Aardappelen met kaas en spek uit de oven

Is zondag bij jou thuis een patatdag? Maak er vandaag een aardappeltjesdag van! Het recept voor deze aardappelen met kaas en spek uit de oven is iets uitgebreider dan wanneer je patat bakt of haalt. Maar zeker niet minder lekker. En ook hier mag je best een klodder mayo bij eten.

Aardappelen met kaas en spek uit de oven

Aardappelen met kaas en spek uit de oven

Ik had trek in iets met aardappelen en spek. En automatisch bedacht ik dat er ook kaas bij moest. Toevallig had ik deze ingrediënten in huis en maakte ik er deze lekkere schotel van aardappelen met kaas en spek uit de oven van.

Bij het fotograferen van dit gerecht deed het me denken aan de Tiroler Grostl, een aardappelgerecht uit Oostenrijk dat we vaak eten met de wintersport. Dit is ook een gerecht met aardappel en spek, maar dan met groente en ei erbij.

De aardappeltjes heb ik even voorgekookt. Zo worden ze mooi gaar in de oven, maar niet te bruin. Ik gebruik alleen zout en peper om de aardappeltjes op smaak te brengen. Naast de spek en kaas voeg ik gebakken champignons toe en voor de garnering nog een beetje peterselie.

Het resultaat is een toppertje, minstens net zo lekker als een patatje met ;)

–> Ben je opzoek naar een ander recept met aardappel? Check dan eens de vegetarische kapsalon met kaassaus.

Aardappelen met kaas en spek uit de oven

Aardappelen met kaas en spek uit de oven

20 minuten
+ 25 minuten
4 personen, bijgerecht

Ingrediënten

  • 800 gram aardappel krieltjes
  • 125 gram champignons
  • 5 plakjes gerookte ontbijtspek
  • 125 gram geraspte kaas belegen of oud
  • handje verse peterselie
  • zout en peper
  • olijfolie om in te vetten en te besprenkelen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Was de aardappelen en halveer de krieltjes, snijd grotere exemplaren in kwarten. Kook de aardappeltjes 10 minuten voor.
  • Snijd de champignons in plakjes en bak deze in een koekenpan met olie even aan.
  • Snijd het spek in stukken.
  • Giet de aardappelen af en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met olijfolie en roer even door.
  • Verdeel de voogekookte krieltjes over de ovenschaal. Meng de champignons en spek hier doorheen. Bestrooi met de kaas en verwarm dit 25 minuten in de oven. Tot de kaas goudbruin is en de krieltjes gaar zijn.
  • Bestrooi voor het serveren met gehakte peterselie.

Deze aardappelschotel is een bijgerecht. Serveer met gewokte groenten of een groene salade voor een complete maaltijd.

    | Afdrukken

    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk