Ga naar de inhoud

Filmpje: Sinterklaascake

Sinterklaas is in het land! En daarom mogen we nu écht aan de slag met de kruid- en pepernoten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn mond zijn al de nodige truffel-, chocolade- en gewone kruidnootjes verdwenen. Toch voel ik me altijd een beetje stiekem als...
20 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 15 minuten Bereidingstijd
Delen op

Filmpje: Sinterklaascake

Sinterklaascake, sinterklaas cakeSinterklaas is in het land! En daarom mogen we nu écht aan de slag met de kruid- en pepernoten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn mond zijn al de nodige truffel-, chocolade- en gewone kruidnootjes verdwenen. Toch voel ik me altijd een beetje stiekem als ik ze eet als Sinterklaas nog niet in het land is, alsof het dan nog niet echt mag. Vanaf nu mogen dus alle remmen los om te beginnen met deze heerlijke Sinterklaas cake!

Naast de kruidnoten is het natuurlijk extra leuk om tijdens het heerlijke avondje (of middagje) een sinterklaasbaksel op tafel te zetten. In dit filmpje laat ik jullie zien hoe je een heerlijke sinterklaascake maakt. Ik beloof je, deze is opperdepop voordat je de kadootjes op tafel kunt zetten! Voor dit heerlijke recept heb je overigens wel een cakevorm nodig.

 

Video: Sinterklaas cake

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Wil je mijn filmpjes als eerste zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Sinterklaascake, sinterklaas cake

Sinterklaas cake

 

Ingrediënten

Extra benodigd: cakeblik van 22 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze filmpje: sinterklaascake

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 15 minuten
Stap 1
Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
2
Stap 2
Verwarm de oven voor op 160ºC.
3
Stap 3
Mix de suiker met de boter romig. Voeg als het gemengd is de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met een snuf zout en de speculaaskruiden door het beslag.
4
Stap 4
Hak de chocoalde kruidnoten grof en voeg 3/4 hiervan bij het beslag. Roer kort door zodat het goed gemengd is.
5
Stap 5
Verdeel het beslag in de cakevorm en bestrooi met de overige gehakte kruidnoten.
6
Stap 6
Bak de cake 75 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, als hij er droog uitkomt is de cake klaar.
7
Stap 7
Laat de cake voor het serveren even afkoelen op een rooster.
Bekijk ook andere recepten
Vanillecake basisrecept
Camembert brûlée uit de oven
Traybake met broccoli en zoete aardappel
Spaghetti met broccolipesto

35 reacties

MartiN van Dam

Heerlijke Sinterklaas cake Brenda, iedereen van groot tot klein vond de cake super! Voor mijn cake heb ik 200 gram Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel gebruikt en deze is nog glutenvrij ook. En i.p.v. één theelepel speculaaskruiden twee theelepels koek- en speculaaskruiden gebruikt. Ik heb de cake in mijn hete luchtoven op 135° gebakken en na 65 minuten de oven uit gedaan, maar de cake er nog 10 minuten in laten staan. Mooie structuur van de cake, niet te zoet en zéker voor herhaling waard.

Laat een bericht achter

Arinda Bakker

Deze afgelopen week gemaakt en meegenomen tijdens de cadeautjes uit pakken, wat kreeg ik veel positieve reacties:) Het was super lekker, bedankt voor het delen ervan:)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Arinda

Patricia

Hoi Brenda, Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen een cakeblik van 30 cm; kan ik deze hoeveelheden dan aanhouden met een kortere baktijd (hoeveel korter?) of de hoeveelheden aanpassen (welke verhouding?)? Mijn oven heeft een boven- en onderwarmte functie; blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk? Sorry voor alle vragen, beginnend bakster hier ;) Groetjes, Patricia

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Patricia, om de cake mooi hoog te houden kun je het recept 1,5 keer nemen. Dus de ingrediënten van het recept, plus de helft. Je kunt ook dezelfde hoeveelheid houden maar dan zou ik de cake ongeveer 15 min korter bakken. De cake wordt dan wel minder hoog.

Laura

Gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk!! Wel jammer dat bij mij alle pepernoten naar de bodem zijn gezakt. Zeker voor herhaling vatbaar..

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat jammer Laura, Ik heb het zelf ook een keer gehad. De keren daarna ging het goed, en ik heb helaas (nog) geen idee wat ik anders heb gedaan.

Elly

hallo Brenda, Succes met de laatste loodjes. Wens jullie een superbevalling en mooi kindje!!!!!!! Sinterklaascake is echt een super recept. ga m nu voor de 2e keer bakken. Doe er alleen wat minder suiker in, ook dan lukt t prima, en is net zo lekker.

Laat een bericht achter

janneke

Hij staat in de oven met restjes chocolade pepernoten. Ben benieuwd :-)

Laat een bericht achter

Judith Wijsman

Gelukt! Cake en rotsjes gemaakt voor vanavond. Bedankt!

Laat een bericht achter

Marloes de Beer

Gisteren de cake gemaakt. Hij smaakt heerlijk, maar hij is wat aan de droge kant. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Laat een bericht achter

Muriel

Hi Brenda, Wat ziet dit er heerlijk uit, die ga ik vrijdag zeker maken! Vraagje: ik heb hier volkoren tarwemeel staan. Kan ik daar met wat bakpoeder (hoeveel?) ook zelfrijzend bakmeel van maken of gaat dat niet werken? Hoor graag! Groetjes, Muriel

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt het proberen, ik zou een theelepel bakpoeder gebruiken. Al garandeer ik niet dat hij net zo mooi omhoog komt als met zelfrijzend bakmeel.

Maxime

Deze wil ik morgen graag maken, ik had alleen nog een vraagje. Is de vulling voldoende, of is het nog leuk als ik er chocoladestukjes in doe? Ik ga er ook wat amandelschaafsel overheen doen in ieder geval.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De vulling is voldoende, maar extra chocoladestukjes kan wel. Je kunt de kruidnoten ook heel laten zodat ze meer opvallen in de cake.

Maxime

Ik heb hem al gemaakt, had er ook wat extra purechocolade stukjes doorheen gedaan, en hij is heel erg in de smaak gevallen, echt een leuk recept!

Annika Brouwer

De cake was echt heerlijk!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Annika! Heb hem deze week ook weer gemaakt, hij was op voor ik het wist.. ;)

Hoi

Is het mogelijk om i.p.v. lichtbruine basterdsuiker ook gewoon witte basterdsuiker te gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat moet geen probleem zijn

Marjolein

Die wil ik 5 december wel mee naar m'n ouders nemen als we daar met de familie sinterklaas vieren!! Is het 160 graden in een gewone oven of in een hete lucht oven?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hetelucht oven

Ivonne

Hoi Brenda! Ik ga zo deze cake maken. Hij lijkt me heerlijk! In je filmpje gebruik je 1 theelepel speculaaskruiden en in het recept staat 1 eetlepel. Ik gebruik koek en speculaaskruiden, hoeveel heb ik daar voor nodig denk je? Groetjes Ivonne

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat scherp van je Ivonne. Ik heb inderdaad 1 theelepel gebruikt. Als je koek- en speculaaskruiden gebruiken zou ik iets meer doen (1,5 theelepel) omdat dit meestal iets minder sterk van smaak is dan de speculaaskruiden.

Ivonne

Daar voor = daar van ;)

Vio

Hoe langer je de boter klopt, hoe luchtiger de cake! Dus 15 min kloppen met suiker, dan de rest

Laat een bericht achter

Linda

Deze cake ga ik maken voor Sinterklaasavond. Ziet er heerlijk uit.

Laat een bericht achter

Leontien

Hij staat in de oven, ben benieuwd! :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Leontien! Dat wordt smullen..!!

Barbara

Dit is echt een veel te goed idee, lijkt me super lekker!

Laat een bericht achter

Laura

Mmm.. dit lijkt me echt een lekkere cake! Zal hem binnenkort wel eens gaan maken :)

Laat een bericht achter

janneke

Alle duimpjes omhoog voor deze cake. Ziet er heel verleidelijk uit maar denk dat ik hem helemaal in 1 keer opeet als ik deze ga maken :-)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op