Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Kippensoep

Kippensoep zonder pakjes

Tijd voor een lekker makkelijk weekendgerecht, een lekkere kom soep. Kippensoep!

Wat is er lekkerder dan in het weekend een lekkere kom soep te eten? Broodje er bij en je hebt een complete heerlijk maaltijd. Extra lekker als je de soep zelf hebt gemaakt, zonder pakjes en zakjes!

Op Brenda Kookt staan al meerdere recepten voor heerlijke soepen online. Mijn favorieten zijn de broccolisoep, geroosterde pompoensoep en de champignonsoep. Deze soepen zijn allemaal zelf gemaakt, wel heb ik bouillonblokjes gebruikt om de soepen op smaak te brengen. Lekker en makkelijk, maar bij deze kippensoep doen we het anders. Dan maken we de bouillon zelf.

Voor deze kippensoep worden dus geen bouillonblokjes of andere pakjes gebruikt. Hierdoor duurt het wel iets langer om de soep te maken, de bouillon moet namelijk een paar uur trekken. Maar in het weekend als je thuis bent is dat geen probleem. Je zet de pan op het vuur en ondertussen kun je even iets anders doen in huis.

De zelfgetrokken bouillon is goed op smaak, al is het wel minder zout dan de soep die je uit een pakje gewend bent. Persoonlijk vinden we dat juist lekkerder. De kippensoep is goed gevuld met het vlees van de kippenbouten, gehaktballetjes (liefst van kippengehakt), groenten en vermicelli. Een aanrader!

Kippensoep recept

Kippensoep

Bereidingstijd 20 minuten, 3,5 uur kook-/trektijd

Ingrediënten voor 8 grote kommen

Ingrediënten voor de bouillon:

  • 4 liter water
  • 2 kippenbouten
  • 1 grote ui
  • 2 dikke preien
  • 2 winterwortels
  • 2 tomaten
  • bosje peterselie
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • flinke snuf zout

Ingrediënten voor de vulling soep

  • vlees van de bouten
  • 350 gram kippengehakt (op smaak gebracht met kipkruiden en 2 eetlepels paneermeel er door)
  • 80 gram vermicelli
  • 2 dunne winterwortels
  • 1 dunne prei

Extra benodigd: een grote pan

Bereiding:

Breng water aan de kook. Verwijder de buitenste schil van de ui en snijd hem doormidden, hak de prei en winterwortels in hele grove stukken en halveer te tomaten. Stop alle ingrediënten voor de bouillon in het kokende water en zet het vuur op zijn zachtst op het kleinste pitje. (voeg eventueel extra water toe als de ingrediënten niet onder water staan) Laat de bouillon zo 3 uur trekken. Schep tussentijds het eventuele laagje vet uit de pan (dit vet drijft bovenop de bouillon).

Maak ondertussen kleine gehaktballetjes van het kippengehakt. Snijd de wortels in dunne plakjes en de prei in dunne ringen.

Als de bouillon klaar is met trekken: Haal de kippenbouten uit de bouillon en leg deze apart. Plaats een natte theedoek over een zeef en plaats dit op een grote pan. Giet de bouillon af. Haal het kippenvlees uit de zeef, gooi de groenten en het overgebleven pulp van de kruiden weg.

Pluk het kippenvlees van de kippenbouten en hou dit apart.

Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur hierna op middelhoog. Voeg de fijngesneden plakjes wortel en prei toe samen met de kippengehaktballetjes. Laat dit 15 minuten garen. Voeg hierna het geplukte kippenvlees en de vermicelli toe en laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

12 Reacties

  1. Marlotte 19 februari 2016 om 06:53

    Yummie! Ik heb toevallig gisteren nog zelf kippensoep gemaakt, zóveel lekkerder dan met die pakjes en zakjes!

  2. Lianne 19 februari 2016 om 09:21

    O, ziet er heerlijk uit! Ik ga snel dit recept doorgeven aan mijn moeder, kan ze deze versie van kippensoep ook eens maken. :)

  3. Cheese and Chinese 19 februari 2016 om 09:44

    Wat een heerlijke klassieker! Aangezien het griep seizoen zal dit recept nog wel van pas komen.. Ten minste, kippensoep helpt bij mij iig altijd een beetje!

  4. Jolanda 19 februari 2016 om 09:58

    Hallo ,

    Even een vraagje , hoeven er geen bouillonblokjes in?

    1. Brenda Kookt 19 februari 2016 om 16:09

      Nee de bouillon maak je in dit geval zelf, zie recept.

  5. Els 20 februari 2016 om 17:25

    ziet er heerlijk uit, vind kippensoep vaak alleen zo flauw,
    en krijg er best gauw trek op

  6. Tanja 21 februari 2016 om 00:02

    ik sluit me aan bij Cheese and Chinese, een heerlijk klassiek recept en zo’n kippensoep is vaak het enige wat ik kan eten als ik ziek ben. Een bron van kracht! En dat proef je, ook zonder ballen of groente erin :-) Alleen zou ik ipv kruidnagels een stukje foeli erin doen. Ik proef altijd kruidnagel overal bovenuit en het is niet mijn favoriete kruid. Ik krijg meteen zin in deze soep!

  7. Paul 30 juni 2016 om 13:30

    Hoi Brenda,
    Wanneer gaan de kippebouten in de bouillon? Je schrijft wel wanneer ze eruit komen maar niet wanneer ze erin gaan.

  8. Petra 1 november 2016 om 14:34

    Ik wil er wat knoflook en gember toevoegen bij de bouillon, kan dat?

  9. Margriet 18 augustus 2017 om 15:31

    Vet balen als je kip na 3 uur trekken en na zorgvuldig uit elkaar te zijn geplukt met stenen kom en al op de keukenvloer valt! Heb de discutabele 5 seconden regel toegepast en al die verdomd kleine scherfjes er tussenuit gepeuterd, pfff.
    Heerlijke soep, heb er zelf nog een courgette in blokjes aan toegevoegd.

    1. Brenda Kookt 23 augustus 2017 om 21:17

      Ah wat vervelend, ik moet lachen om je 5-seconde regel. Deze pas ik ook regelmatig toe ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *