Ga naar de inhoud

Snelle Red velvet taart

Heerlijke red velvet taart met roomkaastopping. Red velvet cake zoals het hoort. Super lekker!

30 minuten Voorbereidingstijd
45 minuten Bereidingstijd
Delen op

Snelle Red velvet taart

Snelle red velvet taart. Een variant op de klassiek red velvet cakes met laagjes. Deze snelle variant van de red velvet taart bevat de heerlijke smaak zoals een Amerikaanse Red Velvet Cake hoort te hebben. Maar hij is wat simpeler, sneller gemaakt. Een luchtige Red Velvet taart met heerlijke roomkaas-topping. Yum!

Zet jij deze dit weekend op tafel voor jouw Valentijn? Of misschien wel voor je collega’s, of oma? Of een andere dag in het jaar, want deze heerlijke en snelle red velvet taart kan natuurlijk altijd.

Red velvet taart

Valentijns recepten

Valentijnsdag. Het is een commerciële feestdag, die tegenwoordig veel wordt gevierd. De dag om de liefde te tonen aan je (geheime) geliefde. Al kan dat wat mij betreft natuurlijk ook iedere andere dag van het jaar.

Als je denkt aan Valentijnsrecepten dan denk je snel aan iets met de kleur rood. Dat is nou eenmaal de kleur van de liefde. Ik tip je (naast deze heerlijke snelle red velvet taart waar ik in dit artikel meer over vertel) graag deze recepten:

Red velvet taart

Wat is een Red velvet taart?

Wat is een red velvet taart? In het kort: een rode taart met roomkaasglazuur. De taart vind zijn herkomst in Amerika. Wist je dat de tart oorspronkelijk de rode kleur kreeg door onbewerkte cacao te mixen met azijn en karnemelk? In de oven ontstaat hierdoor een chemische reactie waardoor de taart rood kleurt.

De cacao die wij tegenwoordig gebruiken heeft een lagere zuurgraad, daarom vind de chemische reactie niet meer plaats. Om toch voor een rode kleur te zorgen voren we rode kleurstof toe.

Naast de rode kleur kan een witte roomkaastopping ook niet ontbreken bij een echte red velvet taart. Dit is meteen een mooi contrast met de rode taart.

Snelle red velvet taart maken

Mijn versie van de red velvet taart is een snelle variant. Geen strak afgewerkte taart met verschillende laagjes die helemaal perfect is. Maar een meer rustieke verse. Een versie die iedereen kan maken. Of je nou een beginnende thuisbakker ben of niet. In plaats van eerder laagjes maak ik 1 dunnere taart, en daarbij mag de roomkaastopping natuurlijk niet ontbreken. Die hoort echt bij een red velvet taart zoals deze.

De basisingredienten van de taart zijn simpel: bloem met cacaopoeder, baksoda, suiker en karnemelk. En rode kleurstof mag natuurljk ook niet ontbreken. De heerlijke fris-zure roomkaaslaag on top maak ik van boter en poedersuiker met roomkaas en vanille extract. Samen maakt dit een heerlijke taart, waar je echt niet vanaf kunt blijven.

Tip: Voor deze red velvet taart gebruik ik een bakvorm met een diameter van 19 cm. Wil je liever een grote taart bakken met een diameter van 23 cm? Verdubbel dan dit recept.

Red velvet taart

Red velvet taart

Ingrediënten

stukken

Voor de roomkaastopping:

Extra benodigd

  • bakvorm met een diameter van 19 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze snelle red velvet taart

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Stap 1
Meng in een kom de bloem met baksoda cacaopoeder, en zout.
2
Stap 2
Mix in een andere kom het ei met de olie, karnemelk, witte wijn azijn en witte basterdsuiker.
3
Stap 3

Doe de kom met bloem hierbij en mix dit door elkaar tot het net gemengd is. Doe hierna de boter en vanille extract erbij, samen met een klein beetje van de rode kleurstof. Mix het door tot het goed gemengd is.

4
Stap 4
Verwarm de oven op 170 graden en vet een bakvorm in.
5
Stap 5
Verdeel het beslag over de vorm en verwarm het 45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de red velvet taart gaar is.
6
Stap 6
Laat de taart op een rooster afkoelen, haal het hierna uit de vorm.
7
Stap 7
Maak de roomkaasfrosting klaar door de boter zacht te kloppen. Zeef de poedersuiker en doe dit bij de boter. Meng door elkaar. Doe hierna de roomkaas, vanille extract en zout erbij. Roer dit alles door elkaar.
8
Stap 8
Snijd de bovenkant van de red velvet taart recht af.
9
Stap 9
Verdeel de roomkaasfrosting over de bovenkant van de taart. Verkruimel de afgesneden stukjes taart en verdeel dit over de taart.
10
Stap 10
Bewaar de taart in de koelkast, liefst afgesloten in een bak of met folie.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Sinterklaas loempia's
Speculaasmuffins met mandarijn-icing en strooigoed
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Pizza met pistachepesto en ricotta

2 reacties

Marjolein

Kan ik ook witte chocolade toevoegen in dit recept?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Marjolein, ja dat lijkt mij wel lekker moet ik zeggen :)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op