Zoete Sinterklaas Broodjes
Ook vandaag staat in het teken van Sinterklaas. Ik geef jullie het recept voor lekkere zoete sinterklaas broodjes. Lekker bij het ontbijt, de lunch of bij de koffie. Inmiddels is het wel duidelijk dat we aan heel veel gerechten een sinterklaas twist kunnen geven. Om er een paar te noemen:...Zoete Sinterklaas Broodjes
Bewaren
Ook vandaag staat in het teken van Sinterklaas. Ik geef jullie het recept voor lekkere zoete sinterklaas broodjes. Lekker bij het ontbijt, de lunch of bij de koffie.
Inmiddels is het wel duidelijk dat we aan heel veel gerechten een sinterklaas twist kunnen geven. Om er een paar te noemen: monchou taart, tiramisu, de Hollandse cake, crumble, cheesecake en rocky road. Ik bedacht dat ik tijdens de sinterklaastijd niet alleen iets lekkers bij de koffie wil, maar ook bij de lunch. En daarom ging ik opzoek naar een lekker sinterklaas broodje.
Zo kwam ik bij de (super lekkere) cinnamon buns terecht en bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om hier een sinterklaas twist aan te geven. Ik ben gaan testen en uiteindelijk zijn deze lekkere zoete broodjes het resultaat. Een topper! Een zoet broodje met speculaaskruiden en verkruimelde (chocolade)kruidnoten. Wat wil je nog meer?
Zoete Sinterklaas Broodjes
Extra benodigd:
• mixer met deeghaken
• ovenschaal of springvorm met een doorsnede van 20 cm
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zoete sinterklaas broodjes
Stap 1
Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur. Haal na 15 minuten, als de boter goudbruin is, de pan van het vuur. Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel achterblijft. Laat de boter een beetje afkoelen.Stap 2
Verwarm de melk in een pannetje of magnetron tot het lauwwarm is. Voeg hier 3 eetlepels van de afgekoelde gebruinde boter aan toe en roer dit door elkaar.Stap 3
Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, kristalsuiker en een snuf zout. Voeg hierna het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met deeghaken tot een nat deeg. Voeg de overige bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten door. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.Stap 4
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de beurre noisette (gebruinde boter), maar houd 2 eetlepels apart. Meng de suiker en speculaaskruiden in een kommetje en strooi dit over het deeg, druk het een beetje aan.Bestrooi dit met de kruidnoten.Stap 5
Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 7 a 8 gelijke stukken. Leg ze met de ronde spiraalkant naar boven in de ovenschaal, er mag wat ruimte tussen de broodjes zitten. Dek de ovenschaal af en laat het op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (dit duurt ongeveer 30 minuten, en gaat heel goed als je het bijvoorbeeld naast de kachel zet).Stap 6
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Bestrooi de broodjes voor het serveren met extra gehakte kruidnoten. Warm zijn de zoete broodjes het lekkerst.Tip: is de sinterklaastijd voorbij? Vervang de kruidnoten dan door speculaasjes.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zoete sinterklaas broodjes
Stap 1
Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur. Haal na 15 minuten, als de boter goudbruin is, de pan van het vuur. Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel achterblijft. Laat de boter een beetje afkoelen.Stap 2
Verwarm de melk in een pannetje of magnetron tot het lauwwarm is. Voeg hier 3 eetlepels van de afgekoelde gebruinde boter aan toe en roer dit door elkaar.Stap 3
Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, kristalsuiker en een snuf zout. Voeg hierna het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met deeghaken tot een nat deeg. Voeg de overige bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten door. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.Stap 4
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de beurre noisette (gebruinde boter), maar houd 2 eetlepels apart. Meng de suiker en speculaaskruiden in een kommetje en strooi dit over het deeg, druk het een beetje aan.Bestrooi dit met de kruidnoten.Stap 5
Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 7 a 8 gelijke stukken. Leg ze met de ronde spiraalkant naar boven in de ovenschaal, er mag wat ruimte tussen de broodjes zitten. Dek de ovenschaal af en laat het op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (dit duurt ongeveer 30 minuten, en gaat heel goed als je het bijvoorbeeld naast de kachel zet).Stap 6
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Bestrooi de broodjes voor het serveren met extra gehakte kruidnoten. Warm zijn de zoete broodjes het lekkerst.Tip: is de sinterklaastijd voorbij? Vervang de kruidnoten dan door speculaasjes.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Jeannette Bos
Vol enthousiasme begon ik aan dit heerlijk uitziende recept. 'Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, suiker en een snuf zout'. Dit gedaan en daarna de vochtige ingredienten toegevoegd maar het bleef bij mij een heel erg nat deeg wat absoluut niet te kneden /rollen was. Heel erg veel extra bloem erbij moeten doen voordat dit mogelijk was. Toen kwam ik een paar stappen verder: 'Meng de suiker en speculaaskruiden in een kommetje'. Euhm... suiker? Dat zat allemaal al in m'n deeg?! Dit had waarschijnlijk de bruine basterdsuiker moeten zijn.. misschien even aanpassen in het recept? Ze gaan zo de oven in, ben heel benieuwd hoe ze eruit komen.
Brenda Kookt
Ah wat stom van me Jeannette. De kristalsuiker gaat inderdaad door het deeg. De basterdsuiker wordt gebruikt als vulling samen met de speculaaskruiden. Om herhaling te voorkomen heb ik het toegevoegd aan het recept. Ik ben nu wel benieuwd hoe de broodjes uit de oven kwamen, kon je ze nog eten?
mary
Lijkt op Zeeuwse bolussen ga ze zeker een keer bakken gr Mary
Demi | StudioKOOK
Ziet er echt heerlijk uit!
Marlies
Yum! Wat een lekker idee