Mam’s stoofpeertjes
Bewaren
‘Vroeger’ waren mam’s stoofpeertjes favoriet bij ons thuis. De afgelopen jaren heb ik ze alleen bij mijn ouders gegeten. Ik had nog nooit zelf stoofperen gemaakt, terwijl ik ze super lekker vindt. Dus daar moest verandering in komen!
De lekkerste stoofpeertjes
Stoofpeertjes zijn een klassieker in de Nederlandse keuken. Ze blijven al jarenlang een favoriet bij jong en oud. Ik kreeg ze thuis ook te eten. Zo lekker, dat ik het recept van Mama’s stoofpeertjes jullie niet wil onthouden. Dit is voor mij echt pure nostalgie! Ook heel lekker om dit met kerst als bijgerecht te serveren, of bijvoorbeeld als toetje met wat ijs.
Stoofpeertjes zonder alcohol
In dit geval heb ik dit lekkere gerecht gemaakt met Coebergh, maar je kan het ook heel goed alcoholvrij maken. Vervang de Coebergh dan door wat cassislimonade, dan wordt het ook heel lekker.
Hoe maak ik stoofpeertjes?
Het is heel makkelijk om zelf stoofpeertjes te maken. De ingrediënten voor dit stoofpeertjes recept zijn vrij simpel: stoofpeertjes, Coebergh, water, kaneelstokjes, suiker en aardappelzetmeel. Dat is het enige wat je nodig hebt om deze lekkere peertjes te maken.
Je kookt de stoofperen in de Coebergh en het water, met hierbij de kaneelstokjes en een schepje suiker. Zorg ervoor dat de peertjes net onder staan. Als het vocht gaat koken draai je het vuur laag en laat je de stoofperen ongeveer een uur stoven op laag vuur. Zo trekken de smaken lekker in de peertjes.
Sap
Na het stoven van de peertjes verdik je het vocht met aardappelzetmeel. Hierdoor ontstaat een heerlijke sap. Wij noemen dit nog steeds sap. Omdat we vroeger dachten dat dit sap vanuit de peren kwam. Maar eigenlijk is het gewoon verdikte Coebergh met water en kaneel. Heerlijk!
Wat eet je bij stoofpeertjes?
Stoofpeertjes eten we meestal met aardappelen en een stukje vlees. Echt een traditioneel winters gerecht. Maar je kan het natuurlijk ook als bijgerecht serveren, bijvoorbeeld bij een lekkere varkenshaas of een langzaam gegaarde runderstoofpot.
Ze zijn ook een lekkere zoete tegenhanger op een kaasplank, vooral naast sterke kazen zoals blauwe kaas of oude kaas. Voor bij de borrel, dus!
Lekker winters toetje
Wat ook heel erg lekker is: om de peertjes met een beetje ‘sap’ door de yoghurt te doen, als ontbijt of dessert! Ook lekker met een bolletje vanille-ijs als een eenvoudig maar lekker dessert.
Hoe lang kan je stoofpeertjes bewaren?
Je kan de peertjes vrij goed bewaren. Eenmaal afgekoeld bewaar je ze in het sap in de koelkast. Ze blijven dan doorgaans 3 tot 5 dagen goed. Zorg ervoor dat de container goed afgesloten is om te voorkomen dat de peertjes andere smaken uit de koelkast opnemen of dat het kookvocht uitdroogt.
Wil je ze invriezen? In de vriezer kunnen de peertjes tot wel 3 maanden bewaard blijven. Ontdooi ze in de koelkast voordat je ze opnieuw opwarmt.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mam’s stoofpeertjes
Stap 1
Schil de stoofperen, halveer ze en verwijder het klokhuis.
Stap 2
Kook de stoofperen in 2/3 Coebergh en 1/3 water met hierbij de kaneelstokjes en een schepje suiker. Zorg ervoor dat de peertjes net onder staan. Als het vocht gaat koken draai je het vuur laag en laat je de stoofperen ongeveer een uur stoven op laag vuur.Stap 3
Check na een uurtje of de peren klaar zijn. Met een vork kun je voelen of ze zacht zijn.
Stap 4
Haal de peren uit het vocht, zodat je het vocht kunt verdikken met aardappelzetmeel (meng de aardappelzetmeel met een beetje water tot een papje voor je het aan de saus toevoegt).
Stap 5
Roer de aardappelzetmeel er rustig door zodat je kunt checken of het 'sap' dik genoeg is, of er nog een beetje aardappelzetmeel bij moet.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mam’s stoofpeertjes
Stap 1
Schil de stoofperen, halveer ze en verwijder het klokhuis.
Stap 2
Kook de stoofperen in 2/3 Coebergh en 1/3 water met hierbij de kaneelstokjes en een schepje suiker. Zorg ervoor dat de peertjes net onder staan. Als het vocht gaat koken draai je het vuur laag en laat je de stoofperen ongeveer een uur stoven op laag vuur.Stap 3
Check na een uurtje of de peren klaar zijn. Met een vork kun je voelen of ze zacht zijn.
Stap 4
Haal de peren uit het vocht, zodat je het vocht kunt verdikken met aardappelzetmeel (meng de aardappelzetmeel met een beetje water tot een papje voor je het aan de saus toevoegt).
Stap 5
Roer de aardappelzetmeel er rustig door zodat je kunt checken of het 'sap' dik genoeg is, of er nog een beetje aardappelzetmeel bij moet.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
15 reacties
Els van gageldonk
Ikzelf maak ze met cassis zero.....( een overblijfsel uit mijn weightwatchersleven)
Bianca
oh wow dat is een super idee. En dan met kaneel en kruidnagel? Maar hoe krijg je het vocht dan dikker?
maaike
Ha Brenda, en zoals je het hierboven omschrijft kan het ook in de slowcooker ? En hoe lang dan ?
Marian
Hoi! Ik wil de peertjes ook gaan maken. Hoeveel ml water dn Coebergh gruis je ongeveer?? Groet Marian
Linda
Ook lekker door de pannenkoeken! En met vijgen te maken als je minder suiker wil gebruiken.
hennie van den dool
Ik maak mijn stoofperen altijd met een fles gluhwein zonder water en een beetje suiker.
Lidy
Misschien handig om aan te geven dat je aardappelzetmeel beter eerst met wat water kunt tot papje kunt roeren voor je hetin het perensap roert?
Brenda Kookt
Dat is inderdaad een goede tip, ik zal het er bij zetten
Tanja
Dit lijkt me echt heel lekker! Coebergh ken ik van een "besje" :-) Bij mijn schoonmoeder zat er nog nooit alcohol in maar werden ze rood door een poeder, perenrood. Ik weet helemaal niet of dit nog te koop is. Zo ja, heb je hier ook een recept mee? Ik zit nl met een moeilijkheid, een dochter eet halal. Dus kan ik geen alcohol verwerken als ze mee eet :-( Maar dit recept maak ik zeker ook een keer :-)
Brenda Kookt
Bij de supermarkt verkopen ze ook perenrood, dit is inderdaad een soort poeder. Ook kun je casislimonade gebruiken
natasja
Hoi Brenda. Ik heb ze gisteren gemaakt met cassislimonade Het was weer erg lkkr top! Gr natas
Brenda
Lekker Natas! :-) (net als die van mam hé!?)
Margriet
Zelf ben ik niet zo'n stoofperen-fan maar mijn vriend is er gek op. Ik sla je recept op! :) Mooie foto's, echte eyecandy.
Dasvreemd
Lekker recept, mooie layout en foto's.
Brenda
Bedankt voor het compliment Margriet, leuk om te horen. Bij ons is het andersom. Ik ben er gek op, mijn vriend niet. Ik mocht alles dus zelf opeten ;-)