Doperwtjes gebruik ik niet zo vaak. Hierdoor bleef een halve zak doperwtjes in de vriezer liggen. Tot ik dit doperwtensoepje met yoghurt en munt van Loeth Olthuis tegenkwam in Foodies Magazine. Dit is een lekker fris soepje dat binnen 20 minuten op tafel staat.
Erwtensoep (a la snert) eten we in de winter als het koud is. Dit doperwtensoepje serveer je op een mooie voorjaarsdag, als lunch of voorgerecht.
De ingrediënten. Het ziet er simpel uit, en dat is het ook. En daarbij is het ook nog eens erg lekker. De yoghurt en munt geven een fris tintje aan het soepje.
Doperwtensoepje met yoghurt en munt
Ingrediënten voor 3 a 4 kommetjes:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 450 gram diepvries doperwtjes
- 800 ml water
- 1 a 2 groentebouillon blokje
- zout en peper
- een bosje verse munt
- circa 200 gram yoghurt
Bereiding:
Snipper de ui, snijd de knoflook fijn. Verhit olijfolie in en braadpan. Bak de ui met knoflook hier op laag vuur kort in aan. Voeg de doperwtjes en water toe en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer 8 minuten zacht koken.
Pureer de soep met een staafmixer of blender. Los al roerend een verkruimeld bouillonblokje op in de soep. Proef of de soep op smaak is, voeg indien gewenst een (half) extra bouillonblokje toe.
Hak de munt fijn en roer dit door de soep. Schep de soep in kommen en verdeel er een beetje yoghurt over.
Tip:
- Zout in het kookwater maakt de schilletjes van de doperwten stug. Daarom voeg je de bouillonblokjes later toe. Als je bouillon zonder zout gebruikt kun je het wel eerder toevoegen.
Bron: Spitsuurkoken van Loethe Olthuis via Foodies Magazine