Boeuf Bourguignon

  Boeuf Bourguignon receptGister kondigde ik al aan dat het vanaf nu kerst is op Brenda Kookt. De komende weken deel ik dagelijks inspiratie voor het kerstmenu. Vandaag tip ik jullie een topper voor het hoofdgerecht, namelijk Boeuf Bourguignon.

  Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, bommetje vol smaak. Dit komt mede door de rode wijn waar het rundvlees in gestoofd wordt.

  Stoofschotels zijn ideale gerechten om te serveren tijdens een diner. Het valt altijd in de smaak, en voordeel is dat je het van te voren kunt maken. Zo heb je op de dag van het etentje minder stress en kun je je op andere dingen richten.

  En had ik al gezegd dat dit super lekker is? Maken dus! Als het niet gaat lukken met de kerst, maak het dan gewoon een andere keer.

  Boeuf Bourguignon kerst

  Boeuf Bourguignon

  Boeuf Bourguignon

  Ingrediënten

  • 750 gram runderlappen in blokken
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 10 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 250 gram champignons
  • 2 grote winterwortels
  • 250 ml runderbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • klein blikje tomatenpuree
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bloem

  Bereiding

  • Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.
  • Doe de boter bij de pan. Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.
  • Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de bouef en laat het nog 15 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
  • Serveer de boeuf bourguignon direct of verwarm het later op zacht vuur.
  • Serveer de boeuf bourguignon met verschillende bijgerechten voor een compleet hoofdgerecht. 
  Pin dit recept
  Afdrukken

  Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03


  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  61 comments
  1. Denk je dat dit eventueel ook in de diepvries kan? Ik zou dit wel eens willen klaarmaken voor vriendlief en mezelf, maar dan gaat de portie wat te groot zijn :o)
   Hoe gaat het ondertussen met prinses Fem?

   1. Wij doen dat vaak met stoofschotels! Juist omdat je zo lang bezig bent met het klaarmaken maken we grotere porties om ook in te vriezen. Zo hoef je het de volgende keer alleen maar op te warmen!

    1. Ok, dankjewel voor jullie reacties! Ga ik zeker eens proberen. Heb al maanden een nieuwe gietijzeren pot in de kast staan waarin ik eens een stoofpotje wou maken en bij deze een leuk en eenvoudig recept gevonden.

  2. Heerlijk! Een van mijn favorietjes!
   Alleen snap ik nooit dat er vaak bij staat: in 3 uur stoven. 3 uur? Bij mij staat het vaak 8 uur op. Eerst 10 min op hoog vuur aanbraden en dan lekker stoven dan valt het vlees uit elkaar.
   Of ben ik de enige die het zo lang doet?

  3. Hoi Brenda,
   Het was heerlijk, ik had er een knolsederijpuree bijgemaakt ( kook room verwarmen en daarbij een Appel in blokjes) dit later erdoorheen gaf een lekker frisse smaak , peper, zout en kaneel.???

  4. Hoi Brenda,

   Dit recept ziet er erg lekker uit en wil ik van het weekend gaan maken.
   De boter staat wel bij de ingrediënten maar niet bij in de beschrijving.
   Ik denk dat je in de boter het vlees moet bakken?

  5. Het staat hier nu te pruttelen, ik heb zo’n ouderwets stoofplaatje eronder gedaan want zelfs op het kleinste pitje ging het nog te hard. Complimenten voor jouw website. Inmiddels favoriet voor deze hobbykok

  6. Ik wil dit volgend weekend maken voor een groep van 25 man, enig idee hoeveel je dan in totaal maakt? (qua inhoud?) Ik zit nog een beetje met het probleem dat ik geen grote pannen heb en maar 4 pitten (wil er gepofte aardappel uit de oven bij maken + nog iets van groente?). Wat is aan te raden qua pannen?

   1. Hallo Brenda,

    Wat zou ik kunnen gebruiken als vervanger voor de spekblokjes?
    Wij eten namelijk geen varkensvlees.

    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groeten,

    ilona

    1. Hier wordt ook geen varkensvlees gegeten, ik gebruik ter vervanging vaak kalkoenbacon of kipreepjes (in de supermarkt meestal bij de normale spekreepjes te vinden).
     Ik ga het vandaag proberen te maken met de kipreepjes, deze wel eerst goed uitbakken voor een ‘speksmaak’.
     Hopelijk heb je hier wat aan!

     1. Dank je wel voor je antwoord, zie het nu pas.
      Heb ik nog een vraag. Kan de rode wijn ook vervangen worden door iets anders?
      Groeten,

      ilona

      1. Hi Ilona,
       ter vervanging van de wijn kan er rode wijnazijn of balsamico azijn gebruikt worden. Niet teveel van gebruiken, probeer even een eetlepel en dan naar smaak eventueel nog meer toevoegen. Dit dekt de zure kant van de wijn, daarnaast kan je een heel klein beetje suiker toevoegen om de zoetzure smaak van de wijn rond te krijgen.
       Mocht je ook geen azijn willen gebruiken, dan zou ik het proberen met cranberrysap.
       Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
       Groetjes,
       Martine

      2. Dank je. Je schrijft een eetlepel rode wijn azijn en daarna naar smaak meer, maar van de rode wijn moet je 250 ml. toevoegen. Moet ik dan niet meer bouillon toevoegen?
       Sorry, ik ben wel lastig he ? :P

      3. Je hebt helemaal gelijk, dan is het inderdaad een goed idee om wat extra bouillon toe te voegen! Goed dat je daaraan dacht!

      4. Nog een laatste vraag: als ik i.pv rode wijn geen wijnazijn of balsamico-azijn doe maar cranberrysap, kan ik dan wel de hoeveelheid van rode wijn aanhouden en hoef ik dan geen suiker toe te voegen?

       Met vr. grt.
       ilona

      5. Dank je wel . En ja, ik hou me verder aan het recept (alleen dubbele hoeveelheid) :) Alles is in huis :P Hele fijne Kerstdagen en alvast de beste wensen voor 2017!

  7. Hoi Brenda,

   Ik wil dit gaan maken voor een Frans diner met vrienden. Het ziet er heerlijk uit. Nog tips voor de bijgerechten die ik erbij kan serveren?

   Groetjes,
   Karin

  8. Gisteren gegeten en een dag ervoor gemaakt.
   Echt super lekker.
   a.d.h.v. de reacties had ik er ook de zilveruitjes in gedaan en met de knolselderij van Joke

  9. Heb het gemaakt! Was echt super lekker!
   Je hebt alleen het laurierblad niet bij de ingrediëntenlijst staan!

   Bedankt voor het lekkere recept!

  10. Lijkt ons heerlijk maar wel bewerkelijk. Wij braden vlees zeer goed aan en stoven het rundvlees zonder spek en groente. Pas nadat water, en een goede scheut azijn (of wijn/ sinaasappelsap, voor t zuur) is toegevoegd, 3 tomaten gehalveerd en 4-5 hele ongepelde tenen knoflook en wat laurierblad erbij.
   Na het stoven de velletjes van van de knoflook verwijderen, dit gaat verrassend makkelijk.
   Heerlijk, we maken altijd voor 3 maaltijden. 2 vriezen we in. lekker bij alle soorten kool!

  11. Het opdienen van de boeuf bourguignon is dat niet lastig. Moet iedereen een lapje eruit halen, of gewoon maar wat pakken. Ben eigenlijk bang dat je dan niet uitkomt met het aantal gasten. Hoe dun jullie dat?

   1. Bij de bouef is het vlees zo gaar dat het uit elkaar is gevallen. Het zijn dus geen lapjes meer maar allemaal kleine stukjes die door de hele pan zitten. Het is me nog nooit overkomen dat de laatste die opschepte geen vlees had.
    Als je het bijvoorbeeld zelf graag wilt verdelen kun je het ook in 1-persoonporties serveren.

  12. Hallo Brenda,

   Dank voor al je mooie recepten.

   Bij Boeuf Bourguignon zag ik een verschrijving onder punt 4 van bereiding: ‘Voeg de sjalotjes en ui toe aan de bouef en …’
   Moet daar i.p.v. ui niet staan, champignons?

  13. Hij was fantastisch! Een succesvolle kerstmaaltijd voor 12 personen; stoofpeertjes, gegrilde butternut pompoen en hasselback aardappels erbij. En als je m 1 dag van te voren maakt is ie nóg lekkerder!

  14. Hoi Brenda,
   Lijkt mij wat te weinig vocht?

   Van de week jouw taliaanse tomatensoep gemaakt en ook daar zit er veel groente en te weinig vocht in. Ik heb mij gehouden aan het tecept

   Nu voor dit recept 250 bouillon en 250 wijn lijkt erg weinig

  15. Ziet er heerlijk uit! Wil het graag voor kerst maken, maar is de rode wijn ook door iets anders te vervangen? Is denk ik niet geschikt voor een zwangere en dreumes…

  16. Lijkt me een heerlijk recept. Wij willen dit gaan maken voor de kerst. Even een vraag mbt. de bouillon. Ik gebruik een slowcooker en ik ben daarmee nog naar de juiste verhoudingen aan het zoeken mbt tot de toevoeging van het vocht. kan je mij adviseren hoeveel bouillon ik moet toevoegen?

   alvast bedankt!

   mvg

   rick

  17. Super super super lekker! Dit gerecht afgelopen zaterdag gemaakt voor vrienden die kwamen eten. We hebben er van genoten, zelfs vandaag nog van de restjes.
   Ik moet wel zeggen dat ik er rode wijn in heb gedaan ipv witte wijn (eigen twist).
   Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten!

  18. Deze staat weer lekker te pruttelen! Met de koude week in het vooruitzicht hebben we zo voor ma en di wat lekkers klaarstaan. Het huis ruikt heerlijk :-)

  19. Top Brenda!! Eindelijk een fatsoenlijk recept of nou ja…een recept naar mijn smaak! Jij gebruikt eindelijk de juiste verhoudingen betreft wijn, bouillon en het vlees zelf. Waar ik mij vooral zorgen over maak is die winterpeen vanaf het begin erin gooien. Blijkbaar blijft de peen in vorm. Zal je recept volgen met her en der nog een eigen twist bijvoorbeeld: piment in de stoof en quinoa bij serveren met een toefje creme fraiche . Bedankt!

  20. Bedankt voor het recept! Ik denk dat ik dit met kerst ga maken, was nog op zoek naar een heerlijke stoof. Denk zeker dat dit zal bevallen!

   Een kleine tip: ik denk dat “Voeg de sjalotjes en ui toe…” in stap vier “Voeg de sjalotjes en champignons toe…” moet zijn?

  21. Lijkt mij een heerlijk recept. Ga het maken voor de kerst. Lekker een dag vantevoren.
   Wil er dan spercieboontjes bij serveren en rijst.
   Mijn vraag kan ik deze stoof ook in de oven doen. Hoelang en welke temperatuur.
   Fijne kerst.

   1. Dit gerecht hebben wij vorig jaar gegeten. De hele familie en zelfs alle kinderen hebben er enorm van gesmuld. Ik had flink wat gemaakt en het is helemaal op gegaan!

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk