Tijd voor een lekker makkelijk weekendgerecht, een lekkere kom soep. Kippensoep!
Wat is er lekkerder dan in het weekend een lekkere kom soep te eten? Broodje er bij en je hebt een complete heerlijk maaltijd. Extra lekker als je de soep zelf hebt gemaakt, zonder pakjes en zakjes!
Op Brenda Kookt staan al meerdere recepten voor heerlijke soepen online. Mijn favorieten zijn de broccolisoep, geroosterde pompoensoep en de champignonsoep. Deze soepen zijn allemaal zelf gemaakt, wel heb ik bouillonblokjes gebruikt om de soepen op smaak te brengen. Lekker en makkelijk, maar bij deze kippensoep doen we het anders. Dan maken we de bouillon zelf.
Voor deze kippensoep worden dus geen bouillonblokjes of andere pakjes gebruikt. Hierdoor duurt het wel iets langer om de soep te maken, de bouillon moet namelijk een paar uur trekken. Maar in het weekend als je thuis bent is dat geen probleem. Je zet de pan op het vuur en ondertussen kun je even iets anders doen in huis.
De zelfgetrokken bouillon is goed op smaak, al is het wel minder zout dan de soep die je uit een pakje gewend bent. Persoonlijk vinden we dat juist lekkerder. De kippensoep is goed gevuld met het vlees van de kippenbouten, gehaktballetjes (liefst van kippengehakt), groenten en vermicelli. Een aanrader!
Kippensoep
Bereidingstijd 20 minuten, 3,5 uur kook-/trektijd
Ingrediënten voor 8 grote kommen
Ingrediënten voor de bouillon:
- 4 liter water
- 2 kippenbouten
- 1 grote ui
- 2 dikke preien
- 2 winterwortels
- 2 tomaten
- bosje peterselie
- 3 laurierblaadjes
- 4 zwarte peperkorrels
- 3 kruidnagels
- flinke snuf zout
Ingrediënten voor de vulling soep
- vlees van de bouten
- 350 gram kippengehakt (op smaak gebracht met kipkruiden en 2 eetlepels paneermeel er door)
- 80 gram vermicelli
- 2 dunne winterwortels
- 1 dunne prei
Extra benodigd: een grote pan
Bereiding:
Breng water aan de kook. Verwijder de buitenste schil van de ui en snijd hem doormidden, hak de prei en winterwortels in hele grove stukken en halveer te tomaten. Stop alle ingrediënten voor de bouillon in het kokende water en zet het vuur op zijn zachtst op het kleinste pitje. (voeg eventueel extra water toe als de ingrediënten niet onder water staan) Laat de bouillon zo 3 uur trekken. Schep tussentijds het eventuele laagje vet uit de pan (dit vet drijft bovenop de bouillon).
Maak ondertussen kleine gehaktballetjes van het kippengehakt. Snijd de wortels in dunne plakjes en de prei in dunne ringen.
Als de bouillon klaar is met trekken: Haal de kippenbouten uit de bouillon en leg deze apart. Plaats een natte theedoek over een zeef en plaats dit op een grote pan. Giet de bouillon af. Haal het kippenvlees uit de zeef, gooi de groenten en het overgebleven pulp van de kruiden weg.
Pluk het kippenvlees van de kippenbouten en hou dit apart.
Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur hierna op middelhoog. Voeg de fijngesneden plakjes wortel en prei toe samen met de kippengehaktballetjes. Laat dit 15 minuten garen. Voeg hierna het geplukte kippenvlees en de vermicelli toe en laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken.