Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon receptGister kondigde ik al aan dat het vanaf nu kerst is op Brenda Kookt. De komende weken deel ik dagelijks inspiratie voor het kerstmenu. Vandaag tip ik jullie een topper voor het hoofdgerecht, namelijk Boeuf Bourguignon.

Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, bommetje vol smaak. Dit komt mede door de rode wijn waar het rundvlees in gestoofd wordt.

Stoofschotels zijn ideale gerechten om te serveren tijdens een diner. Het valt altijd in de smaak, en voordeel is dat je het van te voren kunt maken. Zo heb je op de dag van het etentje minder stress en kun je je op andere dingen richten.

En had ik al gezegd dat dit super lekker is? Maken dus! Als het niet gaat lukken met de kerst, maak het dan gewoon een andere keer.

Benodigdheden:

Boeuf Bourguignon kerst

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten

  • 750 gram runderlappen in blokken
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 10 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 250 gram champignons
  • 2 grote winterwortels
  • 250 ml runderbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • klein blikje tomatenpuree
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bloem

Bereiding

  • Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.
  • Doe de boter bij de pan. Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.
  • Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de bouef en laat het nog 15 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
  • Serveer de boeuf bourguignon direct of verwarm het later op zacht vuur.
  • Serveer de boeuf bourguignon met verschillende bijgerechten voor een compleet hoofdgerecht. 
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

61 Comments

  1. Miriam 14 januari 2019 at 00:49

    Super super super lekker! Dit gerecht afgelopen zaterdag gemaakt voor vrienden die kwamen eten. We hebben er van genoten, zelfs vandaag nog van de restjes.
    Ik moet wel zeggen dat ik er rode wijn in heb gedaan ipv witte wijn (eigen twist).
    Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten!

    Reply
    1. Brenda Kookt 17 januari 2019 at 11:25

      Wat leuk dat je een reactie achterlaat Miriam, super dat jullie zo genoten hebben! Toevallig heb ik dit gerecht ook met kerst gemaakt met rode wijn dit jaar :)

      Reply
  2. M@rgo 20 januari 2019 at 14:46

    Deze staat weer lekker te pruttelen! Met de koude week in het vooruitzicht hebben we zo voor ma en di wat lekkers klaarstaan. Het huis ruikt heerlijk :-)

    Reply
    1. Brenda Kookt 21 januari 2019 at 07:02

      Heerlijk! wij aten dit weekend ook lekker stoofvlees :)

      Reply
  3. Miranda 24 maart 2019 at 18:19

    Ik heb deze gisteren gemaakt in de slowcooker. Heerlijk!! Vandaag de restjes met papardelle.

    Reply
  4. Jo 8 oktober 2019 at 17:49

    Top Brenda!! Eindelijk een fatsoenlijk recept of nou ja…een recept naar mijn smaak! Jij gebruikt eindelijk de juiste verhoudingen betreft wijn, bouillon en het vlees zelf. Waar ik mij vooral zorgen over maak is die winterpeen vanaf het begin erin gooien. Blijkbaar blijft de peen in vorm. Zal je recept volgen met her en der nog een eigen twist bijvoorbeeld: piment in de stoof en quinoa bij serveren met een toefje creme fraiche . Bedankt!

    Reply
  5. Rosa 22 december 2019 at 00:34

    Bedankt voor het recept! Ik denk dat ik dit met kerst ga maken, was nog op zoek naar een heerlijke stoof. Denk zeker dat dit zal bevallen!

    Een kleine tip: ik denk dat “Voeg de sjalotjes en ui toe…” in stap vier “Voeg de sjalotjes en champignons toe…” moet zijn?

    Reply
  6. Marianne 23 december 2019 at 11:45

    Lijkt mij een heerlijk recept. Ga het maken voor de kerst. Lekker een dag vantevoren.
    Wil er dan spercieboontjes bij serveren en rijst.
    Mijn vraag kan ik deze stoof ook in de oven doen. Hoelang en welke temperatuur.
    Fijne kerst.

    Reply
    1. Rick 25 december 2019 at 14:43

      Dit gerecht hebben wij vorig jaar gegeten. De hele familie en zelfs alle kinderen hebben er enorm van gesmuld. Ik had flink wat gemaakt en het is helemaal op gegaan!

      Reply
  7. Margriet 27 december 2019 at 18:24

    Het was echt heerlijk en niet moeilijk om te maken. Dank je wel voor het recept!

    Reply
  8. Gerda Wieringa 30 december 2019 at 12:27

    Dit is echt een top recept, deze is toegevoegd aan onze favorieten.

    Reply

Geef een reactie