Gevulde pompoen (Kersttip)

Tijd voor een vegetarisch kerstdiner waar je indruk mee maakt: een gevulde pompoen. Het fijne is dat je de (min)pompoenen zo in zijn geheel serveert, dat ziet er toch super uit?

Mijn (Joor) leidraad voor het kerstdiner is ieder jaar weer: niet te moeilijk, wel spectaculair en het liefst zonder vlees. Zo had ik ooit een in zn geheel geroosterde knolselderij op tafel staan – met dank aan Jamie – en een met champignons gevulde strudel (zoals dit recept). Dit jaar leek het me leuk om iets met pompoen te doen.

Het fijne van pompoenen is namelijk dat je ze heel makkelijk met van alles en nog wat kunt vullen. En dat je ze dan in z’n geheel op tafel kunt zetten, wat er natuurlijk superspectaculair uitziet.

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen

Deze pompoen is gevuld met herfstige smaken: champignons, salie en spinazie. Ook heb ik cranberries toegevoegd, wat natuurlijk perfect past bij Kerstmis. Indit gerecht geven ze een lekkere frisse noot aan alle herfstsmaken.

Tips:

  • de pompoenen kun je voorafgaand aan het kerstdiner al uithollen en op de bakplaat klaarzetten. Maak de vulling vlak voor je het voorgerecht serveert en zet de pompoenen dan alvast in de oven. Dan zijn ze klaar als je aan het hoofdgerecht toe bent!
  • dit is een best machtig hoofdgerecht. Wil je minder per persoon? Halveer dan het recept en snijd de pompoen vlak voor het serveren in tweeën.

gevulde pompoen

Gevulde pompoen (Kersttip)

1 uur
4 stuks

Ingrediënten

  • 4 kleine oranje pompoenen max 750 gram
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 200 gram champignons
  • 2 takjes salie
  • 200 gram spinazie
  • 150 gram geraspte kaas
  • 100 gram crème fraîche
  • handje gedroogde cranberries
  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het topje van de pompoenen af en hol de pompoen uit. Verwijder de zaden en de draden en gooi deze weg. Smeer de buitenkant van de pompoenen met je handen in met wat olijfolie. Vergeet ook het topje niet in te smeren. Snijd eventueel een klein stukje van de onderkant van de pompoenen af zodat ze stevig staan. Ze de pompoenen op de bakplaat.
  • Pers de teentjes knoflook of snijd ze fijn. Snijd de uien in partjes en de champignons in grove stukken. Ris de blaadjes van de takjes salie en snijd deze ook klein.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en de knoflook zo’n 2 minuten. Voeg dan de champignons en de salie eraan toe en baak 3 minuten. Zet dan het vuur hoog en voeg de spinazie toe. Bak totdat de spinazie geslonken is.
  • Roer vervolgens de helft van de geraspte kaas en alle crème fraîche door het groentemengsel en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit. Roer als laatste de cranberries door het mengsel heen.
  • Verdeel het mengsel nu over de pompoenen. En verdeel als laatste de overige kaas over het mengsel in de pompoenen. Zet de dakjes weer op de pompoenen.
  • Rooster de pompoenen in 30 – 40 minuten in de oven totdat de pompoen gaar is. Wil je een krokante bovenkant? Haal dan 10 minuten voor het einde van de baktijd de topjes van de pompoenen af.
| Afdrukken

gevulde pompoen


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
  1. Ik moet het maken in wat grotere pompoenen aangezien de mini’s niet meer te krijgen zijn… Maar kan je de schil van de pompoen eigenlijk mee eten, dat er op de foto een heel hapje uit is?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk