Gister kondigde ik al aan dat het vanaf nu kerst is op Brenda Kookt. De komende weken deel ik dagelijks inspiratie voor het kerstmenu. Vandaag tip ik jullie een topper voor het hoofdgerecht, namelijk Boeuf Bourguignon.
Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, bommetje vol smaak. Dit komt mede door de rode wijn waar het rundvlees in gestoofd wordt.
Stoofschotels zijn ideale gerechten om te serveren tijdens een diner. Het valt altijd in de smaak, en voordeel is dat je het van te voren kunt maken. Zo heb je op de dag van het etentje minder stress en kun je je op andere dingen richten.
En had ik al gezegd dat dit super lekker is? Maken dus! Als het niet gaat lukken met de kerst, maak het dan gewoon een andere keer.
Benodigdheden:
- Een goede stoofpan
- Een knoflookpers
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon
5 personen
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen in blokken
- 150 gram spekblokjes
- 2 stengels bleekselderij
- 10 sjalotjes
- 4 tenen knoflook
- 250 gram champignons
- 2 grote winterwortels
- 250 ml runderbouillon
- 250 ml rode wijn
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes gedroogde laurier
- klein blikje tomatenpuree
- 75 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 2 eetlepels bloem
Bereiding
- Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.
- Doe de boter bij de pan. Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.
- Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.
- Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de bouef en laat het nog 15 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
- Serveer de boeuf bourguignon direct of verwarm het later op zacht vuur.
- Serveer de boeuf bourguignon met verschillende bijgerechten voor een compleet hoofdgerecht.
