Ga naar de inhoud

Patatje stoofvlees

Recept voor het lekkerste patatje stoofvlees. Heerlijk kruidig stoofvlees met patat. Yum!

20 minuten Voorbereidingstijd
4 uur Bereidingstijd
Delen op

Patatje stoofvlees

Ohh als ik deze foto’s zie loopt het water me weer in de mond! Dit patatje stoofvlees was echt super lekker. Een dikke vette tip als je jezelf wilt verwennen met een lekker patatje.

Iets lekkers erbij

Patatjes zijn lekker. Maar persoonlijk vind ik wat ik er bij ga eten net zo lekker en belangrijk. Ik kan daar namelijk echt van genieten. Hier bij mij in het noorden van het land worden patatjes niet vaak geserveerd met stoofvlees. En dat is jammer. Want goed bereid stoofvlees is zo lekker bij een krokant patatje. Al vind ik persoonlijk wel dat je het stoofvlees niet op de patat moet serveren, want dan wordt het klef en is het lekkere krokante er af 😉

Patatje stoofvlees

Ik serveer mijn patatje stoofvlees het liefst met zelfgemaakte friet. Omdat dat niet altijd haalbaar is eet ik ook regelmatig verse friet, uit het koelvak van de supermarkt in plaats van de diepvries. De Robuust gesneden friet van CêlaVíta komt dicht in de buurt van zelfgemaakte frieten en hebben een lekkere stevige bite. Hierdoor worden de patatjes lekker krokant.

Bij deze geef ik je het recept van heerlijk stoofvlees, zonder gebruik van lastige ingrediënten. Door de combinatie van het donkere bier, de appelstroop, mosterd en kruiden is het stoofvlees goed op smaak.

Wanneer verwen jij jezelf met een lekker patatje stoofvlees?

Een leuke tip: CêlaVíta heeft nu een win-actie lopen. Vertel op de website wat jouw ultieme friet verwenmoment is en win een handige friettang! (Klik hier om mee te doen aan deze actie)

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze patatje stoofvlees

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 4 uur
Stap 1
Snijd de ui in halve ringen. Verwarm een stoofpan op het vuur en laat hierin een klont boter smelten. Bak de ui even aan. Pers de knoflook en voeg dit bij de ui, bak dit even kort mee. Voeg het vlees hierbij, breng op smaak met peper en zout en voeg de mosterd toe. Roer door en bak het vlees even aan alle kanten aan. Voeg het bier er bij en schraap de aanbaksels los in de pan, breng het bier aan de kook en draai het vuur hierna zacht.
2
Stap 2
Voeg het laurierblad, kruidnagel en takje tijm samen met de azijn en appelstroop toe. Laat dit meestoven met de deksel op de pan, na ongeveer 3 a 4 uur is het vlees mooi zacht. Roer het stoofvlees regelmatig door en verwijder voor het serveren het laurierblad en de tijm.
3
Stap 3
Bereid de verse friet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan in de frituurpan, oven of Airfryer.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

57 reacties

Yfke

Heerlijk recept. Ik maak het met de helft van het vlees en bouillon ipv bier. Kleine toevoeging aan de uitvoering: Naast de laurier en tijm ook de kruidnagel verwijderen. (Tip: papieren theefilters (lege theezakjes dus) zijn ideaal om je kruiden in mee te laten koken en ze meteen terug te kunnen vinden om te verwijderen. Thanks voor je fijne recept!!!!

Laat een bericht achter

Miranda

Deze was zoooo lekker. Nog beetje basterdsuiker en scheutje ketjap erbij, beetje indikken. Puree en witlofsalade erbij. Staat nu bij mijn favorieten.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Miranda!

Percy

Dit is een Brabants gerecht dus is het friet stoof en geen patat stoof. Patat is aardappel.

Laat een bericht achter

Renske

Hoi! Dit is ons good to recept op speciale dagen. We love it. Nu hebben wij een slowcooker aangeschaft en willen wij jou recept hierin uitproberen. Uiteraard zijn wij dus nog niet bekend met de bereiding van dit soort recepten in de SC, kun je ons opweg helpen met hoe lang en welke stand?(low, medium, high) Dank alvast :)

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Renske, wat leuk om te horen! En wat leuk dat jullie ook voor een slowcooker gaan. Gerechten als deze bereid ik ook steeds vaker in de slowcooker. In dit geval zou ik eerst een uur low high gaan, en daarna nog 5 uur op low. Doe alle ingrediënten in de slowcooker (boter is in dit geval niet nodig), en voeg minder vocht toe. Dus in dit geval zou ik het bier weglaten, of 1/3 ervan toevoegen als je het wel graag wilt toevoegen. Succes!

Lisa de Wit

Als ik dit een dag van tevoren maak, kan ik het vlees dan op het fornuis nog even laten opwarmen? Of wordt het hierdoor niet beter?

Laat een bericht achter

Robery

CêlaVíta? geef even aan dat je daarvoor reclame maakt.

Laat een bericht achter

Debby

Zucht..... wat een geneuzel

Brenda Kookt

Dit staat er duidelijk bij vermeld, aan het begin van het artikel (onder de eerste foto) en onderaan.

Ronny

Hoi brenda Ik heb het recept helemaal gevolgd echter bleef bij mij het gerecht waterdun ipv gebonden. Wat zou er fout gegaan kunnen zijn?

Laat een bericht achter

Ben

Om de saus wat dikker te maken bloem het vlees voor het aanbakken. Wel even afkloppen. Je kunt ook een sneetje bruin brood al dan niet besmeerd met scherpe mosterd of appelstroop op de stoverij leggen en sudderen maar totdat het is opgelost.

Lizan

Hoi, Net gemaakt. Beetje maïzena toevoegen, dan is het saus!

Bren

ja, dat had ik ook... ('t smaakte evengoed erg lekker, maar we moesten het vlees wel uit de jus vissen)

Martijn

De koude maanden zijn weer in aantocht. Een tijd om weer heerlijk in de keuken te gaan koken en dit gerecht gaan we zeker proberen. Hier in het noorden des lands niet zo heel bekend maar o zo lekker. Zal het ook smaken met zoete aardappel friet om is dat geen ideale smaak combi

Laat een bericht achter

Tris

Hoi Brenda, In hoeverre heb je inmiddels het marineren en 2 nachten in zuur laten staan? Ben benieuwd naar je ervaring en mening erover m.b.t de structuur van het vlees. Zag dat je het ging proberen maar zag nog geen reactie erover.

Laat een bericht achter

Jane

Hallo :), Ik wil dit recept morgen gaan halen. Welk bruin bier gebruik je in dit recept en welke mosterd? Groetjes Jane

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb dijon mosterd gebruikt, en een donker biertje zoals Hertog Jan Karakter.

Faemke

Dit stoofvlees was werkelijk niet te versmaden!!! Ook de kinderen zaten te smullen, alles ging schoon op... Ik dacht dat je het vlees altijd eerst door de bloem moest halen om een gebonden saus te krijgen, maar dat was nu helemaal niet nodig. Echt een aanrader, dit recept.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Super leuk om te horen!

Myrthe

Moet de kruidnagel er ook uit gehaald worden aan het eind? Ben benieuwd naar het resultaat: het staat lekker te stoven in ieder geval.

Laat een bericht achter

Jos

Kruidnagel in je laurierblad steken. Zo vind je hem altijd weer terug.

Brenda Kookt

Ja dat is wel een goede, als je hem kunt vinden.. (heb ik nog weleens moeite mee ;))

Wil van der Griend

Wat betreft het vlees van Patatje Stoofvlees. Hiervoor heb je rundvlees nodig. Wat voor rundvlees raadt je aan? Dikke rib of sucadelappen. Of juist mager rundvlees?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik ben in dit geval voor riblappen gegaan, maar het is geen probleem om sucadelappen te nemen.

Yolanda

Mag ik aannemen dat je 33 cl bedoelt? 33 ml is wel heel weinig. Groetjes Yolanda

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ha, ja klopt! Er zit 33cl in een flesje

Wendy

Het was echt heerlijk!!!! Jammer dat ik geen foto in de reactie kan plaatsen van mijn resultaat, maar heb alles precies zo gedaan zoals beschreven en het was echt bijzonder lekker! Als bier heb ik trouwens trappisten gebruikt, in de winkel was zoveel keus, maar deze keus was echt top! Ik ga zeker meer gerechten maken op advies van jou!?

Laat een bericht achter

Maike - Kook Gewoon

Hoi Brenda, zo leuk om te lezen dat iedereen stoofvlees net weer wat anders klaar maakt! Ik ben er ook dol op (op friet wat minder) en eet het graag met brood of door de pasta. Afgelopen weekend maakte ik het met ras el hanout kruiden ook erg lekker! Groetjes Maike

Laat een bericht achter

Ana

Hi Brenda, recept twee weken geleden geprobeerd en het was heerlijk. Ik wil het vanavond ook maken maar vroeg me af in hoeverre de smaak veranderd als je wijn gebruikt ipv bier? En hoeveel wijn moet je dan gebruiken? Groetjes Ana

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Ana, in dat geval zou ik rode wijn gebruiken. De smaak wordt hierdoor nog iets voller en donkerder.

Esther

ik ga dit morgen maken ? snij jij het vlees in stukjes voor je het bakt? of laat je het heel..heb een enorme lap namelijk.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk (en lekker!) Esther, ik zou het in grove stukken snijden.

manon

Wow wat was dit ontzettend lekker! Echt heerlijk gegeten. Eerst het vlees de hele nacht laten marineren in het bier met azijn, kruidnagel en laurier. En daarna heeft het de hele dag op een heel laag vuurtje gestaan. Lekker met Belgische frieten erbij (uit de oven) en een zelfgemaakte coleslaw. We hebben gesmuld!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

:) top!

Conja

33 ml of cl bij bier??? een heel flesje is cl....

Laat een bericht achter

Theresa

We hebben het gerecht gemaakt en het was echt heerlijk. We hebben, zoals Pascal schreef, het vlees ongeveer 18 uur gemarineerd in bier, azijn, laurier en kruidnagelen. Dit gerecht gaan we zeker vaker maken! Dankjewel voor het recept!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Theresa. Ik ben nu wel erg benieuwd geworden naar hoe mals het vlees is nadat het zolang gemarineerd is. Patatje stoofvlees moet hier dus ook snel weer op het menu :)

Marga

Hoi Brenda, Wat voor rundvlees gebruik je dan? Sucadelappen? Uit ervaring weet ik inmiddels dat dat voor "gewone" sudderlapjes nogal een verschil maakt qua zachtheid, is dit ook zo met je recept voor stoofvlees?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Marga, in dit geval heb ik riblappen gebruikt. Ik had nu magere riblappen, ik hou niet zo van de spekrandjes. Maar je kunt ook gewone riblappen gebruiken.

Arja

Het water loopt me in de mond, wij zijn gek op stoofvlees en patat :D

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

:)

Jo

Hoi, dit lijkt me super lekker, maar is er ook iets ter vervanging van het bier?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ook rode wijn gebruiken. En als je liever niet met alcohol kookt kun je ook voor een goede bouillon gaat. Al beïnvloed dit te smaak natuurlijk wel.

Cheese and Chinese

Zo lekker! Wij hebben laatst op een foodfestival ook zo'n patatje stoofvlees gegeten, en daar zat een hele lekkere frisse coleslaw op, zo lekker! Misschien een ideetje.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Leuke tip! Voor mij hoeft er geen groenten bij als ik een patatje eet, maar wie weet waag ik me er eens aan :)

Pascal Pluijmaekers

Hoi Brenda, In de basis lijkt dit heel erg op zoervleisj, dat is Limburgs voor zuur vlees ofwel typisch Limburgs stoofvlees. Wat 'wij' typisch doen is het vlees een nacht marineren in 'het zuur'. Snij de blokjes vlees en doe ze in een pan/schaal en schenk dan het bier en de azijn erbij met laurier en kruidnagel en laat dit lekker een nachtje staan. Dan lost door het zuur een deel van het bindweefsel in het vlees of, waardoor het nog zachter wordt. Groetjes, Pascal

Laat een bericht achter

andre

Beste Pascal, Mijn lieve Limburgse vriendin doet maar lieftst 8 kruidnagels in haar zuurvlees. Ik vond/vind dat absurd veel, maar men zegt dat-in Limburg- dit een normaal aantal is. Het viel me op dat jij slechts 3 kruidnageltjes erbij doet. Wat vind jij? Groetjes, Andre

Brenda Kookt

Hi Pascal, daar lijkt mijn stoofvlees inderdaad zeker op. Qua ingrediënten is het bijna hetzelfde. Ik ga het eens testen om het een nachtje in het bier en azijn te laten staan. Ben benieuwd hoe mals het vlees daar van wordt.

Marlotte

Ik moet zeggen dat ik deze combinatie nog nooit geprobeerd heb, maar het ziet er héérlijk uit!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat doe ik inderdaad ook wel eens, ontbijtkoek toevoegen. Hier gaat de saus ook lekker van binden

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op