Ga naar de inhoud

Granola

Haver, noten en zaden; dat is wat je nodig hebt om deze lekkere granola te maken. Voeg honing, een beetje suiker en wat kokos toe. Geniet!
15 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Granola

Granola

Ik ontbijt graag met yoghurt met muesli of cruesli. Daarom leek het me leuk (en lekker) om het een keer zelf te maken. De haver, noten en zaden had ik al een tijdje in huis. Maar omdat ik dacht dat het veel tijd zou kosten om zelf granloa te maken stelde ik het telkens uit. Nu baal ik daar een beetje van. Want het kost helemaal niet veel tijd of werk om zelf cruesli te maken, en het is súper lekker.

Echt, als je eenmaal zelfgemaakte granola hebt gegeten wil je niets anders meer. Nu denk je misschien waarom granola, en waarom geen cruesli? Cruesli zijn brokken krokante muesli die aan elkaar kleven (de naam Cruesli is een merknaam van Quaker)  en dat is bij mijn ‘prutje’ niet het geval. Granola lijkt meer op muesli (losse vlokken haver etc.) dan krokante muesli, maar omdat het geroosterd is in de oven noemen we het granola.

Granola
Granola dus. Haver, noten en zaden. Dat is wat je nodig hebt. Hierbij gaat honing, plus een beetje suiker en ik heb er een beetje kokos bijgevoegd.

Granola

Door de noten in een pannetje te verwarmen en hier een beetje honing en suiker aan toe te voegen ontstaat er een heerlijk laagje om de noten heen. Zo lekker dat ik af en toe een handje nootjes uit mijn voorraad granola snoep. Ik ben bang dat de noten op zullen zijn voor ik de bodem van mijn voorraadpot bereik.

Granola

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze granola

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verwarm de boter in een steelpannetje, voeg hier een beetje zout bij. Hak de gemende noten fijn. Voeg de noten bij de boter, op matig vuur. Verwarm de noten ongeveer 5 minuten, of tot ze licht geroosterd zijn. Roer het mengsel regelmatig door. Voeg de honing en bruine suiker erbij en roer dit ook goed door. Haal de pan van het vuur als de honing en suiker met de noten gemengd zijn.
3
Stap 3
Meng in een andere, grote, kom de haver, kokos, zonnebloempitten en sesamzaadjes. Mix de gesuikerde gemengde hierdoor zodat alles goed gemengd is.
4
Stap 4
Verdeel het mengsel van noten en zaden over de met bakpapier beklede bakplaat. Bak dit 15 minuten in het midden van de oven. Roer het hierna even door en verwarm het dan nog 10 minuten, of tot het goudbruin is.
5
Stap 5
Laat de granola afkoelen op de bakplaat.
  • In een luchtdichte voorraadbus kun je de granola ongeveer een maand bewaren.
  • Bron: gebaseerd op een recept van shutterbean
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

9 reacties

Marjolijn

Helemaal top jouw granola recepten! Echt superlekker!

Laat een bericht achter

levi

Ziet er heerlijk uit! Is het ook mogelijk om de haver te vervangen met brinta?

Laat een bericht achter

Janetta

Hoi De granola is echt heerlijk ;-) Alleen heb je er niet in gezet wanneer je de vanille essence moet toevoegen? Heb hem bij de noten gedaan toen deze nog op het vuur stond. Een vervanging voor de suiker zou ook mooi zijn (zoals Inge al aangeeft) Ik ben ook niet zo weg van suiker toevoegen. Bedankt voor het recept en ga zo door met je site, hartstikke leuk! Groetjes Janetta

Laat een bericht achter

Alberto

Ook lekker met de nieuwe crunchy spelt chocolade puur van zonnatura. Eet smakelijk!!

Laat een bericht achter

Inge

Lijkt me een lekker recept! Ik vind het alleen heel jammer dat er (geraffineerde) suiker in zit. Als je zelf granola gaat maken, is het toch juist fijn als het ook nog eens heel gezond is? Om het iets gezonder te maken zou je kunnen kiezen voor kokosbloesemsuiker. Dat heeft een lagere glycemische index en heeft nog waardevolle voedingsstoffen (in tegenstelling tot basterdsuiker). Ik maak ook wel eens 'cruesli' met kleine stukjes dadel er doorheen. Daar wordt het ook wat plakkeriger én lekker zoet van :-). Misschien leuk om eens te proberen? Ik ga je recept zeker een keer maken maar dan met een aantal vervangingen. Ben benieuwd! Groetjes, Inge

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Inge, bedankt voor je tips. Dadel toevoegen lijkt me een goed idee. Granola zonder suiker hoeft van mij niet per se. Wel heb ik de afgelopen week een granola gemaakt zonder suikers (ivm detox).

Simone

Ja stom hè dat het zo makkelijk blijkt te zijn! Ik heb het namelijk ook eeuwig uitgesteld maar sinds ik het een paar maanden geleden voor het eerst maakte doe ik elke keer. Zoveel lekkerder als cruesli uit een pakje. Ik maak de mijne met meer honing maar dit klinkt ook lekker. Ga ik Lokeren keer proberen!

Laat een bericht achter

Brenda

Ja, stom hé? Ik wil nu ook niet anders meer. Mijn eerste lading is nu op, morgen weer snel nieuwe maken :-)

LNNK

Ik heb het ook al een aantal keren zelf gemaakt. Heerlijk! Je kunt er zelf indoen wat je lekker vindt en dat is natuurlijk perfect.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op