Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Courgettepakketjes met ricotta – BBQ

Vandaag deel ik een lekkere zonnige tip: courgettepakketjes met ricotta en citroen. Een lekker hapje van de barbecue, het is weer eens wat anders, namelijk een vegetarisch gerechtje. Want barbecueën kan ook zonder vlees of vis heel erg lekker zijn.

Het paasweekend staat voor de deur, een extra lang weekend! Ga je er tussenuit (misschien alvast naar de camping) of blijf je lekker thuis? Het zonnetje gaat zich als het goed is ook laten zien, dus voor velen is dit waarschijnlijk het weekend om voor het eerst de barbecue aan te steken. Deze courgettepakketjes met ricotta komen dan zeker van pas!

Courgettepakketjes met ricotta

Elektrische barbecue

De courgettepakketjes met ricotta grill ik op de E-Braai van CADAC. Dit is de nieuwste barbecue en deze werkt dus niet op gas maar is elektrisch. Ideaal als je bijvoorbeeld niet op gas kan of mag koken zoals op een balkon.

De eerste keer dat ik met deze barbecue aan de slag ging, ging ik voor low en slow met de (super lekkere) sweet chili spareribs. Deze keer stel ik de temperatuur van de E-Braai juist wat hoger in en ga ik grillen. Met het digitale display kun je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig instellen van 70 tot 270 graden, in dit geval ga ik voor 180 graden.

De E-Braai wordt geleverd inclusief een pandrager, een BBQ rooster met keramische coating en een deksel. Je kunt hem naar wens uitbreiden met optionele accessoires, zoals een paella pan of een pizzasteen. Klik hier voor alle informatie.

Courgettepakketjes met ricotta

Vegetarisch barbecueën

Het leek mij leuk om deze keer een vegetarisch receptje op de E-Braai klaar te maken. Groenten zijn ontzettend geschikt om mee te grillen of bakken. Met een aantal smaakmakers maak je er iedere keer weer een ander gerecht van. Zo vind ik het heerlijk om gevulde courgette op de barbecue te bereiden (zie dit recept), maar deze keer ga ik voor kleinere courgettepakketjes.

Courgettepakketjes met ricotta en citroen

Voor de courgettepakketjes met ricotta fruit ik eerst ui met champignons aan. Hierbij voeg ik tijm, zout en peper toe. Samen met citroensap roer ik dit door de ricotta wat de vulling van de courgettepakketjes maakt.
Als je het lastig vindt om (bijvoorbeeld op de camping) ui en champignons te fruiten kun je dit ook uit het recept laten. Zie mijn tips onderaan de receptbeschrijving.

Om de courgettepakketjes te maken gebruik ik repen courgette. Deze kun je vooraf even zouten zodat het vocht uit de courgette komt. Voor een pakketje leg je twee courgetteplakken in een kruis op elkaar. In het midden waar de twee plakken samenkomen verdeel je een lepel van de vulling. Hierna vouw je de courgettepakketjes dicht door één voor één de slierten courgette om de vulling te vouwen.

Bestrijk de courgettepakketje met olijfolie en je bent klaar om te grillen. De E-Braai stel ik in op 180 graden, als de plaat goed warm is (dit is binnen 4 minuten) leg ik de pakketjes erop. Per kant grill ik de courgettepakketjes met ricotta 3 á 4 minuten tot mooie grillstrepen zijn ontstaan.

Complete maaltijd

De courgettepakketjes met ricotta en citroen zijn geen complete maaltijd. Je kunt ze serveren als voorgerecht of als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Lekker met aardappeltjes en een salade bijvoorbeeld. Eventueel kun je er ook vlees of vis naar keuze bij serveren. Ze zijn zelfs lekker bij de sweet chili spareribs ;)

Courgettepakketjes met ricotta

Courgettepakketjes met ricotta van de barbecue

20 minuten
+ 10 minuten
8 stuks

Ingrediënten

 • 2 courgettes
 • 1 ui gesnipperd
 • 125 gram champignons fijngesneden
 • 5 takjes tijm
 • 125 gram ricotta
 • 2 eetlepels Parmezaan snippers
 • 1 eetlepel citroensap
 • olijfolie
 • zout en peper

Bereiding

 • Schaaf 16 mooie plakken van de courgettes (dit kan bijvoorbeeld ook met de kaasschaaf). Leg deze even op een bord of keukenpapier en bestrooi met zout. Laat dit even staan. Dep de courgetterepen hierna droog met keukenpapier of een schone doek.
 • Verwarm olie in een pan of op de bakplaat en fruit de ui met champignons. Doe de tijm erbij en breng op smaak met zout en peper.
 • Roer de ricotta los en roer het uienmengsel erdoor. Roer de Parmezaan er samen met citroensap door en breng op smaak met zout en peper.
 • Leg 2 plakken courgette op elkaar zodat een kruis ontstaat. Verdeel een lepel van het ricottamengsel op het midden waar de 2 plakken courgette elkaar raken. Vouw één voor één de uiteinden van de courgette erover zodat een vierkant pakketje ontstaat.
 • Verwarm de E-Braai ondertussen op 180 graden, met ongeveer 4 minuten is de barbecue op temperatuur.
 • Bestrijk de courgettepakketjes met olijfolie en leg het hierna op de grillplaat, doe de deksel erop. Bak de courgettepakketjes 3 á 4 minuten per kant.
 • Serveer de courgettepakketjes als voorgerecht of als onderdeel van de hoofdmaaltijd.

Tip:

- de restjes courgette gebruik je bijvoorbeeld voor een roerbakgerecht, omelet met groenten of de soep.
- vind je het lastig om (bijvoorbeeld op de camping) ui en champignons te bakken? Laat de ui en champignons achterwege en breng de ricotta naast de citroen, zout en peper op smaak met blaadjes tijm.

Courgettepakketjes met ricotta
Bijgerecht
Barbecue, Vegetarisch

Dit artikel schreef ik in samenwerking met CADAC.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept