Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Ovenschotel Aardappels Anders

Ovenschotel aardappels anders

Ik woon samen met iemand die gek is op Aardappel Anders. Ken je het nog? Dikke witte ovensaus in een potje, in de varianten bacon-ui, knoflook,  kaas en meer. Als het aan J. ligt eten we dit heel erg vaak. En als het aan mij ligt eten we het niet.

Waarom ik het liever niet eet? Ten eerste komt het uit een potje, ten tweede is het volgens mij ontzettend vet, en ten derde zit het vol met E-nummers en andere ondefinieerbare dingen.
Tot nu toe aten we zo min mogelijk aardappel anders. Maar vanaf nu komt het er bij ons niet meer in. Want we maken het zelf! En deze variant is veel lekkerder, J. heeft hem persoonlijk goedgekeurd.

We noemen hem Ovenschotel Aardappels Anders.

Ovenschotel aardappels anders

De Ovenschotel Aardappels Anders bestaat uit verse ingrediënten en zo min mogelijk E-nummers. Aardappels zijn een essentieel onderdeel. Ik heb gekozen voor verse aardappels, maar je kunt ook schijfjes gebruiken. Voor de Aardappel Anders saus gebruiken we melk, water, bloem en kaas. Daarbij wordt de schotel op smaak gebracht met oregano, cayennepeper, zout, peper, een half bouillonblokje.

Lees snel verder om het recept van deze topper te lezen, hierna de boodschappen en huis te kunnen halen en de schotel thuis te maken.

Ovenschotel aardappels anders

Ovenschotel aardappels anders

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 1 kipfilet
  • 150 gram spekblokjes
  • 1 kleine rode paprika
  • 125 gram champignons
  • 600 gram aardappels
  • 1 ui
  • oregano
  • cayennepeper
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bloem (circa 30 gram)
  • 125 ml melk
  • 150 ml water
  • 50 gram geraspte kaas
  • half blokje groentebouillon
  • olie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappels en snijd ze in partjes. Was de aardappel en dep ze droog. Meng de aardappels met olie, peper en zout. Plaats het in een ovenschaal en bak dit 30 minuten in de oven.

Bak de spekreepjes in een koekenpan. Leg ze apart op een bord als ze zijn aangebakken.
Snijd de kipfilet in stukjes en bak dit aan in een koekenpan of wok met olie. Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de ui en snijd de paprika in reepjes. Voeg de groenten bij de kip. Doe de oregano hierbij, samen met zout en cayennepeper. Bak dit even aan.
Bestrooi het groente-kipmengsel met bloem, bak dit kort mee. Voeg het water en melk erbij en roer dit goed door. Verkruimel het halve bouillonblokje en meng dit samen met de spek door het mengsel. Voeg tot slot 3/4 van de geraspte kaas bij de saus.

Verdeel de saus over de aardappels, bestrooi de schotel met de overgebleven geraspte kaas. Bak de schotel 20 tot 25 minuten in de oven.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

95 Reacties

  1. Hester 28 augustus 2018 om 09:04

    wat kan ik vervangen door de gerapstte kaas? mijn man heeft een allergie voor kaas

    1. Sven 12 november 2020 om 09:03

      In veel vegaistische recepten wordt zo’n kaas- of roomsaus vervangen door een saus met veganistische kaas (gewoon in de supermarkt) of gistvlokken.

  2. R. 30 oktober 2018 om 18:30

    Hoeveel oregano en cayenneper??

  3. Elise 26 november 2018 om 18:33

    Is dit genoeg voor 2 volwassenen en 2 kleine kinderen? Die reken ik eigenlijk altijd als 1 volwassene mee

  4. Marcel de Waal 28 november 2018 om 13:39

    Beter kun je geen bouillon-blokjes gebruiken. Deze zitten helaas ook vol met e-nummers. De ergste in mijn ogen is E621 (vetsin,mononatriumglutamaat,MSG of ook wel gistextract genoemd) Is eetlust opwekkend, zorgt ervoor dat je meer wil gaan eten.Miss nog wel het belangrijkste. Mijn dochter heeft Tourette en bij inname van e621 worden haar tics verdrievoudigd.

  5. Mike 4 januari 2019 om 21:01

    Hey daar..

    Goed recept.. ga de volgende keer wel de aardappels voorkoken.
    In plaats van het bouillonblokje heb ik de 150ml water laten trekken met een kruidenbuiltje waar geen zout in zit. Ik ben anti oink dus heb de spekjes weggelaten maar heb ze niet gemist.. denk wel dat we iets meer kaas hebben gebruikt om dat lekke “laagje” bovenop te krijgen.

    Qua hoeveelheid.. met een grote paprika, grote ui en een aardappel extra zeker geschikt voor 2volwassenen en 2 kinderen.. je kunt voor de zekerheid altijd een schaalbaar toetje op het menu zetten. In een hoge ovenschaal van 23 rond is er nog plaats voor iets meer sausvulling.. dus van alles iets extra lost het probleem zeker op.

  6. Mandy Snippe 31 juli 2019 om 13:10

    Hallo Brenda,

    Klinkt als een lekker recept. Heb alles in huis gehaald maar ben helaas de melk vergeten. Heb nog wel een pakje slagroom in huis van 200gram. Denk jij dat ik de melk één op één kan vervangen door de slagroom? Groetjess Mandy

  7. Rianne 4 oktober 2019 om 13:24

    Goed recept! Ik heb het vlees vervangen door gekruide tofublokjes van de AH wat ik normaal ook altijd door een potje aardappel anders deed. En sperzieboontjes toegevoegd. Mijn vriend was sceptisch vanwege het vervangen van het potje, maar het is ook door hem goedgekeurd!

    1. Brenda Kookt 7 oktober 2019 om 08:32

      Wat een leuke twist om tofublokjes te gebruiken Rianne. Ha en super dat je vriend het recept ook goed heeft gekeurd, ook al was hij sceptisch ;)

  8. Sven 12 november 2020 om 08:58

    Wij koken dit regelmatig en iedereen vindt het altijd lekker. Om vleesvrij te blijven laten we de kip weg en vervangen de spekjes door vegetarische speckjes. Daarnaast gebruiken we geraspte geitenkaas ipv koeienkaas vanwege een koemelkeiwittenallergie. Omdat we allebei liefhebber zijn van (gesmolten) kaas gaat er bij ons ook iets meer kaas doorheen, in totaal bijna zo’n compleet zakje :D

    Qua hoeveelheid eten wij met twee volwassenen er ‘s avonds van en de volgende dag de lunch. Dus zeker drie volwassenen, vier met een toetje of iets anders er bij.

    1. Alfred 19 november 2020 om 18:21

      Beter geen geraspte kaas gebruiken. maar gewoon zelf kaas raspen. (kijk op de ingrediëntenlijst)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *