Pepernoten Tiramisu

Pepernoten tiramisu, sinterklaas receptDeze tijd krijg ik geen genoeg van pepernoten. Pepernoten bij het ontbijt (in de havermout), als lunch op mijn brood, gewoon los bij de koffie.. en in een toetje! Een pepernoten tiramisu. Het was de bedoeling dat ik een trifle maakte met pepernoten, maar toen ik dit opat besefte ik me dat dit meer een pepernoten tiramisu is. Ook lekker, erg lekker.

Dit is een heerlijk toetje voor kinderen maar ook volwassenen (zoals ikzelf ;-)) lusten er wel pap van.

p.s. voor de oplettende lezer: de pepernoten zijn in dit geval eigenlijk kruidnoten ;)

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten. Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Pepernoten Tiramisu

Pepernoten Tiramisu

20 minuten

Ingrediënten

 • 100 ml mascarpone
 • 20 gram suiker
 • 100 ml vanillevla
 • 100 ml kwark
 • 100 ml sterke koffie afgekoeld
 • 25 ml Tia Maria
 • 90 pepernoten ik gebruikte dus kruidnoten

  Voor de garnering:

  • stukje pure chocolade
  • cacao
  • paar pepernoten

  Bereiding

  • Klop de mascarpone en suiker door elkaar. Als het goed gemengd is roer je de kwark en vla erdoor.
  • Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de pepernootjes in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.
  • Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel.
  • Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte pepernootjes. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) pepernoot.

   Tips:

    • Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten.

     • Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.

      Pin dit recept
      Afdrukken

      Brenda Hoff
      Brenda Hoff
      Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
      50 comments
      1. Mjammie!!! Ik heb ooit ‘n recept gehad van pepernoten -bavarois, heeeeeeeerlijk. Jammer genoeg kan ik dus niet meer vinden, misschien ook maar beter haha.

      2. Wat een heerlijk dessert! :) En wat ben ik blij dat je schreef dat je ook speculaas kunt gebruiken, want dat kan ik hier wel vinden, pepernootjes niet.
       Ik herinner me van vroeger overigens alleen maar dobbelsteen-achtige pepernoten, en nou schijnen ze alleen maar platte halve bolletjes te verkopen, zoals die van jou. Bestaan die kubusjes helemaal niet meer?

       1. Hoi Ina,

        Die kubusjes of dobbelsteentjes waar jij het over hebt bestaan nog steeds. Dit zijn de originele pepernoten. De halve bolletjes zijn kruidnoten, iets totaal anders, maar een hoop mensen blijven ze steevast pepernoten noemen ipv kruidnoten…

        1. Dankjewel, Cilla.
         Ik kom overal kruidnoten recepten tegen (Die lijken me overigens heel lekker!), maar nergens eentje voor ouderwetse pepernoten. Ik zal maar eens gaan Googlen! IEMAND moet ze toch nog maken…

       1. Je kunt de tia maria vervangen door een andere drank of zelfs weglaten. Dan is het een alcoholvrij toetje.

        Als je geen koffie lust of mag kun je de koffie vervangen door een chocoladedrank (bijvoorbeeld chocomel) of appelsap.

      3. Dat ziet er erg lekker uit :)

       Trouwens, dit zijn officieel kruidnoten.
       Pepernoten zijn die vierkantje ‘dobbelsteentjes’ en die doen mij qua smaak altijd meer aan taaitaai popjes denken.

       1. Dankjewel, Elseline.
        Ik neem tenminste aan dat dit een reactie was op mijn vraag over ‘dobbelsteen’pepernoten. Ik ben al heel lang uit Nederland weg, en ik ken alleen pepernoten maar. Die kruidnoten lijken me ook erg lekker. Ik moet ze echt maar eens gaan maken.

      4. Hoi Brenda,
       Als ik Chocomelk gebruik i.p.v. koffie (lust ik niet), wat zou je dan adviseren: zelfgemaakte chocomelk met cacao, sterke chocomelk, pure chocomelk, uit pak…..of anders???

      5. Hoi Brenda,

       Even een vraagje, ik begrijp dit niet zo goed:
       “Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel. Verdeel tot slot de in de koffie geweekte pepernootjes erover.”
       Die laatste zin, is het de bedoeling dat de koffie nu over het mascarponemengel word gegoten?
       Het recept lijkt me errug lekker en ga dit zeker maken op Sinterklaasavond, heerlijk. Alvast bedankt voor je antwoord.

        1. Het gaat dit geval over het mascarponemengsel dat je erover verdeeld. Je krijgt een laagje geweekte pepernoten, mascarpone, geweekte pepernoten, mascarpone en tot slot garneer je met cacao en pepernootjes.
         Zie foto’s. Succes en eet smakelijk (ik ga ze zelf ook 5 december weer maken :-))

       1. Een dag van te voren is denk ik iets te lang. Dezelfde ochtend red het toetje sowieso. Ik adviseer je dan wel de pepernoten en cacao voor de garnering vlak voor het serveren erover te strooien.

      6. hoi hoi

       Heb dit met sinterklaas gemaakt :-) was zo’n succes dat ik hem gewoon nog een x tussendoor gemaakt heb ;-)
       ga het straks weer maken,als kersttoetje,voor vrienden.
       mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

      7. Hallo Brenda,

       Het ziet erg mooi uit en lekker! Zo te lezen ook niet erg moeilijk. Hoeveel uur van te voren kun dit toetje maken? Ook al een dag van te voren?

       Groetjes Brenda

      8. Heel erg lekker! Wel heb ik 250 gr mascarpone gebruikt en ipv kwark Griekse yoghurt. Een scheut Amaretto smaakt ook goed. Was snel klaar en ziet er leuk uit. Bedankt voor de tip!

      9. Het recept lijkt me erg lekker, ga ik zeker proberen. Nog een tip, pas de taalfouten even aan in het recept ” opat, besefte ik me ” op at zijn 2 woorden en “ik besefte me” kan niet,’ je beseft dat iets gebeurt’ of ‘je realiseert je’ dat iets gebeurt

      10. Hoi hoe lang van te voren kan ik dit toetje maken want heb zaterdag avond een etentje maar heb alleen donderdag tijd zou het goed blijven zo lang ?

      Geef een reactie

      Misschien vind je dit ook leuk