Ga naar de inhoud

Limoncello semifreddo

Een toetje om van te watertanden! Deze limoncello semifreddo is eenvoudig en ideaal geschikt om als verjaardagstaart te maken voor een grote groep. Of gewoon lekker als toetje natuurlijk.

30 minuten Voorbereidingstijd
6 uur Bereidingstijd
Delen op

Limoncello semifreddo

Als ik terugdenk aan dit toetje loopt het water me in de mond.. Wat was dit heerlijk zeg!Ā Deze Limoncello semifreddo heb ik gemaakt voor de verjaardag van een vriendinnetje.Ā Het lijkt misschien veel werk. Maar dat is het niet.Ā Dit toetje is uitstekend geschikt voor een grote(re) groep eters.

En het is lekker, echt heel erg LEKKER!

Ik geloof dat iedereen die aanwezig was dit wel kan beamen.Een prima vervanger voor de verjaardagstaart en een heerlijk toetje.Ā 

Ingrediƫnten

personen

Citroensiroop:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze limoncello semifreddo

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 6 uur
Stap 1
Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.
2
Stap 2
Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.
3
Stap 3

Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en schik ze op de bodem van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).

4
Stap 4
Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt.
5
Stap 5
Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.
6
Stap 6
Geniet er van!
  • Dit toetje was iets machtiger dan ik dacht. Ik had de gasten redelijk grote porties gegeven (dikke plakken). De volgende keer houd ik hier rekening mee.
  • Bron: Delicious Magazine 6 2012

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

78 reacties

Wil

Hoe lang kan dit in de vriezer bewaard blijven?

Laat een bericht achter

Ine

Hoi, Ik heb dit toetje laatst gemaakt voor onze eters, een dag van te voren in de diepvries gezet, daar staat het nu al 3 weken omdat het dinertje wegens ziekte telkens verzet werd. Kan ik het komende week alsnog gebruiken of beter opnieuw maken?

Laat een bericht achter

Anne Claire

Misschien heb er over heen gelezen maar voor hoeveel personen is dit dessert Limoncello? Ga t zeker met kerst makenā€¦..

Maddie Ijzer

Super dessert, keek links keek rechts en op was het.

Laat een bericht achter

Marleen janssens

Wat is lemoncurd en waar kan ik het kopen . Graag een antwoord ,want ik wil dit wel eens maken. Alvast bedankt gr marleen

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Marleen, volgens dit recept kun je zelf lemon curd maken: https://brendakookt.nl/2012/08/22/makkelijke-lemon-curd/ En je kunt het ook kopen bij de grotere supermarkten. Meestal staat het bij de bakafdeling.

Yas

Hi Brenda, Kun je ook slagroom gebruiken ipv monchou zodat het misschien minder machtig wordt? Of is het dan niet net zo lekker?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hier heb ik geen ervaring mee. Ik denk dat de semifreddo dan een andere structuur krijgt. Maar je kunt het zeker proberen wat mij betreft.

Caroline

Vandaag voor het eerst gemaakt. Wat is dit verslavend lekker. Heel het gezin heeft ervan genoten.

Laat een bericht achter

wil van der Starre

Beste Brenda, Dit lijkt mij een geweldig toetje! Zou ik deze limoncello semifreddo ook kunnen maken met philidelphia light ipv monchou?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Wil, daar heb ik geen ervaring mee. Maar ik vermoed dat dit geen probleem is.

Mennie

Wat is limoncello

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Limoncelle is een Italiaanse drank dat wordt gemaakt op basis van citroenen

Suzanne

Wat een heerlijk toetje. Zelfs de kinderen hebben zitten smullen. Ook de lemon curd zelf gemaakt.

Laat een bericht achter

Idy Theeven

Wat een zalig fris toetje. Ik ga hem nu maken voor een groep van 60 personen! Is het een probleem om hem op te laten stijven in de koelkast? Ik heb nl niet zo veel plaats in de vriezer. Dank voor het verrukkelijke recept.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Idy, wat heerlijk dat je dit toetje voor een grote groep gaat maken. Daar is dit een ideaal gerecht voor. Het is wel noodzakelijk dat de semifreddo in de vriezer opstijft, zodat hij bevriest. Anders is het geheel te vloeibaar.

Agnes

Hoi Brenda, Heerlijk recept! Kan ik de limoncello semifreddo ook een week van te voren maken? Gr, Agnes

Laat een bericht achter

Trees

Ik heb de limoncello semifreddo met de kerst gemaakt. Hij was heerlijk, en viel bij de gasten ook zeer in de smaak. Zelfs mijn neefje van 11 vond het heerlijk. Echt een aanrader!!

Laat een bericht achter

Sija

Hoi Brenda, de limoncello semifreddo staat in de vriezer, net gemaakt voor het kerstdiner, wij zijn met 15, waarvan 2 kinderen en een baby van 3 weken?, dus ik heb het recept x 1,5 en in een grotere cakevorm gemaakt. De kinderen krijgen natuurlijk iets anders ivm de alcohol. Het kerstmenu is dit keer met een Italiaans thema. Ik heb er zin in. De vulling was in elk geval verrukkelijk?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Super leuk om te horen Sija. Geniet er lekker van! Fijne feestdagen!

karen

Hoi Brenda, Dit toetje lijkt me waanzinnig lekker en ga ik zeker eens maken deze vakantie. Maar is er ook een alcoholvrije variant? Of kun je de limoncello vervangen door iets anders? groet Karen

Laat een bericht achter

carola

Ik vond hem erg machtig en vet. Kun je dit ook maken mst slagroom en yoghurt? Bovendien zijn 24 lange vingers veel te weinig voor en cakeblik... je zegt 8 op de bodem maar op je plaatje zie ik er al 12. Ik heb een standaard cakeblik, 4 lv naast elkaar gaat al helemaal niet, moet overdwars :( smaak was wel prima!!

Laat een bericht achter

Marian

Ohhhh dit lijkt me heerlijk ā˜ŗen ben van plan om dit op korte termijn te maken. En ow wat staan hier heerlijke recepten ā˜ŗā˜ŗ hoop ook niet te moeilijk . Fijne avond ā˜ŗā˜ŗā˜ŗ

Laat een bericht achter

kaatje

Ik wil dit gaan maken voor mijn meissies die het weekend komen. Maar ben niet zo gek op mascarpone kan ik die weglaten of vervangen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt bijvoorbeeld ook een andere roomkaas gebruiken

Brigitte

Hoi Brenda, Grappig dat ik dit heerlijke nagerecht tegenkom op jouw site, deze stond de maand juni in het boekje van de Plus en stond daar in plaats van roomkaas met vanillieijs. Deze variatie is ook niet te versmaden. Gr. Brigitte

Laat een bericht achter

Anna-Marie

Hoe lang van te voren kun je limoen segregatie klaar maken Groet Anna-Marie

Laat een bericht achter

Angelina

Ohh deze ziet er ook erg lekker uit!! Ben heel benieuwd!

Laat een bericht achter

Rita

Hoi Brenda, wat een leuke site heb je Mijn gourgettesoep staat nu op en daarna ga ik de limoncello semifreddo maken. Ik Krijg morgen eters, 7 totaal. Ik ben benieuwd naar hun reacties. Gr Rita

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Rita! Veel kookplezier en eet smakelijk morgen

R.Slot

Heb hem met kerst gemaakt, hij was erg lekker! Ik denk dat ie nog lekkerder is met de goede lemon curd! De curd van AH. die ik had, was erg zuur! Jammer want ik heb voorheen wel eens lekkerder curd geproefd! Verder heb ik m versierd met geraspte chocola en een toefje slagroom! Ik ga m beslist vaker maken!

Laat een bericht achter

annette

wat kun je gebruiken voor de limoncello semifreddo als vervanger van limoncello zodat er ook kinderen van kunnen eten

Laat een bericht achter

Christianne

Je kunt ook de limoncello kort koken. Bij een ander recept dompelden ze de lange vingers in een pannetje met limoncello, citroensap en wat suiker. 5 min zacht koken en afkoelen, dan is het ook alcoholvrij.

Brenda Kookt

Voor een alcoholvrije variant kun je citroensiroop gebruiken, bijvoorbeeld limonadesiroop.

linda

Na al die lovende reacties ben ik zo benieuwd!! Ik vind 'm er alleen niet zo heel feestelijk uitzien... Kan ik m ook met opgeklopt eiwit/poedersuiker mengsel insmeren en met brander karameliseren? of is dat in strijd met smaak?

Laat een bericht achter

Debbie

Hoe ver van te voren kan ik dit maken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hij moet minimaal 6 uur opstijven, maar langer mag ook. Bijvoorbeeld 1 of 2 dagen van te voren. Haal de semifreddo dan wel iets eerder uit de vriezer voor het serveren zodat hij een beetje zacht kan worden.

Danielle

Ik ga een poging wagen om dit nagerecht te maken voor de kerst het lijkt me erg lekker. Ik heb een vraagje over de siroop die je erover doet. Kun je deze ook een dag van te voren maken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat kan. Ik zou de siroop nog even opwarmen (en weer even laten afkoelen) voor het serveren.

Erna

echt een fantastisch recept!! wat een smulpapen had ik aan tafel, ze konden er niet vanaf blijven, TE lekker!!

Laat een bericht achter

bernd

hij was heerlijk, ik heb er zelf nog een flinke scheut yoghurt aan toegevoegd voor de frisheid.

Laat een bericht achter

Thea

Heb je limoncello semifreddo afgelopen weekend gemaakt. Iedereen vond hem heerlijk. Ik had nog wat over en heb dat mee naar mijn werk genomen en nu moet ik iedereen die heeft geproefd het recept sturen. Ik ga hem zeker nog vaker maken.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Thea. Ook bij ons valt hij iedere keer weer in de smaak. En handig dat je nu meteen kunt verwijzen naar Brenda Kookt ;)

Diana

Ik heb hem gemaakt voor vaderdag en hij is gebombardeerd tot het lekkerste toetje.. Het is echt een super lekker dessert .. Restaurant waardig. Bedankt!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Diana, een top kado voor vader dus :)

Olav

Hoi Brenda, Echt een top nagerecht! Tnx! Super simpel om te maken en het resultaat was echt lekker. Ben een zeer groot fan van de Italiaanse keuken en heb al aardig wat gemaakt, maar dit is een super aanvuling op mijn recepten. Zelf ook de lemon custard gemaakt en leek heel moelijk, maar was ook makkelijk om te maken. Fijn!! Verder heb je een leuke website! Groeten, Olav

Laat een bericht achter

Anke van Leeuwen

Wat is eigenlijk die limoncello

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 30 en 35 procent.

marie louise

Deze lijkt mij erg lekker maar ik wil het graag als dessert voor pasen maken en dan zijn er ook 3 kleinzoontjes! is er een alternatief voor limoncello ,citroensiroop of zo? groetjes Marie-Louise

Laat een bericht achter

Marja

Idd....de Citroensiroop! Errug lekker hoor! Suc6. :-)

Bloem

Ook mij lijkt dit heerlijk maar zit ik ook met dat. Ik liever geen alcohol gebruik. We hebben een dochter die gek is op citroenen en dus vast dit ook lekker gaat vinden. Dus ook mijn vraag wat zou je kunnen gebruiken ipv limoncello ?

margriet

Het was echt heerlijk. Gemakkelijk om te maken. Ook de zelfgemaakte lemoncurd is geweldig! Met kerst gemaakt voor 8 familieleden en die vonden het echt heerlijk allemaal! Uiteraard een glaasje limoncello erbij geserveerd. Bedankt voor dit heerlijke recept!

Laat een bericht achter

Nadine

Ik heb het voor vanavond als kerstdesert gemaakt,en vond het voorproefje (de mengeling roomkaas met limoncelo )al erg lekker.Benieuwd naar de reactie's!!!

Laat een bericht achter

Reina

Yammie, het was echt erg lekker.

Laat een bericht achter

Sydney

Ja de limoncello vond ik op zich wel lekker maar heb maar twee hapjes geprobeerd want ik loop met een zere mond ivm trekken van ontstoken verstandskies. De blondies staan ook op mijn lijstje want die passen precies bij mij. Ik ben namelijk witblond (van nature) en ben helemaal verslaaafd aan witte 'chocolade'. Maar dat komt wel als de pijn over is. Krijg je daar ook weer een reactie bij hoor. Ben benieuwd!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De blondies ga je dan zeker lekker vinden. Als alles weer geheeld is mag je jezelf daar lekker op trakteren :)

Sydney

Hier ben ik weer:-) Vorige week de broodtaart gemaakt, deze week de limoncello semifreddo. Ze vonden hem allemaal erg lekker. Vorige week had ik lemoncurd zelf gemaakt en vond het heel erg vies. Maar ik had het nog nooit op dus dacht dat ik het gewoon verkeerd had gemaakt maar toen ik een potje kocht bij de ah vond ik het net zo vies. Vreemd, want iedereen is er zo enthousiast over. Maar het geeft allemaal niks want je heb nog recepten genoeg om uit te proberen:-) Ik kwam op je blog via laura's bakery en vindt ze allebei erg leuk! ben weer helemaal enthousiast om te koken/bakken, bedankt. Sydney

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Sydney, wat leuk dat je via Laura op mijn blog terecht bent gekomen. Ohhh ik ben gek op lemon curd. Gelukkig vond je die uit de winkel ook niet lekker, betekend dat het recept wel was gelukt ;) Vond je limoncello semifreddo met lemon curd wel lekker?

Annemiek

Hallo Brenda, Omdat ik hem afgelopen week op Facebook langs zag komen staat hij 1 jaar na plaatsen ook hier in de vriezer. Dat moet gaan smaken na een risotto met chorizo. Maak hem ook wel eens met Westfriese advocaat en bitterkoekjes. Groet

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ahh lekker. Met advocaat en bitterkoekjes lijkt het me ook een topper. Die moet ik maar eens maken :) Bedankt voor de tip!

diana

Hij staat in de vriezer ! Ik hoorde bij de AH 2 maal iemand vragen naar de Lemon Curd haha wilde bijna vragen of ze ook dit toetje gingen maken !

Laat een bericht achter

Brenda

Ohh lekker Diana, dat wordt smullen! Toevallig zeg, en wie weet ;-)

liesbeth

...Lijkt me super lekker. Ga ik maken voor de kerst als toetje. Kan ik de lange vingers ook vervangen door cantatucci ??

Laat een bericht achter

Brenda

Leuk Liesbeth. Ja, dit kan wel. Ik weet alleen niet of de cantucci ook het vocht van de limoncello zal opnemen en zacht wordt. Anders is het ook een idee om de cantucci een beetje te verbrokkelen.

Marloes

Ik heb hem net in de diepvries gezet! Ik vroeg me eigenlijk af of ik hem na het opstijven in de diepvries of de koelkast moet bewaren...

Laat een bericht achter

brendakookt

Hi Marloes, lekker! Dat wordt smullen! Na het opstijven kun je hem het beste in de vriezer bewaren. Haal hem een klein een half uurtje voor je hem serveert uit de vriezer zodat hij een beetje op temperatuur komt. Als je een deel over hebt kan dat de vriezer weer in. Eet smakelijk! Groetjes, Brenda

Lisa

Wat grappig, deze heb ik afgelopen weekend gemaakt! Bij ons komt ie morgen op de website. Hij is inderdaad heerlijk en zo lekker makkelijk :).

Laat een bericht achter

brendakookt

Toevallig ! Makkelijker dan je denkt he? (en ook nĆ³g lekkerder dan je denkt!) Zie hem bij jullie verschijnen :-)

Anneke

Lekker!

Laat een bericht achter

kookgekwilma

Oh Brenda, die is zo lekker!!!! :-)

Laat een bericht achter

Kim

Aaaah, deze was echt heeeeerlijk ja !

Laat een bericht achter

Caroline Brouwer

Daar is ie weer! Wat is het lekker hĆØ! En net wat je zegt, je kunt er met veel van eten en met z'n tweeĆ«n kun je er heel lang van eten, elke dag een stukje ;-))

Laat een bericht achter

Vio

het is nog lekkerder als je de lange vingers zelf maakt!

brendakookt

Jaa moet hem echt een keer maken en dan met z'n 2en opeten! Denk dat dit toetje niet zal vervelen!

Brenda Kookt

Wat een goed idee! Ik denk dat dat voor de smaak helemaal niet erg is, lemon en meringque zijn een topcombi.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op