Vega stoofschotel met pompoen

Pompoenstoof txt Stoofpotjes.. I love it! In de wintermaanden komen er zeker een aantal stoofpotjes bij ons op tafel. Meestal maak ik stoofpotjes waarin vlees de hoofdrol heeft maar het leek me eens leuk om iets anders met een stoofschotel te doen en een vegetarische variant te maken. Dus maakte ik een stoofschotel met pompoen. Het was zo lekker dat Joost het vlees niet eens mistte, en dat zegt wat ;-)

Pompoenstoof 2

Vega stoofschotel met pompoen

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten stooftijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

 • olijfolie
 • 1 ui
 • 2 teentjes knofloook
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette
 • 1 kleine pompoen
 • 125 gram champignons
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 75 gram tomatenpuree
 • 250 ml bouillon
 • peper en zout
 • crème fraîche

Bereiding

Pompoen hoef je niet te schillen, maar toch vind ik dat het lekkerste. Om het schillen een stuk gemakkelijker te maken kun je de pompoen even 15 minuten voorkoken. Zorg ervoor dat de pompoen helemaal onder water is tijdens het koken. Laat de pompoen hierna afkoelen.

Als de pompoen is afgekoeld kun je hem snijden, de pitten verwijderen en in blokjes snijden. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verwarm een stoofpan en bak hierin de ui en knoflook even aan in olijfolie. Snijd de courgette en paprika in blokjes en voeg deze bij de knoflook en ui. Bak dit ook even aan. Ondertussen snijd je de champignons in plakjes. Voeg de champignons en blokjes pompoen in de pan. Bak dit even mee en voeg dan de bouillon, tomatenpuree en oregano toe. Zet het vuur laag en laat dit met deksel op de pan ongeveer 30 minuten stoven tot de pompoen gaar is. (als je de pompoen niet hebt voorgekookt duurt dit iets langer)

Breng de schotel op smaak met peper en zout en voeg desgewenst een beetje crème fraîche toe voor een romige touch. Serveer de stoofschotel met pompoen met aardappelen, rijst, couscous of pasta, net wat je lekker vind.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
45 comments
 1. Pompoenstoofpot, heerlijk! Ik maak dergelijke ‘stews’ vaak, maar dan doe ik de aardappelen (of rijst, of pasta) er meteen al door zodat alles lekker samen kan gaarkoken. NOG minder pannen en schotels op die manier! ;)

 2. Hoi Brenda,

  Ik heb nog nooit pompoen gegeten ( nee echt) en het trekt me ook niet zo.
  Toch wil ik het eens proberen want dit stoofpotje ziet er heerlijk uit.
  Is dit potje 3

  1. (Staat er niet helemaal op) en je hebt weer een héérlijk gerecht op tafel staan ! Heb er nog wat extra peperpuree bijgedaan Dank !! Groetjes Marja

  1. Leuk dat je je ook eens aan de pompoen wilt wagen Priscilla. Je kunt het beste koken met de flespompoen, of met de (kleinere) ronde pompoen (Oranje Hokkaido) beide zijn bij supermarkt en groenteboer verkrijgbaar.

 3. Ik heb dit zalige stoofpotje (en handig, je kan er een deel moestuinoogst in kwijt) wat aangepast met kerriepoeder en een geutje kokosroom. Zo krijgt dit recept een heel andere smaaktoets.

  Groetjes
  Ann

 4. mmm het was heerlijk. we hadden gehakt-witlof-pastasaus-schotel. dit hebben we erdoor gedaan. geen zout, peper en creme fraiche toegevoegd. thnx

 5. Hoi Brenda,

  Na een heerlijk gerecht van jou te hebben geprobeerd met pompoen, dat echt onwijs smaakvol was, wil ik dit gerecht ook graag weer proberen.
  Ik heb echter 1 vraag voordat ik hem kan gaan maken, omdat die gegevens voor mij en mijn vriend erg belangrijk zijn.
  Mijn vraag is als volgt: Wat zijn de waardes van energie (kcal), koolhydraten (gram), suikers (gram), eiwitten (gram), totaal vetten (gram), verzadigde vetten (gram) en zout (gram) van dit gerecht?
  Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.

  Met vriendelijke groet,
  Laura

 6. Hoi Brenda,
  Voor het eerst op je site terecht gekomen via Laura’s bakery. Bovenstaand recept vandaag gemaakt met iets meer hoeveelheden voor iets meer gezinsleden.
  Een heerlijk recept, wat gerust wekelijks op tafel komen mag volgens mijn man. De kinderen vonden het ook heel lekker.
  We zijn geen vegetariërs, maar het is fijn een goed recept te hebben, waardoor we ook een dag zonder vlees kunnen doen.
  Bedankt, en ik ga je site vaker bezoeken!

  1. Omdat het om een vegetarisch gerecht gaat heb ik er voor gekozen om groentebouillon te gebruiken. Maar als je kip- of runderbouillon in huis hebt kun je dit ook gebruiken. Visbouillon zou ik niet aanraden omdat je dat wel erg sterk proeft in het gerecht.

 7. Top recept. Gisteren gemaakt voor een grote groep mensen en ze waren onverdeeld enthousiast. Samen met een wildzwijn stoofpot, rode kool met appeltjes en aardappelpuree was het een heerlijk winters avondmaal. Bedankt voor het recept.

 8. Hoi Brenda,

  Dit lijkt mij een lekker recept alleen heb ik helaas weinig feeling met koken.
  Zodoende vraag ik mij af hoeveel oregano je moet gebruiken.
  Is een theelepel genoeg?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk