Ga naar de inhoud

Zongedroogde tomaten

Of eigenlijk zijn het ovengedroogde tomaatjes. Ik heb ze niet in de Nederlandse zon laten drogen, maar in de oven. Ik geef je het basisrecept voor zongedroogde tomaatjes, altijd handig (en lekker) om te hebben. In mijn koelkast (check hier de inhoud) staat bijna altijd wel een bakje met zongedroogde tomaatjes. Ik koop altijd semi-gedroogde

Zongedroogde tomaten

tomaatjes-uit-de-oven

Of eigenlijk zijn het ovengedroogde tomaatjes. Ik heb ze niet in de Nederlandse zon laten drogen, maar in de oven. Ik geef je het basisrecept voor zongedroogde tomaatjes, altijd handig (en lekker) om te hebben.

In mijn koelkast (check hier de inhoud) staat bijna altijd wel een bakje met zongedroogde tomaatjes. Ik koop altijd semi-gedroogde tomaatjes. Deze vind je in het koelvak. Ze zijn zachter van structuur en hebben een subtielere smaak. Al heel lang wilde ik zelf tomaten drogen, maar het kwam er niet van. Tot ik van het ProeVkantoor een kist met verse groenten, waaronder hele mooie cherry tomaatjes ontving. Daar moest ik mee aan de slag!

En dus droogde ik de tomaatjes in de oven. Super simpel, en super lekker. Het fijne is dat je op deze manier altijd lekkere gedroogde tomaatjes in de koelkast hebt staan.

Weet je niet wat je met zongedroogde tomaatjes moet doen? Dan geef ik je een paar tips. Ze zijn lekker op een belegd broodje (klik), salade (klik), wrap (klik) en stamppot (klik). Maar je kunt er ook falafel (klik), pesto (klik) of tapenade (klik) van maken. Genoeg keuze toch? Tijd om aan de slag te gaan, scroll naar beneden voor het recept.

zongedroogde-tomaten

Zongedroogde tomaatjes

Bereidingstijd 10 minuten + 2,5 uur oventijd

Ingrediënten

  • 250 gram rijpe tomaatjes (ik nam cherry tomaatjes maar ik zou de volgende keer grotere tomaten nemen)
  • 1 theelepel tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 125 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de tomaatjes in parten en verdeel ze over de bakplaat. Kneus de knoflook en leg de tenen tussen de tomaatjes. Bestrooi met zout en peper en de tijm.

Verwarm de tomaatjes 2,5 uur in de oven. Laat de tomaatjes afkoelen op een bakplaat.

Bewaar de tomaatjes in de koelkast, in een potje in olijfolie. Zorg er voor dat ze onderstaan. De olijfolie uit het potje kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld salades of couscous op smaak te brengen.

Bekijk ook andere recepten
BLT Salade
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet

7 reacties

Miek

Zelf gemaakt zijn ze echt het allerlekkerst, en zo makkelijk! Nog een handige tip (van Nigella): verwarm de oven voor op 200 graden, doe de tomaatjes erin, oven dicht, dan de oven uitzetten en een hele nacht (zo'n 12 uur) erin laten staan. Alleen met een combi over werkt dit denk ik niet, die koelt automatisch af.

Laat een bericht achter

Corry

Als je het potje met tomaten en olie vervolgens weer in de oven zet,eea tot koken laat komen , het potje vervolgens sluit met tussen potje en deksel vershoudfolie, even kwartiertje op zijn koplaten staan, kan je ze buiten de koelkast maanden bewaren

Nicole

Ik hou van zongedroogde tomaatjes! Ze zijn zo makkelijk te combineren met alles. Heel erg fijn :)

Laat een bericht achter

Mieke

Mooi recept Brenda, ga ik zeker proberen als ik weer een oven heb. Maar hoe lang denk je dat je ze daarna kan bewaren? Net zo lang als de gekochte ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als ze goed onder olie staan kun je ze zeker 2,5 a 3 weken bewaren

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op