Gehaktbrood met spek

Sommige gerechten zijn zo lekker, daar wil je meer van! Dit recept voor gehaktbrood met spek is er zo eentje!

Ons gezin is dol op een doodgewone Hollandse gehaktbal. Maar iedere keer hetzelfde is ook maar saai toch? Daarom zette ik vorige week weer eens een gehaktbrood op tafel, in Amerika noemen ze dit ook wel Meatloaf. Het is super simpel om te maken, nadat je het gehakt op smaak hebt gebracht verdeel je het in een cakevorm en schuif je het de oven in.

De versie met barbecuesaus (die ik hier met jullie deelde) blijft een topper, maar ik vond het tijd voor wat anders. Daarom maakte ik dit snelle gehaktbrood met spek. Met succes! Het gehaktbrood heeft door het toevoegen van de smaakmakers lekker veel smaak. De spek is daarbij net even dat beetje extra’s. En je schuift hem binnen no time in de oven!

Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree en gegrilde groenten, of bij een andijviestamppot of bij de lekkerste aardappeltjes uit de oven. Dit is ook een ideaal recept om voor grotere groepen te koken.

Gehaktbrood met spek

Gehaktbrood met spek

20 minuten
+ 50 minuten
8 plakken

Ingrediënten

 • 750 gram gehakt
 • 1 kleine ui
 • 1 teen knoflook
 • zout en peper
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 ei
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 eetlepel zoete ketjap
 • 2,5 eetlepel paneermeel
 • 150 gram rauwe ontbijtspek plakjes
 • olie om de vorm in te vetten

*Extra benodigd:* cakevorm van 20 cm

  Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de cakevorm in.
  • Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
  • Verdeel het gehakt in een grote kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, tomatenpuree, ketjap en paneermeel. Kneed dit alles goed door elkaar.
  • Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
  • Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt.
  • Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.
  Pin dit recept
  Afdrukken
  (Visited 240 times, 20 visits today)

  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  6 comments
  1. Hoi Brenda,

   Op mijn verjaardagbuffet wil ik ook graag dit gehaktbrood maken. Kun je dit gehaktbrood ook koud serveren ?
   Of smaakt warm het beste?
   Groetjes Lidy .

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk