Winterse stoofpie

Winters stoofpotje txtVorig jaar verzorgde ik het hoofdgerecht van het kerstdiner bij mijn familie. Natuurlijk vind ik dat ontzettend leuk om te doen, maar het is soms best lastig om iets te bedenken dat iedereen lekker zal vinden. Vooral bij het hoofdgerecht. Tot ik me herinnerde dat bij ons thuis iedereen gek is van stoofpotjes, we lusten er wel pap van. Daarom besloot ik met de kerst een goed gevuld stoofpotje als mini pie te serveren: een winterse stoofpie.
Het werd een variatie op een recept dat in de Allerhande stond. Het gerecht was een groot succes, daarom deel ik het ook graag met jullie. Zoals je misschien begrijpt was het geen straf om dit gerecht nogmaals te koken voor de foto’s ;)

Winters stoofpotje 1

De ingrediënten voor dit heerlijke stoofpotje bij elkaar. Het lijkt misschien dat er veel bier in de stoofschotel gaat, maar als je het stoofpotje eet, proef je geen biersmaak. Wel proef je een mooie volle donkere smaak, héér-lijk.

Winters stoofpotje 2

Omdat mijn stoofpan niet in de oven kan heb ik het mengsel overgegoten in een ovenschaal.

Winters stoofpotje 3

Ik vind het leuk om eenpersoons porties te maken zodat iedereen zijn eigen pie krijgt. Als je hier geen schaaltjes voor hebt kun je ook een grote pie maken in een ovenschotel. Omdat het kerst is, is het extra leuk om de pies te versieren met sterren. Dit geeft een leuk feestelijk effect. Zorg er wel voor dat er een gaatje in het bladerdeeg maakt zodat er lucht kan ontsnappen.

Winters stoofpotje 5

Winters stoofpotje 9

Winterse stoofpie

Winterse stoofpie

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo riblappen
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 ml bruin bier
  • 750 ml runderbouillon
  • 2 klontjes roomboter
  • 300 gram sjalotten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 gram mix champignons
  • 2 takjes tijm
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei

    Extra benodigd:

    • Ovenbestendige stoofpan of ovenschaal
    • Bakpapier
    • 8 ovenschaaltjes om te serveren
    • Koekjessteker ster

    Bereiding

    • Snijd de riblappen in grove stukken.
    • Verwarm een braadpan (liefst ovenbestendig) met daarin de olijfolie op hoog vuur.
    • Bak het vlees aan en zet het vuur laag, laat het zo ongeveer 25 minuten staan. Roer het vlees regelmatig even om.
    • Snijd de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Voeg dit na de 25 minuten bakken bij het vlees. Voeg ook de laurierblaadjes erbij. Bak dit even mee tot de groenten zacht zijn geworden.
    • Verwarm de oven voor op 180ºC.
    • Giet het bier, balsamicoazijn en bouillon in de pan. Breng het vocht aan de kook. Zet de braadpan hierna, bedekt met pakpapier, in de oven.
    • Als je braadpan niet ovenbestendig is, giet de stoofschotel dan over in een grote ovenschaal. Bedek de schaal met bakpapier en zet deze in de oven.
    • Verwarm de schotel 2,5 uur in de oven tot het vlees gaar en mals is, en de saus is ingedikt.
    • Verwarm twee koekenpannen op middelhoog vuur. Smelt in iedere pan een klontje boter. Voeg in een van de pannen de sjalotten en rozemarijn toe, in de andere de tijm en champignons. Voeg aan iedere pan peper en zout toe.
    • Bedek de pan met sjalotten met een cirkel bakpapier. Plaats op beide pannen een deksel en draai het vuur laag.
    • Bak de sjalotten 30 minuten, tot de zacht en goudbruin zijn (schep de sjalotten na ongeveer 15 minuten om).
    • Bak de champignons 10 minuten, haal de deksel van de pan en bak ze nogmaals 5 minuten tot de mooi bruin zijn.
    • Haal de stoofschotel uit de oven en roer de sjalotten en champignons erdoor. Vet de ovenschaaltjes in (of een grote ovenschaal) en verdeel het stoofmengsel over de schaaltjes. Snijd de plakjes bladerdeeg op maat en leg dit op de schaaltjes. Steek uit het overige deeg sterren en plak deze met het geklutste ei op het bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met het overige ei. Zorg ervoor dat er een gaatje in het bladerdeeg zit zodat het lucht eruit kan. Verwarm de pies in de oven op 200 ºC tot ze mooi goudbruin zijn en de schotel warm is.

    Tips:

      • Serveer de stoofpies met verschillende bijgerechten zoals aardappeltjes en stoofpeertjes voor een compleet hoofdgerecht.

        • Deze schotel kun je heel goed van te voren maken (enkele dagen). Bereid de schotel voor en bewaar het in de koelkast. Op de middag van je diner verdeel je de schotel over de schoteltjes, bedek ze met het bladerdeeg en zet het afgedekt in de koelkast tot ze de oven in kunnen. Houdt er rekening mee dat in dit geval  de stoofschotel goed verwarmd wordt in de oven zodat je geen koude schotel serveert. Controleer zo nu en dan of de pies niet té bruin worden, in dat geval kun je het bedekken met aluminiumfolie.

          Pin dit recept
          Afdrukken

          Brenda Hoff
          Brenda Hoff
          Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
          42 comments
          1. Hallo,

            Ik had een vraagje, ik wil dit graag maken voor op mijn werk. Het is de bedoeling dat we 24-12 alles klaar zetten zodat de werkmannen dit ‘s avonds en ‘s nachts kunnen eten 25-12. Dit moeten ze dat opwarmen in de magnetron. Kan dit of is je gerecht dan verpest?

          2. Hoi brenda,
            Ik wil dit recept gaan maken voor kerst, nu heb ik alleen een vraag.
            Wat bedoel je precies met het ronde stuk bakpapier bij de sjalotjes. Ik hoop dat je dit uit wilt leggen.
            Groetjes,

            1. Hoi Maxime, de pan met sjalotjes dek je af met een (rond) stukje bakpapier. Hierdoor kan het vocht niet ontsnappen en blijft het bij de sjalotjes in de pan. Het verdampt niet. Ik hoop dat jullie onwijs gaan genieten van deze schotel, hij is zoo lekker! :)

              1. Ik heb vandaag de schotel gemaakt maar heb het idee dat de saus nog wat dun is dit terwijl ik de schotel wel 2.5 uur in de oven heb gehad.

                Gr Angela

          3. Ik heb het gerecht zojuist gemaakt in de oven alleen lijkt de saus niet genoeg ingedikt. Wat is het meest handig om te doen zonder dat ik taai vlees krijg?
            Dank alvast, het ruikt heerlijk!

              1. Hallo Brenda, wat een leuk recept. Hoe lang moet het (ongeveer) in de oven als je de potjes vanaf de koelkast in de oven zet?
                Groetjes Nancy

                1. Ik gok een half uurtje tot 45 minuten, als ze echt koud zijn. Wat ook handig is, is om de potjes in dat geval eerst op kamertemperatuur te laten komen. Dan zijn ze niet meer zo koud en heb je aan een half uurtje voldoende.

          4. Het ruikt hier in ieder geval al heeeeerlijk in huis…kerst of geen kerst, op zo’n donkere regenachtige dag kon ik het plaatje niet weerstaan! Ben benieuwd, bedankt voor het recept!

          5. Hoi Brenda, ik wil het recept komend weekend gaan maken. Klinkt heel lekker! Maar hoe bedek je de ovenschaal met bakpapier? Maak je dat ergens mee vast?

            1. Wat leuk dat je dit recept gaat maken, het is ook echt heel erg lekker. Het bakpapier vouw ik om de ovenschaal heen. Hierdoor blijft het zitten en vliegt het niet mijn hetelucht oven door ;)

          6. Hoi Brenda,

            Deze winterse stoofpie ga ik voor zaterdag maken. Lijkt mij écht heerlijk!! Mijn zus en haar partner komen eten. , ben dus benieuwd wat zij ervan vinden.

          7. Hoi hoi Brenda, het is nu wel 2016 maar dit lijkt me een heerlijk voor het kerstdiners.
            Heb twee vragen, ik wil dit al een dag van te voren maken en wegzetten in de koelkast. Maak je hem helemaal af t/m de sjalotten en champignons en dag van te voren?
            Hoe lang en op hoeveel graden zou je op kerstdag 8 eenpersoons ovenbakjes in de oven moeten doen zodat het goed warm is?
            Dank voor de reactie en alvast fijne feestdagen.

            1. Hoi Irene, in dat geval zou ik hem helemaal al voorbereiden. Ook de sjalotten en champignons.
              Lastig om in te schatten, maar ik zou hem in 1-persoonsbakjes dan 20 minuten op 180 graden verwarmen. Check bij 15 minuten even hoe warm het is.

          8. Dit lijkt me een super-recept, ik ga dit graag maken deze kerst…
            1 vraag: het bakpapier gaat over de schaal/pan de oven in maar kun je ook gewoon een deksel op de pan doen voor het zelfde effect?

          9. Hoi Brenda,

            Ik maak het recept voor 4 personen deze kerst, moet ik dan ook de oventijd iets verkorten ivm met helft alle ingrediënten?

            Groetjes,

            1. Hoi Iris, ik heb hier geen ervaring mee. Maar ik dat geval zou ik checken hoe de schotel er 20 minuten voor het einde van de baktijd uit ziet, of het klaar is. Maar het vlees is het lekkerste als het mals en super gaar is. Wat dat betreft hoef je de oventijd niet per se te verkorten. Al kan het wel zijn dat het eerder droog wordt omdat er minder vocht is toegevoegd. En dat wil je natuurlijk ook niet.

          10. We hebben genoten op 2e kerst van het stoofpotje. Iedereen vond het lekker, alhoewel sommigen het we spannend vonden dat de inhoud verstopt zat onder bladerdeeeg

          11. Hoi, Ik ga voor de kerst deze schotel maken maar ik heb alleen wat grotere sjalotten kunnen vinden. Nu heb ik (misschien) een stomme vraag maar worden de sjalotten klein/ grof , in ringen gesneden of moeten ze heel blijven?

          12. Ik heb hier een variatie op gemaakt deze kerst, en het was heerlijk! Ik moet wel zeggen dat het heel vloeibaar was voor een stoof. Ik heb 2 plakjes ontbijtkoek en een aardappel toegevoegd (wel vrij laat pas) en maar 300ml bruin bier gebruikt in plaats van 500 en toch dikte de saus niet echt in. Nog steeds geen idee waar dat misging, maar het was wel heerlijk zacht en smaakvol dus maak ‘m vast nog een keer, dan gelijk met aardappel en ontbijtkoek! :)

          Geef een reactie

          Misschien vind je dit ook leuk