Limoncello semifreddo

Als ik terugdenk aan dit toetje loopt het water me in de mond.. Wat was dit heerlijk zeg! Deze Limoncello semifreddo heb ik gemaakt voor de verjaardag van een vriendinnetje. Het lijkt misschien veel werk. Maar dat is het niet. Dit toetje is uitstekend geschikt voor een grote(re) groep eters.

En het is lekker, echt heel erg LEKKER!

Ik geloof dat iedereen die aanwezig was dit wel kan beamen.Een prima vervanger voor de verjaardagstaart en een heerlijk toetje. 

Limoncello semifreddo

Ingrediënten (8-10 personen)

  • rasp en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 80 ml limoncello
  • 325 gram lemon curd
  • 250 gram verse stevige roomkaas (ik ging voor monchou)
  • 250 gram mascarpone
  • 24 lange vingers

Citroensiroop:

  • 100 gram kristalsuiker
  • fijne rasp van 1 citroen

Bereiding:

Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.
Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.

Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en schik ze op de boden van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).

Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt.

Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.

Geniet er van!

Tip: Dit toetje was iets machtiger dan ik dacht. Ik had de gasten redelijk grote porties gegeven (dikke plakken). De volgende keer houd ik hier rekening mee.

Bron: Delicious Magazine 6 2012

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
74 comments
    1. Hi Marloes, lekker! Dat wordt smullen!
      Na het opstijven kun je hem het beste in de vriezer bewaren.
      Haal hem een klein een half uurtje voor je hem serveert uit de vriezer zodat hij een beetje op temperatuur komt.
      Als je een deel over hebt kan dat de vriezer weer in.

      Eet smakelijk!
      Groetjes, Brenda

    1. Leuk Liesbeth. Ja, dit kan wel. Ik weet alleen niet of de cantucci ook het vocht van de limoncello zal opnemen en zacht wordt.
      Anders is het ook een idee om de cantucci een beetje te verbrokkelen.

  1. Hij staat in de vriezer ! Ik hoorde bij de AH 2 maal iemand vragen naar de Lemon Curd haha wilde bijna vragen of ze ook dit toetje gingen maken !

  2. Hallo Brenda,

    Omdat ik hem afgelopen week op Facebook langs zag komen staat hij 1 jaar na plaatsen ook hier in de vriezer.
    Dat moet gaan smaken na een risotto met chorizo.
    Maak hem ook wel eens met Westfriese advocaat en bitterkoekjes.

    Groet

  3. Hier ben ik weer:-)

    Vorige week de broodtaart gemaakt, deze week de limoncello semifreddo.
    Ze vonden hem allemaal erg lekker.
    Vorige week had ik lemoncurd zelf gemaakt en vond het heel erg vies. Maar ik had het nog nooit op dus dacht dat ik het gewoon verkeerd had gemaakt maar toen ik een potje kocht bij de ah vond ik het net zo vies. Vreemd, want iedereen is er zo enthousiast over.
    Maar het geeft allemaal niks want je heb nog recepten genoeg om uit te proberen:-)

    Ik kwam op je blog via laura’s bakery en vindt ze allebei erg leuk! ben weer helemaal enthousiast om te koken/bakken, bedankt.

    Sydney

    1. Hi Sydney, wat leuk dat je via Laura op mijn blog terecht bent gekomen.
      Ohhh ik ben gek op lemon curd. Gelukkig vond je die uit de winkel ook niet lekker, betekend dat het recept wel was gelukt ;)
      Vond je limoncello semifreddo met lemon curd wel lekker?

  4. Ja de limoncello vond ik op zich wel lekker maar heb maar twee hapjes geprobeerd want ik loop met een zere mond ivm trekken van ontstoken verstandskies.

    De blondies staan ook op mijn lijstje want die passen precies bij mij. Ik ben namelijk witblond (van nature) en ben helemaal verslaaafd aan witte ‘chocolade’. Maar dat komt wel als de pijn over is. Krijg je daar ook weer een reactie bij hoor.
    Ben benieuwd!!

  5. Ik heb het voor vanavond als kerstdesert gemaakt,en vond het voorproefje (de mengeling roomkaas met limoncelo )al erg lekker.Benieuwd naar de reactie’s!!!

  6. Het was echt heerlijk. Gemakkelijk om te maken. Ook de zelfgemaakte lemoncurd is geweldig! Met kerst gemaakt voor 8 familieleden en die vonden het echt heerlijk allemaal! Uiteraard een glaasje limoncello erbij geserveerd.
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

  7. Deze lijkt mij erg lekker maar ik wil het graag als dessert voor pasen maken en dan zijn er ook 3 kleinzoontjes! is er een alternatief voor limoncello ,citroensiroop of zo?
    groetjes Marie-Louise

    1. Ook mij lijkt dit heerlijk maar zit ik ook met dat. Ik liever geen alcohol gebruik. We hebben een dochter die gek is op citroenen en dus vast dit ook lekker gaat vinden. Dus ook mijn vraag wat zou je kunnen gebruiken ipv limoncello ?

      1. Ik denk de Citroensiroop! Lijkt me ook erg lekker! En….geen alcohol. Geniet er van. En als je hem minder machtig wilt maken…..wat slagroom door het roomkaasmengsel doet wonderen! Opgeklopt tot yoghurtdikte gaat het het beste om het erdoor te spatelen. Veel succes. :-).

  8. Hoi Brenda,

    Echt een top nagerecht! Tnx! Super simpel om te maken en het resultaat was echt lekker.
    Ben een zeer groot fan van de Italiaanse keuken en heb al aardig wat gemaakt, maar dit is een super aanvuling op mijn recepten.
    Zelf ook de lemon custard gemaakt en leek heel moelijk, maar was ook makkelijk om te maken. Fijn!!

    Verder heb je een leuke website!

    Groeten,

    Olav

  9. Ik heb hem gemaakt voor vaderdag en hij is gebombardeerd tot het lekkerste toetje.. Het is echt een super lekker dessert .. Restaurant waardig. Bedankt!

  10. Heb je limoncello semifreddo afgelopen weekend gemaakt. Iedereen vond hem heerlijk. Ik had nog wat over en heb dat mee naar mijn werk genomen en nu moet ik iedereen die heeft geproefd het recept sturen.
    Ik ga hem zeker nog vaker maken.

  11. Ik ga een poging wagen om dit nagerecht te maken voor de kerst het lijkt me erg lekker.
    Ik heb een vraagje over de siroop die je erover doet. Kun je deze ook een dag van te voren maken?

    1. Hij moet minimaal 6 uur opstijven, maar langer mag ook. Bijvoorbeeld 1 of 2 dagen van te voren. Haal de semifreddo dan wel iets eerder uit de vriezer voor het serveren zodat hij een beetje zacht kan worden.

  12. Na al die lovende reacties ben ik zo benieuwd!! Ik vind ‘m er alleen niet zo heel feestelijk uitzien… Kan ik m ook met opgeklopt eiwit/poedersuiker mengsel insmeren en met brander karameliseren? of is dat in strijd met smaak?

    1. Je kunt ook de limoncello kort koken. Bij een ander recept dompelden ze de lange vingers in een pannetje met limoncello, citroensap en wat suiker. 5 min zacht koken en afkoelen, dan is het ook alcoholvrij.

  13. Heb hem met kerst gemaakt, hij was erg lekker! Ik denk dat ie nog lekkerder is met de goede lemon curd! De curd van AH. die ik had, was erg zuur! Jammer want ik heb voorheen wel eens lekkerder curd geproefd!
    Verder heb ik m versierd met geraspte chocola en een toefje slagroom!
    Ik ga m beslist vaker maken!

  14. Hoi Brenda, wat een leuke site heb je
    Mijn gourgettesoep staat nu op en daarna ga ik de limoncello semifreddo maken.
    Ik Krijg morgen eters, 7 totaal.
    Ik ben benieuwd naar hun reacties.
    Gr Rita

  15. Hoi Brenda,

    Grappig dat ik dit heerlijke nagerecht tegenkom op jouw site, deze stond de maand juni in het boekje van de Plus en stond daar in plaats van roomkaas met vanillieijs. Deze variatie is ook niet te versmaden.

    Gr. Brigitte

  16. Ohhhh dit lijkt me heerlijk ☺en ben van plan om dit op korte termijn te maken.
    En ow wat staan hier heerlijke recepten ☺☺ hoop ook niet te moeilijk .

    Fijne avond ☺☺☺

  17. Ik vond hem erg machtig en vet. Kun je dit ook maken mst slagroom en yoghurt? Bovendien zijn 24 lange vingers veel te weinig voor en cakeblik… je zegt 8 op de bodem maar op je plaatje zie ik er al 12. Ik heb een standaard cakeblik, 4 lv naast elkaar gaat al helemaal niet, moet overdwars :( smaak was wel prima!!

  18. Hoi Brenda,
    Dit toetje lijkt me waanzinnig lekker en ga ik zeker eens maken deze vakantie. Maar is er ook een alcoholvrije variant? Of kun je de limoncello vervangen door iets anders?
    groet Karen

  19. Hoi Brenda, de limoncello semifreddo staat in de vriezer, net gemaakt voor het kerstdiner, wij zijn met 15, waarvan 2 kinderen en een baby van 3 weken?, dus ik heb het recept x 1,5 en in een grotere cakevorm gemaakt. De kinderen krijgen natuurlijk iets anders ivm de alcohol. Het kerstmenu is dit keer met een Italiaans thema. Ik heb er zin in.
    De vulling was in elk geval verrukkelijk?

  20. Ik heb de limoncello semifreddo met de kerst gemaakt.
    Hij was heerlijk, en viel bij de gasten ook zeer in de smaak.
    Zelfs mijn neefje van 11 vond het heerlijk.
    Echt een aanrader!!

  21. Wat een zalig fris toetje. Ik ga hem nu maken voor een groep van 60 personen! Is het een probleem om hem op te laten stijven in de koelkast? Ik heb nl niet zo veel plaats in de vriezer.
    Dank voor het verrukkelijke recept.

    1. Hoi Idy, wat heerlijk dat je dit toetje voor een grote groep gaat maken. Daar is dit een ideaal gerecht voor. Het is wel noodzakelijk dat de semifreddo in de vriezer opstijft, zodat hij bevriest. Anders is het geheel te vloeibaar.

  22. Beste Brenda,

    Dit lijkt mij een geweldig toetje!
    Zou ik deze limoncello semifreddo ook kunnen maken met philidelphia light ipv monchou?

  23. Wat is lemoncurd en waar kan ik het kopen . Graag een antwoord ,want ik wil dit wel eens maken.
    Alvast bedankt gr marleen

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk