Het is inmiddels volop herfst, en daarom is het tijd voor een lekkere stamppot. Dit is geen gewone andijviestamppot, maar een andijviestamppot met alles er op en er aan! Wat mij betreft de ultieme stamppot met andijvie. Zo lekker!
Als je op zoek bent naar een gezonde stamppot dan moet je even verder kijken. Dit andijviestamppot recept is niet bepaald gezond. In dat geval zou je de spekjes, kaas en roomboter weg moeten laten. Maar dit zijn nu juist de dingen die het zo lekker maken en wat mij betreft écht niet mogen ontbreken.
Via instagram vroeg ik wat jullie aten en toen een van jullie aangaf andijviestamppot met spekjes en kaas te eten zette me dat aan het denken. Ik eet het altijd met spekjes, maar nooit met kaas. Dat bracht me op het idee om deze ultieme andijviestamppot te maken. Met spekjes en kaas, maar ook met gehaktballetjes. Super lekker, en dus met alles er op en er aan. Afentoe mag dat best toch?
In deze stamppot verwerk ik de andijvie rauw. Als je daar niet van houd kun je de rauwe andijvie de laatste minuten meegaren in de pan met de aardappelen.
Kook je liever iets anders met andijvie? Kijk dan eens bij deze vega variant van de andijviestamppot, dit pastagerecht met andijvie of deze salade met aardappeltjes en andijvie.
Andijviestamppot
Andijviestamppot
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen
- 500 gram gesneden andijvie
- 150 gram spekjes
- 350 gram gehakt
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 theelepels gehaktkruiden
- 250 ml koude melk
- 40 gram roomboter plus boter om in te bakken
- 2 theelepels dijonmosterd
- 120 gram geraspte oude kaas
- zout en peper
Bereiding
- Kook de aardappelen gaar en giet ze hierna af.
- Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant.
- Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden, kneed goed door elkaar en maak hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met boter rondom aan. Zet het vuur hierna laag en bak met de deksel op de pan verder.
- Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje.
- Stamp de aardappelen fijn, meng hier 1/2 van de melk door samen met een klontje roomboter, mosterd, de geraspte kaas en een snuf zout en peper. Roer dit goed door elkaar zodat een smeuïge puree ontstaat. Is de puree nog te droog? Voeg dan extra warme melk toe.
- Roer de spekjes en rauwe andijvie door de aardappelpuree. Verdeel de andijviestamppot over de borden. Verdeel hierna de gehaktballetjes over de borden.
Tip:
