Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Snert

Snert txt

Snert oftewel Erwtensoep is echte winter kost, het smaakt het lekkerste als het buiten ijs en ijskoud is. Het is (gelukkig) nog niet zover, toch moest ik alvast een pan snert maken voordat de winter begon. Snert moest namelijk terugkomen in de 26x Groentereeks (bij de E van Erwtensoep) en dus moest ik het sowieso voor het einde van 2013 maken.

Het gekke is dat ik tot een jaar geleden geen snert lustte. Of ik dacht in ieder geval dat het niet zo lekker was. Als mijn vader vroeger snert at, genoot ik van lekkere pannenkoeken (nog steeds een van mijn lievelings). Vaders houdt niet van pannenkoeken, de kinderen niet van snert, een ideale combinatie is geboren dacht mijn moeder. Tot het vorig jaar op het werk erg koud was en ik zin had in een kommetje soep, de enige keuze was erwtensoep. Ik nam het en ik was verkocht. Nu hou ik van erwtensoep dus moest ik het een keer zelf maken ook.

Snert 1

Via Noortje heb ik dit recept van Lida weten te bemachtigen. Een heerlijk recept met lekker veel groente (26x Groentereeks remember?) en lekker veel vlees. De hamlappen en krabbetjes zijn super mals, echt lekker. Ikzelf, (vriendlief die hiervoor ook geen snert lustte) mijn vader, zwager en schoonfamilie hebben de snert al goedgekeurd.

Dit is een recept voor een flinke hoeveelheid snert, je hebt een pan nodig met inhoud van ongeveer 12 tot 15 liter. Hele families kunnen hiervan eten, daarom heb ik de snert ook keurig verdeeld onder mijn eigen familie, de schoonfamilie en mijn eigen vriezer. Als het straks echt koud wordt heb ik alvast snert op voorraad. Ook kun je dit recept halveren of zelfs een kwart maken zodat je een kleinere hoeveelheid snert maakt.

Dit recept is een richtlijn, proef vooral zelf en bepaal wat je lekker vind. Een beetje meer wortel of minder knolselderij is uiteraard geen probleem. Ook kun je nog van alles toevoegen.

En ik ben benieuwd, wat is jouw geheim? Welk ingrediënt maakt jouw snert extra lekker?

Snert 4

Snert

Bereidingstijd ongeveer 7 uur (langer mag ook)

Ingrediënten:

 • 10 liter bouillon (bouillonblokjes, rundvlees)
 • 2 pakjes spliterwten (a 900 gram totaal)
 • 300 gram spekreepjes
 • voor 15 liter krabbetjes
 • voor 15 liter hamschijven
 • 4 rookworsten
 • 1 knolselderij
 • 3 winterpenen
 • 5 preien
 • 6 uien
 • peper en zout

 Bereiding:

Kook de bouillon ongeveer 2 uur met de krabbetjes en hamschijf (aan het bot). Vervolgens haal je het vlees eruit en pulk je het vlees van het bot. Dit gaat het beste met je handen als het vlees iets afgekoeld is. Het bot kan weg, het vlees mag weer in de bouillon. Op dit moment is het vlees nog niet super mals, omdat het vlees in de pan blijft tot de snert klaar is gaat dit straks helemaal goed komen.

Houdt ongeveer 2 liter bouillon apart, hiermee kun je later de dikte van de bouillon aanpassen. Voeg de spliterwten bij het resterende bouillon en het vlees en laat dit stuk koken. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

De spliterwten moeten helemaal uit elkaar gevallen zijn voordat je de groenten erbij voegt. Snijd de knolselderij, winterpeen, prei en uien in blokjes, voeg dit bij de snert en kook dit gaar. Roer de snert tussendoor veel door. Proef of de snert op smaak is en voeg peper en zout toe.
Bak de spekreepjes knapperig. En voeg dit samen met de in plakjes gesneden rookworsten bij de snert.

Eet je alles dezelfde dag op? Dan kun je de dikte op dat moment bepalen. Als je het laat afkoelen of zelfs gaat invriezen kan het zijn dat het erg dik wordt. Voeg dan extra bouillon toe.

Breng de snert eventueel op smaak met maggy en serveer het met roggebrood en katenspek.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

18 Reacties

 1. Marjo Jaspers 1 maart 2018 om 16:20

  Probeer eens verse worst ipv rookworst..heerlijk..wel lekker lang mee laten garen!

  1. H Aalders 27 december 2019 om 16:48

   Snert zonder varkenspoot is geen echte snert.

 2. Cindy 29 januari 2021 om 17:25

  Hoi!
  Hoe zou dit recept eruit zien als je het in de slowcooker zou doen? Tips?
  Groet Cindy

  1. Brenda Hoff 8 februari 2021 om 09:36

   Hoi Cindy, in dat geval zou ik minder vocht toevoegen. Bijv de helft of 1/3 van de bouillon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *