Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Andijviestamppot

Het is inmiddels volop herfst, en daarom is het tijd voor een lekkere stamppot. Dit is geen gewone andijviestamppot, maar een andijviestamppot met alles er op en er aan! Wat mij betreft de ultieme stamppot met andijvie. Zo lekker!

Als je op zoek bent naar een gezonde stamppot dan moet je even verder kijken. Dit andijviestamppot recept is niet bepaald gezond. In dat geval zou je de spekjes, kaas en roomboter weg moeten laten. Maar dit zijn nu juist de dingen die het zo lekker maken en wat mij betreft écht niet mogen ontbreken.

Andijviestamppot met spek en kaas

Via instagram vroeg ik wat jullie aten en toen een van jullie aangaf andijviestamppot met spekjes en kaas te eten zette me dat aan het denken. Ik eet het altijd met spekjes, maar nooit met kaas. Dat bracht me op het idee om deze ultieme andijviestamppot te maken. Met spekjes en kaas, maar ook met gehaktballetjes. Super lekker, en dus met alles er op en er aan. Afentoe mag dat best toch?

In deze stamppot verwerk ik de andijvie rauw. Als je daar niet van houd kun je de rauwe andijvie de laatste minuten meegaren in de pan met de aardappelen.

Kook je liever iets anders met andijvie? Kijk dan eens bij deze vega variant van de andijviestamppot, dit pastagerecht met andijvie of deze salade met aardappeltjes en andijvie.

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot

Andijviestamppot

+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram aardappelen
 • 500 gram gesneden andijvie
 • 150 gram spekjes
 • 350 gram gehakt
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 2 theelepels gehaktkruiden
 • 250 ml koude melk
 • 40 gram roomboter plus boter om in te bakken
 • 2 theelepels dijonmosterd
 • 120 gram geraspte oude kaas
 • zout en peper

Bereiding

 • Kook de aardappelen gaar en giet ze hierna af.
 • Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant.
 • Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden, kneed goed door elkaar en maak hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met boter rondom aan. Zet het vuur hierna laag en bak met de deksel op de pan verder.
 • Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje.
 • Stamp de aardappelen fijn, meng hier 1/2 van de melk door samen met een klontje roomboter, mosterd, de geraspte kaas en een snuf zout en peper. Roer dit goed door elkaar zodat een smeuïge puree ontstaat. Is de puree nog te droog? Voeg dan extra warme melk toe.
 • Roer de spekjes en rauwe andijvie door de aardappelpuree. Verdeel de andijviestamppot over de borden. Verdeel hierna de gehaktballetjes over de borden.

Tip:

Houd je niet van rauwe andijvie? Dan kun je de andijvie meegaren met de aardappelen. Kook de aardappelen in dat geval in een grote pan en leg de andijvie de laatste 5 minuten op de aardappelen. De andijvie hoeft niet onder water te staan, het slinkt door de warmte in de pan.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

12 Reacties

 1. Franciska 9 oktober 2017 om 12:13

  Brenda, houd eens op :) ik kan het niet meer bijhouden. Je bent zo op dreef de laatste weken. Bijna alles wat je plaatst wil ik een keer maken, zoveel lekkere recepten. En dan heb ik ook nog je boek, gisteren het gehaktbrood er uit gemaakt. Super lekker. Je boek is toch wel mijn favoriete kookboek dit jaar, gebruik het minimaal 1 keer per maand en dat is veel omdat ik meer dan 100 kookboeken heb inmiddels.

  Ik zou zeggen, ga zo door, dan blijven wij lekker eten thuis.

 2. Siny Rusken 9 oktober 2017 om 13:08

  Brenda…bedankt voor het recept…met kaas heb ik nog nooit gedaan.
  Ik ga het uitproberen.

 3. Mandy 9 oktober 2017 om 14:41

  Heerlijk weer, stamppotten tijd.
  Wat ik nog weleens doe ipv spekjes.
  Een uitje, paprika en champignons bakkken en deze over de stamppot serveren. Heb je toch een bite en mis je de spekjes ook niet. ( is ook lekker over de boerenkool stamppot )

  1. Brenda Kookt 10 oktober 2017 om 09:30

   Dat is ook een fijne tip, ik heb dat toevallig toegevoegd aan de vegetarische andijviestamppot waarvan het recept ook op mijn blog staat. Ik vind gebakken ui en champignons ook erg lekker bij sperziebonen.

 4. Tanja 10 oktober 2017 om 19:15

  Weer zo’n lekker recept! Ik heb wel een opmerking, In een zakje gehaktkruiden zit veel zout denk ik. Ik gebruik daarom sowieso bijna geen zakje.Ik heb n.l. slecht werkende nieren. En ik maak ( volgens mijn man en dochters) lekkere gehaktballen met een ei, paneermeel, peper en een uitje.

 5. Els van Haasen 16 oktober 2017 om 21:26

  Hoi Brenda,
  Ik maak al jaren andijviestampot met kaas en spekjes maar ik voeg ook altijd banaan en perzikschijfjes of stukjes appel toe. Net weer even anders…
  gehaktballetjes ga ik ook proberen.
  groetjes Els

 6. irma en jopie 3 januari 2018 om 17:17

  Hele duidelijke site over lekker eten.
  simpel om te maken met plezier chapeau!!!!!

 7. Anita 13 januari 2019 om 17:24

  Hoii Brenda, zo maak ik het zelf ook al jaren, en het is de lievelingsmaaltijd van mijn 10 jarige dochter. Dus we eten t in de herfst en winter iedere week wel een keer. En de volgende dag de kliekjes opbakken in n klontje roomboter mmmm.

  Groetjes Anita

  1. Brenda Kookt 17 januari 2019 om 11:26

   Wat leuk om te horen Anita, hier doet hij het ook altijd goed bij onze dochter :)

 8. Angelique 22 juli 2019 om 22:37

  Klinkt heerlijk zoals meerdere recepten die ik bij je vind.
  Ik heb vandaag zomervariant van de andijvie stamppot gemaakt met cashewnoten, champignons en stukjes zongedroogde tomaten…De gehaktballetjes, spekjes en e kaas heb ik weggelaten..

 9. Marinka 24 oktober 2019 om 19:42

  Het was heerlijk! Bedankt !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept