naar een meer feestelijke variant op de wortelcake met havermout die ik hier met je deel? Dan tip ik je graag deze toppers die je ook op de websites kunt vinden:
Ingrediënten
Voor de topping
Extra benodigd
- cakeblik van 25 cm
- satéprikker
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze wortelcake met havermout
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakeblik in en bekleed deze eventueel met bakpapier.Stap 2
Meng de havervlokken met de koekkruiden en zout.Stap 3
Roer in een andere kom de eieren los en meng dit met de melk, zonnebloemolie en honing. Roer dit door de droge ingrediënten. Pureer dit even met een staafmixer. Roer hierna de wortelreepjes en eventueel gehakte noten door het beslag.Stap 4
Verdeel het mengsel over het cakeblik en bak 30 tot 35 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als deze er schoon uit komt is de cake gaar.Stap 5
Roer de kwark los en meng dit met de honing. Serveer de plakken wortelcake met havermout met een lepeltje kwark. Lekker als tussendoortje of ontbijt.Ingrediënten
Voor de topping
Extra benodigd
- cakeblik van 25 cm
- satéprikker
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze wortelcake met havermout
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakeblik in en bekleed deze eventueel met bakpapier.Stap 2
Meng de havervlokken met de koekkruiden en zout.Stap 3
Roer in een andere kom de eieren los en meng dit met de melk, zonnebloemolie en honing. Roer dit door de droge ingrediënten. Pureer dit even met een staafmixer. Roer hierna de wortelreepjes en eventueel gehakte noten door het beslag.Stap 4
Verdeel het mengsel over het cakeblik en bak 30 tot 35 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als deze er schoon uit komt is de cake gaar.Stap 5
Roer de kwark los en meng dit met de honing. Serveer de plakken wortelcake met havermout met een lepeltje kwark. Lekker als tussendoortje of ontbijt.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.