Bloemkool uit de oven

Als dochter van een bloemkoolbouwer (teler voor niet West-Friezen) kan ik het natuurlijk niet maken om (nog) geen recept(en) met bloemkool op mijn blog te hebben. Dus bij deze, een receptje voor bloemkool uit de oven. Een heerlijke ovenschotel met bloemkool.

Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de bloemkolen. Als tiener ging ik samen met mijn zusje en nicht mee om te werken. Het was ons vaste bijbaantje. Als we een extra dag vrij waren van school konden we altijd terecht.
Niet verkeerd want zo konden we veel leuke dingen doen met vriendinnen, winkelen en uitgaan!
In de zomer  gingen we vaak mee het land op om de bloemkoolplantjes te planten. Maar meestal stonden wij meiden in de schuur de bloemkolen te sealen. Door bloemkolen te sealen verpak je ze met plastic, zo blijven ze langer vers.

Ik heb in mijn leven veel bloemkolen opgegeten. Maar nog steeds komt het mijn neus niet uit, ik vind het heerlijk!

Bloemkool eet ik meestal (en het liefst) gekookt met een beetje nootmuskaat, gekookte aardappelen (piepers), en het liefst met een oer-Hollandse gehaktbal! Maar met bloemkool kun je meer!

Dit is een lekkere ovenschotel met bloemkool en heel simpel om te maken.

Je kunt deze schotel ook van te voren klaarmaken. Voordat je het in de oven schuift giet je het ei-kookroom-kaas mengsel erover.

 

Ik vind het lekker om een ei en een beetje kookroom toe te voegen zodat de schotel romiger wordt. Het is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je zou dit ook weg kunnen laten. Wel zou ik dan aanraden hier jus bij te eten zodat het minder droog is.

 

Bloemkool uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 400 gram aardappelpuree (uit een pakje of zelf gemaakt)
 • kleine bloemkool, in roosjes
 • ui
 • rode paprika
 • 250 gram gehakt
 • 2 eetlepels kookroom
 • 1 ei
 • knoflookpoeder
 • paprikapoeder
 • gehaktkruiden
 • geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in.

Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.

Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water voor (ongeveer 8 minuutjes). Rul het gehakt in een grote koekenpan of wok, kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Voeg de ui, paprika en knoflookpoeder hierbij. Bestrooi het gehaktmengsel indien gewenst met extra peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en meng ze met het gehakt-groentemengsel.

Maak de aardappelpuree klaar en verdeel het in  de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover. Bestrooi de schotel met een beetje paprika poeder.

Meng de kookroom met het ei en de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi er eventueel extra geraspte kaas over.

Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Geniet van deze maaltijd!

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
76 comments
 1. Hoi Brenda,
  Ik heb net de bloemkool uit de oven gemaakt en gegeten. Njammie! Ik ben ook groot fan van bloemkool, en dit is een lekkere variatie.
  Ik ben op je site terecht gekomen door een tip van je vriendin Patty.
  Ik heb meteen je site opgeslagen bij mijn favorieten, want ik ga nog
  veel meer recepten uitproberen. Bedankt!

  1. Hoi Marga, leuk dat je via Patty bij mijn site terecht bent gekomen! Gezellig als je vaker langskomt, ben benieuwd welke recepten je nog meer gaat proberen! Groetjes Brenda

  2. Een heerlijk recept die bloemkool schotel. Ik heb deze vandaag gemaakt en de bloemkool mee gebakken met het gehakt. Dat gaat heel goed. Je kan er een beetje water bij doen. Dat verdampt later toch. Zelf aardappelpuree gemaakt en daar ook een ei onder gedaan. We hebben gesmuld.

 2. Hoi Brenda,

  net klaar met eten van de overheerlijke bloemkoolschotel, het is goedgekomen want had niet goed gelezen en het hele flesje kookroom erbij gedaan. Ipv paprika heb ik tomaat gebruikt hierdoor kreeg het een zuurtje (:)

  groetjes astrid

  1. Hi Astrid, je schotel was zeker lekker romig? ;-) Leuk dat je er je eigen “twist” aan hebt gegeven door de paprika te vervangen door tomaat! Jullie zijn ook gek op tomaat zeker?

   Groetjess Brenda

   P.s. Heb je knoflookpeper woensdag direct gebruikt bij mijn lunch!

 3. Wat grappig, want ook ik heb gisteren jouw ‘bloemkool uit de oven’ gemaakt en gegeten. Het gehakt heb ik als vegetariër uiteraard weggelaten (ik hou ook niet van vega gehakt) en in plaats daarvan heb ik extra kaas erover gedaan. Oh ja, en wat kerrie over de bloemkool (dat is hier in huis zo’n onlosmakelijk duo). De bloemkoolschotel viel erg in de smaak. Bedankt Brenda voor dit heerlijke recept.

 4. Hoi Brenda, ik heb gister de bloemkool uit de oven gemaakt, was erg lekker! Het was wel (te) veel voor 2 personen, volgende keer eten we het met zijn drieen, kan makkelijk.

 5. Lekker Brenda, de bloemkool uit de oven, heb m maandag voor t eerst gemaakt. Ben erg gek op bloemkool, maar dit is echt weer s wat anders….heerlijk, voor herhaling vatbaar

 6. Hallo Brenda,

  Kan je dit recept ook de avond van tevoren maken? Wel zo makkelijk als we allebei moeten werken de volgende dag! Lijkt me erg lekker.

 7. Hoi Brenda,

  Net je heerlijke bloemkoolschotel gegeten, zelfs mijn dochter van 8 en zoontje van 5 die geen bloemkool lusten hebben genoten. Zo gaan we zeker vaker bloemkool eten!

  Grts. Daniëlle

 8. Brenda ik heb dit recept al eenparig keer gemaakt.
  Ben een echte bloemkool eter en vind dit weer eens iets anders.
  Een geweldig lekker recept en makkelijk te maken.

 9. Hoi! Vandaag deze schotel gemaakt, maar met pastinaakpuree ipv aardappel en met champignons (de groenten uit m’n bio pakket moesten op….) En het was heerlijk! Overigens zonder ei en zonder jus. Ik denk dat de pastinaakpuree iets minder droog van structuur is dan aardappel, want het was smeuïg genoeg. Veel dank, saar

 10. Hey Bren.

  Vandaag je bloemkool uit de oven gemaakt, was echt heerlijk!!!
  Hij viel goed in de smaak en de schaal helemaal leeg.
  Deze gaan we zeker vaker eten!! ;-)

  Gr. Maaike

 11. Hoi bren
  Nou we hebben vanavond de bloemlool schotel gemaakt, ( want gewoon bloemkool met piepers is geen succes hier)
  Zelfs rob vond het heerlijk en paula vind alles lekker en jan en ik hebben ook heerlijk gegeten!
  Bedankt!!

 12. Bedankt Brenda voor het recept bloemkoolschotel erg lekker!!
  en voor herhaling vatbaar…..
  ga nog meer recepten proberen.

  gr. Ronald
  Lelystad

 13. Zo dat was even lekker. Van het recept heb ik de paprikapoeder weggelaten, wij zijn niet zo’n fan van, en de kaas ook weggelaten. Kookroom vervangen door crème fraîche. De oven op 150 graden gezet en de tijd wat verlengd. ik ben niet zo’n koker op hoge temperaturen.

 14. Hij staat in de oven! En ik kan bijna niet wachten want het ruikt heerlijk hier in huis. Tot nu toe geen misser gehad met jouw recepten en toch ben ik deze keer eigenwijs geweest; ik heb broccoli gebruikt in plaats van bloemkool omdat die in de aanbieding was

 15. In 1 woord heerlijk! Gisteren in een opwelling bloemkool gekocht terwijl we daar niet zo gek op zijn. Vandaar dat ik op zoek was om er iets mee te doen zo dat het beter zou smaken en zo kwam ik op je site. En raad eens…zelfs de kids hebben gesmuld! Bedankt voor je recept, zeker voor herhaling vatbaar!

 16. Dit recept was heerlijk,ik heb alleen wat meer kookroom gebruikt,ik vind het dan net wat romiger, ik dacht klopt dat wel 2 lepels? Ik ga nu de andere bloemkool recepten gebruiken!
  Groet Jantine

 17. Gisteren dit recept klaargemaakt en we hebben er vanavond ook nog van gegeten. Wat was dit lekker! Snel makkelijk en gezond voor de werkende mens die geen trek heeft in uren in de keuken te staan doordeweeks! In het weekend wil ik dit nog weleens doen :-) Ik ga zeker nog verder spitten naar je verdere recepten. Groetjes van je nieuwe fan. Kim

 18. Vanavond de bloemkool schotel gemaakt voor 4 personen, dus alle ingrediënten dubbel gedaan. Het was ruim genoeg. En heerlijk! Wel tijm en oregano door de aardappelpuree gedaan en geraspte amandelen bovenop. Het is veel werk, maar dat vind ik vaker van ovenschotels. En de eerste keer moet je het recept vaak lezen. Dank je wel, ga vaker iets van jou site maken.

 19. Lieve Brenda,
  Hartelijk dank voor dit heerlijke recept.
  Bloemkool blijft een van mijn favoriete groeten. Je kunt er zó veel mee doen.
  Ik ga de komende dagen naar meer van jouw recepten snuffelen.
  Zonder gehakt, als bijgerecht ook erg lekker.
  Maak ik morgen voor mij vrienden.
  Groetjes vanaf Madeira,
  Madeleine

 20. Hallo Brenda,
  Vandaag voor het eerst op je blog en meteen de bloemkool gemaakt. Voor een gezin met vier pubers is twee keer de hoeveelheid met extra aardappelen voldoende. Wel heb ik sojamelk gebruikt i.p.v. kookroom i.v.m. lactoseintolerantie.
  We hebben gesmuld.
  Morgen maak ik de witlof met appelstroop en balsamico, ook gevonden op jouw blog.
  Ik ben benieuwd!
  Groet, Inge

 21. Hoi Brenda,

  Wat een heerlijk recept! Goed te doen ook, ik ben student en had eigenlijk nog nooit zelf
  bloemkool klaargemaakt. Ik heb trouwens over het geheel wat pijnboompitten gestrooid en die meegebakken in de oven. We hebben echt gesmuld.

  Leuk ook dat je je het recept inleidt met een persoonlijk verhaal; bloemkool als bijverdienste. En om de variaties van anderen te lezen.

  Je hebt er weer een fan bij hoor!

  Groetjes
  Suzanne (Alkmaar)

 22. Hallo Brenda,

  Ik ben gek op bloemkool en probeer dan ook steeds weer nieuwe recepten uit.
  Gisteren heb ik de bloemkool van jouw recept gemaakt. Het was OVERHEERLIJK.
  Ik ga zeker nog meer heerlijke recepten van jou uitproberen.

  Groetjes
  Margriet

 23. Ik heb deze schotel vorige week gemaakt! Heerlijk!!!! Deze ga ik vast vaker maken, ik kook nl. op bestelling vanuit huis en de gasten waren er ook vol lof over!

 24. Ik ben zo blij met al je recepten! Mijn kinderen, twee dochters van 10, wilden al niet meer thuis eten en ze aten het liefst bij hun vriendinnen, als ze de kans kregen. Alleen mijn patat viel nog wel mee. Maar sinds ik “werk” met jouw recepten gaan ze eindelijk zmikselen en zmullen. Bedankt Brenda!

 25. Echt verrassend lekker! Als je zelf puree maakt (is natuurlijk wel gezonder en lekkerder) ben je wel wat langer bezig, ongeveer 40 minuten maar met instant moet het in een half uurtje lukken. Dank je wel voor weer een heerlijk recept Brenda!

 26. Hallo Brenda,
  Ik ben enorme fan van je website. Je geeft heel veel diverse recepten waarvan veel ook door een minder doorwinterde koker te bereiden is. Dank.

  Ik heb al een aantal keer de bloemkoolschotel gemaakt, alleen blijft deze bij mij heel vochtig en ik heb zelfs de indruk dat het ei niet voldoende gaart. Gevolg is dat ik de schotel meestal 2x zo lang in de oven zet en een hogere temperatuur gebruik. Mogelijk heb jij tips hoe ik het anders kan oplossen?

  1. Wat leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Als je liever niet hebt dat het ei niet gestold is kun je dit ook weglaten en de kookroom gemengd met kaas toevoegen aan de schotel. Zelf heb ik dit laatst ook geprobeerd, en dit vond ik ook lekker. De schotel is in dat geval wel minder vochtig.

 27. Wat blijft dit toch een super recept. Al diverse keren gemaakt en valt steeds goed in de smaak. Vanavond heb ik er een eigen draai aan gegeven. Aardappelpuree met mosterd erdoor op de bodem, en door het ei-roommengsel heb ik geraspte mosterdkaas gedaan. Combineerde echt super, mijn schoonvader heeft twee keer opgeschept!

 28. Bloemkool stond me altijd tegen….moesten het vroeger half gaar uit een grote schaal kokend water prikken. Dat is nu wel veranderd. Bloemkoolroosjes kopen en de pureé is ook simpel. Ik ga het van de week maken !

 29. Ik heb het vandaag voor mij en mijn vrouw gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor dit geweldige recept.
  Groeten Wil uit Breda

 30. Hallo Brenda,
  Gisteren weer je ‘bloemkool uit de oven’ gemaakt, maar per ongeluk, we moesten weg en op het laatst het gehakt uit de vriezer gepakt, ipv gehakt shoarmavlees eruit gehaald.
  Ik wil je zeggen dat dit ook heerlijk smaakte. Bedankt voor je heerlijke recept.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk