Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Winterse stoofpie

Winters stoofpotje txtVorig jaar verzorgde ik het hoofdgerecht van het kerstdiner bij mijn familie. Natuurlijk vind ik dat ontzettend leuk om te doen, maar het is soms best lastig om iets te bedenken dat iedereen lekker zal vinden. Vooral bij het hoofdgerecht. Tot ik me herinnerde dat bij ons thuis iedereen gek is van stoofpotjes, we lusten er wel pap van. Daarom besloot ik met de kerst een goed gevuld stoofpotje als mini pie te serveren: een winterse stoofpie.
Het werd een variatie op een recept dat in de Allerhande stond. Het gerecht was een groot succes, daarom deel ik het ook graag met jullie. Zoals je misschien begrijpt was het geen straf om dit gerecht nogmaals te koken voor de foto’s ;)

Winters stoofpotje 1

De ingrediënten voor dit heerlijke stoofpotje bij elkaar. Het lijkt misschien dat er veel bier in de stoofschotel gaat, maar als je het stoofpotje eet, proef je geen biersmaak. Wel proef je een mooie volle donkere smaak, héér-lijk.

Winters stoofpotje 2

Omdat mijn stoofpan niet in de oven kan heb ik het mengsel overgegoten in een ovenschaal.

Winters stoofpotje 3

Ik vind het leuk om eenpersoons porties te maken zodat iedereen zijn eigen pie krijgt. Als je hier geen schaaltjes voor hebt kun je ook een grote pie maken in een ovenschotel. Omdat het kerst is, is het extra leuk om de pies te versieren met sterren. Dit geeft een leuk feestelijk effect. Zorg er wel voor dat er een gaatje in het bladerdeeg maakt zodat er lucht kan ontsnappen.

Winters stoofpotje 5

Winters stoofpotje 9

Winterse stoofpie

Winterse stoofpie

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo riblappen
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 ml bruin bier
  • 750 ml runderbouillon
  • 2 klontjes roomboter
  • 300 gram sjalotten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 gram mix champignons
  • 2 takjes tijm
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei

    Extra benodigd:

    • Ovenbestendige stoofpan of ovenschaal
    • Bakpapier
    • 8 ovenschaaltjes om te serveren
    • Koekjessteker ster

    Bereiding

    • Snijd de riblappen in grove stukken.
    • Verwarm een braadpan (liefst ovenbestendig) met daarin de olijfolie op hoog vuur.
    • Bak het vlees aan en zet het vuur laag, laat het zo ongeveer 25 minuten staan. Roer het vlees regelmatig even om.
    • Snijd de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Voeg dit na de 25 minuten bakken bij het vlees. Voeg ook de laurierblaadjes erbij. Bak dit even mee tot de groenten zacht zijn geworden.
    • Verwarm de oven voor op 180ºC.
    • Giet het bier, balsamicoazijn en bouillon in de pan. Breng het vocht aan de kook. Zet de braadpan hierna, bedekt met pakpapier, in de oven.
    • Als je braadpan niet ovenbestendig is, giet de stoofschotel dan over in een grote ovenschaal. Bedek de schaal met bakpapier en zet deze in de oven.
    • Verwarm de schotel 2,5 uur in de oven tot het vlees gaar en mals is, en de saus is ingedikt.
    • Verwarm twee koekenpannen op middelhoog vuur. Smelt in iedere pan een klontje boter. Voeg in een van de pannen de sjalotten en rozemarijn toe, in de andere de tijm en champignons. Voeg aan iedere pan peper en zout toe.
    • Bedek de pan met sjalotten met een cirkel bakpapier. Plaats op beide pannen een deksel en draai het vuur laag.
    • Bak de sjalotten 30 minuten, tot de zacht en goudbruin zijn (schep de sjalotten na ongeveer 15 minuten om).
    • Bak de champignons 10 minuten, haal de deksel van de pan en bak ze nogmaals 5 minuten tot de mooi bruin zijn.
    • Haal de stoofschotel uit de oven en roer de sjalotten en champignons erdoor. Vet de ovenschaaltjes in (of een grote ovenschaal) en verdeel het stoofmengsel over de schaaltjes. Snijd de plakjes bladerdeeg op maat en leg dit op de schaaltjes. Steek uit het overige deeg sterren en plak deze met het geklutste ei op het bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met het overige ei. Zorg ervoor dat er een gaatje in het bladerdeeg zit zodat het lucht eruit kan. Verwarm de pies in de oven op 200 ºC tot ze mooi goudbruin zijn en de schotel warm is.

    Tips:

      • Serveer de stoofpies met verschillende bijgerechten zoals aardappeltjes en stoofpeertjes voor een compleet hoofdgerecht.

        • Deze schotel kun je heel goed van te voren maken (enkele dagen). Bereid de schotel voor en bewaar het in de koelkast. Op de middag van je diner verdeel je de schotel over de schoteltjes, bedek ze met het bladerdeeg en zet het afgedekt in de koelkast tot ze de oven in kunnen. Houdt er rekening mee dat in dit geval  de stoofschotel goed verwarmd wordt in de oven zodat je geen koude schotel serveert. Controleer zo nu en dan of de pies niet té bruin worden, in dat geval kun je het bedekken met aluminiumfolie.


          Deel dit bericht:

          Share on facebook
          Share on twitter
          Share on whatsapp
          Share on email
          Reacties

          42 Reacties

          1. karin 19 december 2016 om 12:12

            Dit lijkt me een super-recept, ik ga dit graag maken deze kerst…
            1 vraag: het bakpapier gaat over de schaal/pan de oven in maar kun je ook gewoon een deksel op de pan doen voor het zelfde effect?

          2. Iris 22 december 2016 om 13:32

            Hoi Brenda,

            Ik maak het recept voor 4 personen deze kerst, moet ik dan ook de oventijd iets verkorten ivm met helft alle ingrediënten?

            Groetjes,

            1. Brenda Kookt 23 december 2016 om 06:54

              Hoi Iris, ik heb hier geen ervaring mee. Maar ik dat geval zou ik checken hoe de schotel er 20 minuten voor het einde van de baktijd uit ziet, of het klaar is. Maar het vlees is het lekkerste als het mals en super gaar is. Wat dat betreft hoef je de oventijd niet per se te verkorten. Al kan het wel zijn dat het eerder droog wordt omdat er minder vocht is toegevoegd. En dat wil je natuurlijk ook niet.

          3. henriet 12 december 2017 om 21:13

            Hoi
            Vraagje. Kan ik het vlees ook gewoon in een slowcooker doen? Ipv de oven? Groetjes

          4. Ilona 27 december 2017 om 09:29

            We hebben genoten op 2e kerst van het stoofpotje. Iedereen vond het lekker, alhoewel sommigen het we spannend vonden dat de inhoud verstopt zat onder bladerdeeeg

          5. Anita 4 november 2018 om 15:12

            Goedemiddag,

            dit ziet er lekker uit. Kan dit ook zonder alcohol gemaakt worden. We hebben te maken met twee zwangeren.

          6. Nicoline 1 december 2018 om 21:27

            Erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar en een écht kerstrecept idd!

          7. Roos 23 december 2019 om 17:44

            Hoi, Ik ga voor de kerst deze schotel maken maar ik heb alleen wat grotere sjalotten kunnen vinden. Nu heb ik (misschien) een stomme vraag maar worden de sjalotten klein/ grof , in ringen gesneden of moeten ze heel blijven?

            1. Brenda Kookt 24 december 2019 om 15:32

              De kleine sjalotjes blijven heel. Heb je grotere sjalotten? Halveer ze dan, of snijd de in parten.

          8. Lenneke 30 december 2019 om 13:56

            Ik heb hier een variatie op gemaakt deze kerst, en het was heerlijk! Ik moet wel zeggen dat het heel vloeibaar was voor een stoof. Ik heb 2 plakjes ontbijtkoek en een aardappel toegevoegd (wel vrij laat pas) en maar 300ml bruin bier gebruikt in plaats van 500 en toch dikte de saus niet echt in. Nog steeds geen idee waar dat misging, maar het was wel heerlijk zacht en smaakvol dus maak ‘m vast nog een keer, dan gelijk met aardappel en ontbijtkoek! :)

          Laat een reactie achter

          Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

          Beoordeel recept