Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bloemkool uit de oven

Als dochter van een bloemkoolbouwer (teler voor niet West-Friezen) kan ik het natuurlijk niet maken om (nog) geen recept(en) met bloemkool op mijn blog te hebben. Dus bij deze, een receptje voor bloemkool uit de oven. Een heerlijke ovenschotel met bloemkool.

Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de bloemkolen. Als tiener ging ik samen met mijn zusje en nicht mee om te werken. Het was ons vaste bijbaantje. Als we een extra dag vrij waren van school konden we altijd terecht.
Niet verkeerd want zo konden we veel leuke dingen doen met vriendinnen, winkelen en uitgaan!
In de zomer  gingen we vaak mee het land op om de bloemkoolplantjes te planten. Maar meestal stonden wij meiden in de schuur de bloemkolen te sealen. Door bloemkolen te sealen verpak je ze met plastic, zo blijven ze langer vers.

Ik heb in mijn leven veel bloemkolen opgegeten. Maar nog steeds komt het mijn neus niet uit, ik vind het heerlijk!

Bloemkool eet ik meestal (en het liefst) gekookt met een beetje nootmuskaat, gekookte aardappelen (piepers), en het liefst met een oer-Hollandse gehaktbal! Maar met bloemkool kun je meer!

Dit is een lekkere ovenschotel met bloemkool en heel simpel om te maken.

Je kunt deze schotel ook van te voren klaarmaken. Voordat je het in de oven schuift giet je het ei-kookroom-kaas mengsel erover.

 

Ik vind het lekker om een ei en een beetje kookroom toe te voegen zodat de schotel romiger wordt. Het is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je zou dit ook weg kunnen laten. Wel zou ik dan aanraden hier jus bij te eten zodat het minder droog is.

 

Bloemkool uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram aardappelpuree (uit een pakje of zelf gemaakt)
  • kleine bloemkool, in roosjes
  • ui
  • rode paprika
  • 250 gram gehakt
  • 2 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gehaktkruiden
  • geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in.

Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.

Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water voor (ongeveer 8 minuutjes). Rul het gehakt in een grote koekenpan of wok, kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Voeg de ui, paprika en knoflookpoeder hierbij. Bestrooi het gehaktmengsel indien gewenst met extra peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en meng ze met het gehakt-groentemengsel.

Maak de aardappelpuree klaar en verdeel het in  de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover. Bestrooi de schotel met een beetje paprika poeder.

Meng de kookroom met het ei en de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi er eventueel extra geraspte kaas over.

Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Geniet van deze maaltijd!

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

78 Reacties

  1. Rebecca 4 februari 2017 om 21:52

    Wat blijft dit toch een super recept. Al diverse keren gemaakt en valt steeds goed in de smaak. Vanavond heb ik er een eigen draai aan gegeven. Aardappelpuree met mosterd erdoor op de bodem, en door het ei-roommengsel heb ik geraspte mosterdkaas gedaan. Combineerde echt super, mijn schoonvader heeft twee keer opgeschept!

  2. Corine 3 juli 2017 om 18:28

    Kan ik dit ook met aardappelschijfjes makem ipv aardappelpuree?

  3. Isa 6 november 2017 om 18:35

    Dit was echt superlekker!

  4. Ruud 12 juni 2018 om 19:38

    Bloemkool stond me altijd tegen….moesten het vroeger half gaar uit een grote schaal kokend water prikken. Dat is nu wel veranderd. Bloemkoolroosjes kopen en de pureé is ook simpel. Ik ga het van de week maken !

  5. Wil michielsen 6 augustus 2018 om 18:20

    Ik heb het vandaag voor mij en mijn vrouw gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor dit geweldige recept.
    Groeten Wil uit Breda

  6. Anneke 14 augustus 2018 om 18:00

    Hij staat in de oven… Ben zo benieuwd! Het ruikt in ieder geval al heerlijk!

  7. Nienke 1 augustus 2019 om 17:38

    Hallo Brenda,
    Gisteren weer je ‘bloemkool uit de oven’ gemaakt, maar per ongeluk, we moesten weg en op het laatst het gehakt uit de vriezer gepakt, ipv gehakt shoarmavlees eruit gehaald.
    Ik wil je zeggen dat dit ook heerlijk smaakte. Bedankt voor je heerlijke recept.

  8. Marieke 20 maart 2021 om 18:40

    Pas geleden geprobeerd en meteen een klassieker geworden, heerlijk. Kind des huizes dat alleen broccoli en bloemkool wil eten werkt de paprika moeiteloos naar binnen. Blij mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *