Ovenschotel Aardappels Anders

Ovenschotel aardappels anders

Ik woon samen met iemand die gek is op Aardappel Anders. Ken je het nog? Dikke witte ovensaus in een potje, in de varianten bacon-ui, knoflook,  kaas en meer. Als het aan J. ligt eten we dit heel erg vaak. En als het aan mij ligt eten we het niet.

Waarom ik het liever niet eet? Ten eerste komt het uit een potje, ten tweede is het volgens mij ontzettend vet, en ten derde zit het vol met E-nummers en andere ondefinieerbare dingen.
Tot nu toe aten we zo min mogelijk aardappel anders. Maar vanaf nu komt het er bij ons niet meer in. Want we maken het zelf! En deze variant is veel lekkerder, J. heeft hem persoonlijk goedgekeurd.

We noemen hem Ovenschotel Aardappels Anders.

Ovenschotel aardappels anders

De Ovenschotel Aardappels Anders bestaat uit verse ingrediënten en zo min mogelijk E-nummers. Aardappels zijn een essentieel onderdeel. Ik heb gekozen voor verse aardappels, maar je kunt ook schijfjes gebruiken. Voor de Aardappel Anders saus gebruiken we melk, water, bloem en kaas. Daarbij wordt de schotel op smaak gebracht met oregano, cayennepeper, zout, peper, een half bouillonblokje.

Lees snel verder om het recept van deze topper te lezen, hierna de boodschappen en huis te kunnen halen en de schotel thuis te maken.

Ovenschotel aardappels anders

Ovenschotel aardappels anders

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

 • 1 kipfilet
 • 150 gram spekblokjes
 • 1 kleine rode paprika
 • 125 gram champignons
 • 600 gram aardappels
 • 1 ui
 • oregano
 • cayennepeper
 • zout en peper
 • 2 eetlepels bloem (circa 30 gram)
 • 125 ml melk
 • 150 ml water
 • 50 gram geraspte kaas
 • half blokje groentebouillon
 • olie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappels en snijd ze in partjes. Was de aardappel en dep ze droog. Meng de aardappels met olie, peper en zout. Plaats het in een ovenschaal en bak dit 30 minuten in de oven.

Bak de spekreepjes in een koekenpan. Leg ze apart op een bord als ze zijn aangebakken.
Snijd de kipfilet in stukjes en bak dit aan in een koekenpan of wok met olie. Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de ui en snijd de paprika in reepjes. Voeg de groenten bij de kip. Doe de oregano hierbij, samen met zout en cayennepeper. Bak dit even aan.
Bestrooi het groente-kipmengsel met bloem, bak dit kort mee. Voeg het water en melk erbij en roer dit goed door. Verkruimel het halve bouillonblokje en meng dit samen met de spek door het mengsel. Voeg tot slot 3/4 van de geraspte kaas bij de saus.

Verdeel de saus over de aardappels, bestrooi de schotel met de overgebleven geraspte kaas. Bak de schotel 20 tot 25 minuten in de oven.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
92 comments
 1. Lijkt me een heerlijk recept! Ik ga het snel eens uitproberen :-).
  Er staat nog wel een foutje in, aan het einde. Er staat: Bak de schotel in 25 tot 25 minuten goudbruin!

  1. Goudbruin klint inderdaad alsof het een taart is ;-)
   Als wordt krijgt de schotel door de oven wel een mooi goudbruin laagje.

   1. Ik denk dat Miranda de tijd bedoelde, nu staat er ’25 tot 25 minuten’!
    Erg leuk recept! Ga het zeker eens proberen, hou zelf ook niet zo van koken uit zakjes, pakjes en potjes.

 2. Het is inderdaad een heerlijke schotel, erg lekker. Ik heb er sla, met tomaat en komkommer bij gegeten.
  Voor herhaling vatbaar.

 3. Wat een leuke site met goede en makkelijke recepten.
  Deze heb ik gister gemaakt en het was heerlijk!
  Ook de peanuttbutter-jelly koekjes waren super!

  Ga zo door!

 4. Deze schotel pas gegeten. Was echt lekker!
  Vandaag je groentensoep gemaakt, ook al een succes.
  En vorige week de appel-kwark-taart geserverveerd. Mmmm!
  Ik kom zeker vaker langs op deze site. Ga zo door!

 5. Nou Brenda ook ik wil graag lekker eten en beter zonder al die toevoegingen zoals geur kleur en smaakstoffen!! Vandaar dat ik je aardappelschoten vandaag ga maken!!Mijn hobby is koken en dit lijkt me heel lekker!!
  Tot de volgende keer.
  Tineke

 6. Net je schotel gemaakt voor mijn vriend die ook fan is van aardappel anders en voor mezelf.
  Hij was eerlijk!
  En zeker een stuk gezonder dan het origineel.
  Eerste recept van je site dat ik gemaakt heb maar kom hier zeker vaker terug.

 7. Ik maak dit recept wel eens met bloemkool in plaats van de aardappelen, dat maakt het een heerlijke groenteschotel als je niet echt in een aardappel-mood bent!

 8. Wat een heerlijk recept! Dank je wel. En vele malen lekkerder dan de versie uit een potje.. Een aanrader is om sperziebonen toe te voegen (van te voren kort even koken).

 9. Erwtensoeppie was lekker ,nou alleen mijn tupperharebakkies zien terug te krijgen.Goh martje lekker soeppie, maar zeg lekker nix. alhoewel wel lekker gemaakt.Brenda

 10. Oehhh hij was heerlijk! Wij zijn fan en gaan hem zeker nog eens maken.
  De sinterklaastaart en pepernotentiramisu waren ook al een groot succes trouwens.

 11. Klinkt heerlijk! Ga hem morgen maken. Enige wat ik me af vraag.. Moet de aardappel nog voorgekookt worden als je gewone aardappel gebruikt en geen schijfjes?

  1. Hi Annelies, ik heb ook gewone aardappel gebruikt. Deze heb ik niet voorgekookt. Je kunt het wel doen, dan is de aardappel sneller gaar en hoeft de schotel minder lang in de oven. De eerste keer in de oven kun je dan overslaan. In dat geval zou ik 10 tot 15 minuten voorkoken en dan kun je daarna alle ingrediënten in de oven stoppen. Succes, en eet smakelijk :)

   1. Bedankt voor je antwoord! Heb het toch gewoon op de manier gedaan zoals je had beschreven en wat een heerlijk recept zeg! Viel ook bij man en dochters (bijna 3 en 10 maanden) erg goed in de smaak.
    Ga ik zeker nog eens maken :-)

 12. Het was heel lekker. Heb er nog wel twee teentjes knoflook bij gedaan. En kastanjechampignons ipv gewone. Wel een blijvertje deze schotel!

 13. Een paar jaar te laat je site ontdekt, wat een leuke, lekkere en makkelijke recepten, echt top, deze ga ik ook zeker proberen!

 14. Wat een goed idee! Ik heb zelf al jaren geen aardappel anders meer gegeten, puur omdat zo’n potje zoveel gekke dingen bevat, en dan is zelf maken een heel goede optie. Ik ga het binnenkort eens uitproberen :D

 15. Net klaar gemaakt en het was echt ontzettend lekker en vele malen beter als een potje. Bedankt, deze zal zeker vaker gemaakt worden.

 16. Hoi hoi ….. even een klein vraagje,wat is de dosering van de krijgen oregano cayenne peper ect.

  Alvast dank voor je reactie!

  Groetjes Louise

  1. Hallo Brenda,
   Wat een heerlijk gerecht!
   Voor deze keer ipv paprika, prei genomen omdat mijn gast niet van paprika houd.
   Maar, wat was dit lekker zeg!
   Eerste gerecht wat ik heb uitgeprobeerd op je site, van het weekend over naar een volgend recept.
   Groetjes Jacqueline

 17. Klinkt als een lekker recept! Kan ik de spekjes er gewoon uitlaten (hou ik niet van) of moet ik daar iets anders voor in de plaats doen?

 18. Ik kookte het niet zelf, het werd voor ons gekookt en thuisbezorgd. Luxe hè? Maar ik herstel van een bypass operatie en dus kookte zoonlief en vriendin dit voor ons. Het smaakte heerlijk en ik ga het zeker zelf t.z.t. ook eens maken.

  1. Hoi Els, wat lief dat je zoon voor je gekookt heeft. Goed om te horen dat het gerecht in de smaak viel :) Ik wens je een voorspoedig herstel zodat je straks ook zelf weer lekker in de keuken kunt staan. Groetjes, Brenda

 19. Echt heerlijk !!! Heb het vanavond gemaakt met de kip er apart bij en ipv paprika stukken tomaat erdoor en idd veeel lekkerder dan het potje , dank je wel :-)

 20. Jaren geleden een keer een pot aardappel anders gekocht en gegeten. Dat was eens maar nooit weer, zo vies.

  Toen kwam ik dit recept van jou tegen en ik dacht dat ga ik proberen.
  Gisteren gegeten en het was heerlijk, gaat in mijn receptendatabase om in de toekomst nog eens te maken.

  Dank je voor het lekkere recept.

  1. oregano en cayennepeper voeg ik op gevoel toe. Ik zou een theelepel oregano doen en een goed snuf cayennepeper. (ongeveer 1/4 theelepel) Niet teveel want het kan nogal heet/overheersend worden.

 21. Hallo Brenda!

  Aangezien ik eigenlijk echt altijd inspiratie op je blog zoek voor wat ik weer eens zal koken, kan ik het eigenlijk niet maken om nooit een reactie achter te laten. Dit gerecht was de eerste die ik maakte en viel erg in de smaak. Ik kook voor mezelf alleen dus heb of altijd teveel of ik pas de hoeveelheden aan.
  Ik blijf je blogs met erg veel plezier volgen. Dankjewel!

  Groetjes,
  Maaike

 22. Vandaag gemaakt was echt heerlijk :) Voor mij allang geen potjes meer maar nu eindelijk wel weer een keer aardappel anders! Bedankt Brenda!!

 23. Ik heb een vraagje. Ik maak altijd aardappel anders voor mijn vriend met alleen aardappelschijfjes en 2 preien en dan zo’n potje aardappelanders. Ik wil dit zelf nooit maar mijn vriend wilde het graag. Dit ziet eruit als een goed alternatief. Maar ik stop er minder ingredienten in. Denk je dat het dan waterig wordt? 125ml melk en 150ml water klinkt als best veel.

 24. Heerlijk! Ik heb de variant bieslook-knoflook ook al gemaakt. Met gehakt, ui, knoflook, paprika, champignons en broccoli. Veel lekkerder dan uit het potje.

  1. Wat een leuke tip Noortje, die moet ik ook eens proberen. En dan natuurlijk de zelfgemaakte versie. Ben vooral benieuwd of mijn vriend hem ook zo lekker vind als dit recept van Aardappel Anders.

 25. Gemaakt!! Verukkelijk! Dochter en manlief vonden het ook heel lekker, dus geen potjes meer voor ons. Dankjewel voor een heerlijk recept.

 26. We hebben heerlijk gegeten Brenda. De schotel was slikvingerend leeggegaan.
  Zeker voor herhaling vatbaar, dit recept heb ik meteen in mijn receptenmap gedaan.
  Wel zijn wij erg gek op kaas, dus ietssss meer erin gedaan… :)

 27. Beter kun je geen bouillon-blokjes gebruiken. Deze zitten helaas ook vol met e-nummers. De ergste in mijn ogen is E621 (vetsin,mononatriumglutamaat,MSG of ook wel gistextract genoemd) Is eetlust opwekkend, zorgt ervoor dat je meer wil gaan eten.Miss nog wel het belangrijkste. Mijn dochter heeft Tourette en bij inname van e621 worden haar tics verdrievoudigd.

 28. Hey daar..

  Goed recept.. ga de volgende keer wel de aardappels voorkoken.
  In plaats van het bouillonblokje heb ik de 150ml water laten trekken met een kruidenbuiltje waar geen zout in zit. Ik ben anti oink dus heb de spekjes weggelaten maar heb ze niet gemist.. denk wel dat we iets meer kaas hebben gebruikt om dat lekke “laagje” bovenop te krijgen.

  Qua hoeveelheid.. met een grote paprika, grote ui en een aardappel extra zeker geschikt voor 2volwassenen en 2 kinderen.. je kunt voor de zekerheid altijd een schaalbaar toetje op het menu zetten. In een hoge ovenschaal van 23 rond is er nog plaats voor iets meer sausvulling.. dus van alles iets extra lost het probleem zeker op.

 29. Hallo Brenda,

  Klinkt als een lekker recept. Heb alles in huis gehaald maar ben helaas de melk vergeten. Heb nog wel een pakje slagroom in huis van 200gram. Denk jij dat ik de melk één op één kan vervangen door de slagroom? Groetjess Mandy

 30. Goed recept! Ik heb het vlees vervangen door gekruide tofublokjes van de AH wat ik normaal ook altijd door een potje aardappel anders deed. En sperzieboontjes toegevoegd. Mijn vriend was sceptisch vanwege het vervangen van het potje, maar het is ook door hem goedgekeurd!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk