Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven

Opper wat? Ja de Opperdoezer ronde, ken je de culinaire aardappel niet? Ik vertel je er in dit artikel meer over. En daarbij deel ik natuurlijk een lekker herfstreceptje met deze aardappel, Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven.

Jullie weten inmiddels wel dat ik een echte aardappeleter ben. Bij ons thuis staat er zeker 2x per week aardappelen op het menu. AVG, aardappelen met vlees en groenten vind ik dan ook nog steeds erg lekker. Al is het natuurlijk ook fijn om af te wisselen met de aardappel. Zo verwerk ik hem ook in menig stamppot, ovenschotel of roerbakgerecht.

Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven

Opperdoezer ronde

De Opperdoezer ronde is niet zomaar een aardappel, maar een speciaal soort. Het is een streekproduct bij mij uit de regio, uit het Westfriese dorpje Opperdoes waar de aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst worden. Alleen aardappels die binnen een straal van 1 km om de kerk van Opperdoes worden geteeld mogen Opperdoezer Ronde heten. De grond is hier zavelgrond, wat bestaat uit klei met zo’n n 60-80% zand.

Het is een vrij vaste en romige aardappel qua structuur. De ronde aardappel heeft een dunne schil, die je niet hoeft te schillen. Schoon spoelen is genoeg. Wil je de schil toch verwijderen? Gebruik hier dan een borsteltje voor.

Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven

De aardappel heeft niet veel nodig om lekker te zijn. Ik eet de Opperdoezer ronde het liefst met zout en peper uit de oven of uit de koekenpan. Beetje verse peterselie erbij en klaar. Maar deze keer wilde ik er een echt herfstgerecht van maken.

Zeg je herfst dan zeg je pompoen. Daarom combineer ik in dit recept Opperdoezer ronde en pompoen. Ik roosterde het in de oven met komijn, paprika en knoflook. Samen met rode ui en champignons een ontzettend smaakvol gerecht dat na 30 minuten in de oven op tafel staat.

Ik twijfelde nog even of Joost dit wel lekker ging vinden, maar uiteindelijk was mijn schaal helemaal op. Een gerecht dat deze herfst zeker vaker bij ons op tafel komt.

Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven

Opperdoezer ronde met pompoen uit de oven

15 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram Opperdoezer ronde
 • 750 gram pompoenblokjes
 • 1 rode ui
 • 125 g champignons
 • 4 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
 • ½ tl komijnzaad
 • ½ tl paprikapoeder
 • ½ tl gedroogde tijm
 • snuf zout en peper
 • 2 handen verse spinazie

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Borstel de Opperdoezer ronde schoon en snijd hierna in stukken. Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes.
 • Kook de pompoenblokjes 5 minuten voor.
 • Meng in een grote kom de blokjes Opperdoezer ronde met de voorgekookte pompoenblokjes, ui, plakjes champignon en tenen knoflook. Besprenkel met de olijfolie en voeg hierna de kruiden toe. Roer alles goed door elkaar zodat de kruiden goed gemengd zijn met de blokjes aardappel en pompoen.
 • Verdeel het mengsel over de bakplaat en rooster die 30 minuten in de oven. Schep de groenten na 15 minuten even om.
 • Prak de knoflookteentjes hierna fijn en roer dit samen met de verse spinazie door de geroosterde groenten. Serveer het gerecht hierna direct.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept