Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Appelmoes

Appelmoes2 txt

Mijn oma maakte altijd zelf appelmoes, super lekkere appelmoes. En dat vond ik zo ontzettend knap, dat ze dat zelf kon maken. Maar inmiddels weet ik dat het helemaal niet moeilijk is om appelmoes te maken. Dus vanaf nu maak ik (soms) mijn eigen aller lekkerste appelmoes. Jij ook?!

Appelmoes1

Een collega van me heeft een appelboom in de tuin staan. Dit jaar groeiden er zoveel appels aan de boom dat ze ze zelf niet allemaal op kon eten. Of ik niet een zakje wilde hebben. Eerst dacht ik: wat moet ik er mee? Ik had eerlijk gezegd geen zin om een appeltaart te bakken. Maar daarna vertelde ze dat ze appelmoes had gemaakt. Dat klonk goed, dat wilde ik ook wel!

Het meeste werk van het maken van appelmoes is het schillen van de appels. Maar als je dat gedaan hebt is het een fluitje van een cent. (Geen zin om te schillen maar wel om appelmoes te maken? Scroll naar beneden en lees hoe je zonder te schillen appelmoes kunt maken)

Doordat het zoveel appels waren zijn ze klein uitgevallen, en ze zijn een beetje zuur. Ik moest aardig wat suiker toevoegen tot het niet meer zuur was. Maar de appelmoes was niet minder lekker. Echt heerlijk.
En met dit herfstweer eet je de appelmoes natuurlijk warm, en voeg je een beetje extra kaneel toe. Hallo Herfst!

Van deze appeltjes kun je niet alleen appelmoes maken, je kunt ze ook verwerken in een appelflap, appeltaart of de lekkere last-minute appeltaartjes.

Appelmoes3

 Appelmoes

Bereidingstijd: 25 minuten (exclusief appels schillen)

Ingrediënten:

 • 12 appels (ik had kleine appels)
 • kaneelstokje
 • vanillestokje
 • 3 eetlepels suiker
 • klontje roomboter
 • laagje water

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in parten. Giet een klein laagje water in een pan (zodat de appels niet aankoeken) voeg hier de appels bij plus het merg van het vanillestokje, het kaneelstokje, klontje boter en een eetlepel suiker. Laat dit op matig vuur 15 tot 20 minuten tot moes koken. Houdt de appels in de gaten zodat het niet aanbrand en roer het tussendoor een keer door.

Proef de appelmoes (pas op kan heet zijn). Als het nog zuur is voeg je extra suiker en eventueel een beetje kaneel toe. Ik voegde 2 eetlepels suiker extra toe omdat de appels aardig zuur waren.

Als je van fijne appelmoes houdt kun je het zeven. Mijn appels waren bijna helemaal tot moes gekookt, de kleine stukjes erin vond ik juist lekker.  Serveer appelmoes warm of koud.

Tip: als je geen zin (of tijd) hebt om te schillen dan kun je de appels ook met schil en al in parten snijden. Als de appels toet moes zijn gekookt zeef je ze door een fijne zeef. Hierdoor worden de schillen en pitjes eruit gezeefd.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

14 Reacties

 1. Danielle 11 september 2013 om 09:36

  Hoi!
  Leuke site met praktische recepten! Wat betreft de boter in dit recept: voeg jij die in het begin al toe (kookt ahw mee) of juist aan het eind van het vuur af? Niet dat ik nooit appelmoes maakt (iets wat ze niet kennen hier in Noorwegen), maar ik heb er nog nooit roomboter door gedaan :-)

  1. Brenda Kookt 11 september 2013 om 09:50

   Hi Danielle, dank je wel. De boter kook ik mee. Ik heb het idee dat het klontje boter de appelmoes wat rijker maakt. Maar je kunt het ook weglaten als je liever geen boter gebruikt.
   Misschien dat je appelmoes eens kunt introduceren in Noorwegen? ;-)

 2. Charlotte 11 september 2013 om 22:07

  Hm lekker!! Klinkt veel beter dan ‘mijn’ appelmoes recept, vooral dat vanillestokje erbij doen lijkt me lekker. Kortom: staat op mijn kook to do list :)

 3. Karin 17 augustus 2014 om 13:13

  lekker recept,alleen ik zou een suikervervangend middel willen toevoegen.
  enige sugestie`s??
  met vriendelijke groet
  Karin.

  1. Brenda Kookt 19 augustus 2014 om 10:23

   Hoi Karin, ik heb geen ervaring met een suikervervanger in appelmoes. Maar misschien kun je het proberen met stevia of honing?
   Ook kun je rozijnen toevoegen, al weet ik niet of dit zoet genoeg is. En extra kaneel of de zure smaak te verdoezelen?

  2. Carl 24 september 2014 om 18:18

   een klein beetje Vanille suiker doet ook zoet wonderen

   1. Brenda Kookt 24 september 2014 om 18:36

    Bedankt voor de tip Carl, ga ik de volgende keer meteen doen.

 4. Diana 15 oktober 2015 om 12:37

  Heerlijk met gedroogde abrikozen en zakje vanillesuiker. Appels schillen is niet nodig : na het koken staafmixer er door en je hebt heerlijke appel-abrikozenmoes. Goudreinette vind ik het lekkerste om moes van te maken

 5. Marloes 23 september 2016 om 14:18

  Hoi!

  Ik wil dit weekend jouw appelmoes gaan maken, ook met zelf geplukte appels. Ik heb alleen geen vanillestokje. Kan ik dan bijvoorbeeld vanillesuiker gebruiken?

 6. astrid 14 november 2016 om 19:52

  Hoi Brenda,

  Net je appelmoes gemaakt, heerlijk, stond te kijken dat er boter in moest, maar de smaak lijkt wel zachter/voller. Heb het lekker grof gelaten, heerlijk.

  groetjes astrid

 7. Hennie 6 juli 2017 om 16:47

  Waarom moet je het eigenlijk koken? Kook je toch een deel van de vitamines er uit?
  Gewoon in de blender, de benodigde ingredienten er bij en klaar is kees. In een afge-
  sloten pot(je) kun je er weken van eten. Doe ik ook met aardbeien. Wel een halve
  appel er bij doen, twee e.l. suiker en je hebt een paar weken verse aardbeien op je
  brood.

  1. Juul 4 juni 2018 om 15:32

   Zo ga je de bruinkleuring enzymen tegen en vorm je de juiste textuur. Ook zorg je ervoor dat pectine loskomt dit zorgt voor de gelvorming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *