Poffertjes

Poffertjes

Volgens mij is het inmiddels wel bekend dat ik gek ben op pannenkoeken. Aangezien poffertjes nogal veel weg hebben van een pannenkoek gaan die er ook wel in. Ik was jaren geleden daarom ook erg trots op mijn eigen poffertjespan. Helaas heb ik hem niet veel gebruikt omdat hij niet goed bleef staan op het gasfornuis. De pan viel er telkens vanaf. Dat is niet zo handig als je net beslag in de kuiltjes hebt gegoten.

Maar laatst heb ik via Joke een ouderwetse supergoede echte gietijzeren poffertjespan gewonnen! Je kunt wel raden wat hier de laatste tijd verdacht veel op tafel staat ;-) Poffertjes!

Het recept dat ik voor doodgewone, maar lekkere, poffertjes gebruik deel ik graag met je.
Met dit recept maak je ongeveer 30 tot 40 poffertjes.

De kuiltjes van de pan kun je vullen met een lepel of spuitflesje, maar met een spuitzak gaat het ook erg goed. Het nadeel van een spuitflesje vind ik vaak dat ik het flesje niet meer goed schoon krijg. Daarom gebruik ik liever een (wegwerp)spuitzak.

Poffertjes

Poffertjes

Ingrediënten:

 • 250 gram tarwebloem
 • 400 ml lauwe melk
 • 2 eieren (M)
 • snufje zout
 • 1 theelepel bakpoeder (5 ml)
 • 2 eetlepels keukenstroop

Bereiding:

Zeef de bloem en bakpoeder, meng dit met zout. Roer de melk beetje bij beetje door de bloem heen zodat een beslag ontstaat. Roer de stroop en de eieren door het beslag.

Verhit de poffertjespan zodat de pan goed heet is en smeer de kuiltjes in met gesmolten boter. Zet het vuur iets lager, ongeveer op middelhoog vuur. Vul de kuiltjes voor de helft met het beslag. Laat de onderkant bruin worden en keer de poffertjes met een vork voorzichtig om.

Serveer de poffertjes warm met een beetje roomboter en poedersuiker (en stroop)


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
18 comments
 1. Ze waren erg lekker. Ik heb de stroop weggelaten, omdat ik ze met gerookte zalm gegeten heb.
  Ik heb wel nog wat water toegevoegd, omdat het beslag voor mij niet vloeibaar genoeg was.

 2. Hallo,
  Beter het meel aan de melk toevoegen, gaat beter zonder klontjes.
  i.p.v. stroop vanillesuiker toegevoegd.
  Deeg is vrij dik, misschien wat meer melk erbij doen.

 3. Ik heb het recept geprobeerd en het was goed, toch meer melk toegevoegd, kan aan de meelsoort liggen, ook heb ik er kaneel en bijenhoning aan toe gevoegd, stroop is op de Canarische Eilanden niet (meer) te krijgen

 4. Hallo Brenda.
  Ik heb een vraagje. Weet jij misschien hoeveel vanillesuiker ipv keukenstroop in de poffertjes moet doen? Ik kan hier in Spanje geen keukenstroop kopen.
  Alvast bedankt.
  Goos

  misschie

  1. Waarom probeer je niet suiker te karamelliseren Je benadert dan de smaak. Je kunt natuurlijk ook het bezoek uit Nederland de toegang weigeren als ze niet een pot met Zeeuwsche Stroop meebrengen. Lastig te vervoeren maar wel de lekkerste.
   Groet

 5. Bedankt voor het recept
  Ik had het snel nodig voor m’n dochter.
  Snel kunnen maken en ze waren lekker

  Mvg
  Bert van der Meulen

 6. Hoi, dank je voor het recept. Ik wilde eerst (weer) het traditionele recept volgen. Dat is voor de helft van het meel met boekweitmeel. En met gist, als ik me niet vergis. Maar toen dacht ik, laat ik dit recept eens proberen. Eerlijk gezegd vind ik dit recept lekkerder. Je proeft overigens vrijwel niks van de stroop in de poffertjes, maar ze smaken er wel beter door, vind ik. Niet zo droog en ook niet zo smaakloos, zeg maar. Ik gebruikte wel 450 ml melk, in plaats van 400 ml melk. Voor mij was dat perfect. Niet te dik en niet te dun.

 7. Bedankt voor het recept! Met kinderen met voedingsdieten, geen tarwe en geen melk, heb ik het recept 1 op 1 kunnen aanpassen. Melk is vervangen door kokosmelk en tarwebloem is vervangen door speltbloem. De verhoudingen waren perfect, misschien omdat de kokosmelk dunner is dat de hoeveelheid van het recept een super deeg opleverde. Ze smaakten prima!

 8. Gisteren dit recept geprobeerd na al andere recepten te hebben geprobeerd.. Dit is HET recept voor poffertjes!!! Erg lekker. Ben blij dat ik je blog gevonden heb, staan nog meer recepten op de planning

 9. Ik heb er groente in verstopt . Gepureerde doperwtjes en gepureerde wortel. Eerst het basisrecept gemaakt ( van 1/2 volkorenspeltmeel en 1/2 speltbloem) daarna bij de ene helft wortelpuree gedaan en bin de andere helft erwtenpuree . Krijg je oranje en groene poffertjes. Die met wortelpuree waren iets zachter en worden sneller bruin. Door het vele suiker dat in de wortel zit denk ik. Ook nog naturel en poffertjes met ontbijtkoek gemaakt. Ze vonden het allemaal lekker . 2 recepten bijna helemaal op.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk