Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Gehaktbrood met spek

Sommige gerechten zijn zo lekker, daar wil je meer van! Dit recept voor gehaktbrood met spek is er zo eentje!

Ons gezin is dol op een doodgewone Hollandse gehaktbal. Maar iedere keer hetzelfde is ook maar saai toch? Daarom zette ik vorige week weer eens een gehaktbrood op tafel, in Amerika noemen ze dit ook wel Meatloaf. Het is super simpel om te maken, nadat je het gehakt op smaak hebt gebracht verdeel je het in een cakevorm en schuif je het de oven in.

De versie met barbecuesaus (die ik hier met jullie deelde) blijft een topper, maar ik vond het tijd voor wat anders. Daarom maakte ik dit snelle gehaktbrood met spek. Met succes! Het gehaktbrood heeft door het toevoegen van de smaakmakers lekker veel smaak. De spek is daarbij net even dat beetje extra’s. En je schuift hem binnen no time in de oven!

Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree en gegrilde groenten, of bij een andijviestamppot of bij de lekkerste aardappeltjes uit de oven. Dit is ook een ideaal recept om voor grotere groepen te koken.

Gehaktbrood met spek

Gehaktbrood met spek

20 minuten
+ 50 minuten
8 plakken

Ingrediënten

  • 750 gram gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2,5 eetlepel paneermeel
  • 150 gram rauwe ontbijtspek plakjes
  • olie om de vorm in te vetten

*Extra benodigd:* cakevorm van 20 cm

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de cakevorm in.
    • Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
    • Verdeel het gehakt in een grote kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, tomatenpuree, ketjap en paneermeel. Kneed dit alles goed door elkaar.
    • Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
    • Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt.
    • Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    10 Reacties

    1. Mirjam 25 oktober 2017 om 08:29

      Hmmmm. Lekker. Ik ga deze versie ook zeker proberen.
      Enne, het is ook heerlijk op brood.

    2. Diana 26 oktober 2017 om 07:34

      Lijkt me lekker.
      Gebruik je runder-of half om half gehakt?

      1. Aart van Dijk 4 februari 2021 om 11:21

        Gehaktbrood voor de eerste keer gemaakt. Een heerlijk gerecht. Zowel warm als koud.

        1. Essie 10 maart 2021 om 17:16

          5 sterren
          Dit gehaktbrood meerdere malen gemaakt. Heerlijk gerecht van h.o.h
          gehakt. Voor veel personen toch redelijk in prijs.

    3. Lidy 28 augustus 2018 om 08:25

      Hoi Brenda,

      Op mijn verjaardagbuffet wil ik ook graag dit gehaktbrood maken. Kun je dit gehaktbrood ook koud serveren ?
      Of smaakt warm het beste?
      Groetjes Lidy .

      1. Elly 16 april 2019 om 19:28

        Zo wel warm als koud is het heel lekker

    4. Jager 25 december 2018 om 21:27

      Hij was heerlijk net gemaakt met hoh gehakt.

    5. Gerard van de Leeuw 22 juli 2019 om 15:19

      Lekker hoor!. Alleen: het is HET spek, niet DE……. Maar verder, heerlijk en makkelijk

    6. Kevin 11 februari 2021 om 16:56

      5 sterren
      Top recept, heb hem al meerdere keren gemaakt en vanavond lekker weer. Bedankt!

    7. Victor 7 juni 2021 om 10:43

      4 sterren
      Dank je wel, Brenda. Goed recept en een mooie basis om wat verder te experimenteren.
      Inmiddels gaan er nu standaard champignons in (in kwarten gesneden), maar (tot grote onvrede van mijn vrouw) kan een zoet accent als gedroogde abrikozen en of pruimen ook.

      Vanavond weer op het menu!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept