Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Andijviestamppot met champignonhachee

Een heerlijke Hollandse maaltijd, met een twist! Andijviestamppot met champignonhachee. Een lekkere vegetarische stamppot.
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Andijviestamppot met champignonhachee

Andijviestamppot met champignonhachee

Één van mijn favo Hollandse maaltjes is andijviestamppot. Lekker met uitgebakken spekjes. Deze keer gaan we ook met andijviestamppot aan beslag, maar geven we het een vegetarische twist. We combineren het met een andere Hollandse topper, hachee. In dit geval gaan we voor andijviestamppot met champignonhachee. Een heerlijke combinatie samen met andijviestamppot.

Andijviestamppot met champignonhachee

Stamppot-moe

Zo aan het einde van de winter heb ik doorgaans wel weer voldoende stamppotten gezien en kijk ik uit naar zomerse salades, barbecuegerechten en ijs. En toch was ik positief verrast toen ik dit recept van andijviestamppot met champignonhachee proefde: het is namelijk net weer iets anders dan de bekende stamppotten en dat is voor de afwisseling wel heel erg fijn. Zeker als je best vaak aardappelen eet, omdat de kinderen dat nou eenmaal erg lekker vinden (herkenbaar?).

Andijviestamppot met champignonhachee

Andijviestamppot met champignonhachee

Andijviestamppot met een twist dus. Geen gebakken spekjes bij deze stamppot, maar een andere Hollandse topper waar ik een vegetarische twist aan geef. Andijviestamppot met champignonhachee.

Voor deze stamppot maakte ik een ‘hachee’ van kastanjechampignons. Gebakken champignons met ui, op smaak gebracht met heerlijke smaken zoals paprikapoeder, wittewijnazijn en sojasaus. Maar ook honing, kruidnagel, laurierblad en bouillon. Samen maakt dit een ontzettende smakelijke vegetarische champignonhachee. Een topper van een vegetarisch alternatief.

Het mooie hiervan is, dat je meteen extra groenten binnenkrijgt omdat je het vlees vervangt door champignons, je een heerlijke jus hebt voor bij je stamppot en je het vlees vanwege de smaak van de champignons eigenlijk helemaal niet mist. Beloofd!

Scroll naar beneden voor het volledige uitgewerkte recept van de andijviestamppot met champignonhachee.

Andijviestamppot met champignonhachee

Stampotten met een twist

Kun je meer inspiratie gebruiken voor lekkere Hollandse stamppotten met een twist? Hier op de website zijn al vele recepten te vinden, op deze pagina vind je ze allemaal bij elkaar. Deze varianten met een twist zijn onze favoriet:

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze andijviestamppot met champignonhachee

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Snipper de ui en snijd de kastanjechampignons in schijfjes. Verwarm de boter in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg dan de kastanjechampignons toe en bak ze bruin. Voeg dan de bloem toe en roer goed door zodat de champignons allemaal bedekt zijn met bloem.
2
Stap 2

Voeg dan het paprikapoeder, de wittewijnazijn en sojasaus toe en roer goed door. Voeg dan de honing, kruidnagel, het laurierblaadje en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur zacht en laat 15 - 20 minuten pruttelen. Voeg eventueel extra bouillon toe als de mix te droog wordt.

3
Stap 3
Schil in de tussentijd de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met water en verdeel de helft van de andijvie eroverheen. Breng aan de kook en kook de aardappels in 8 – 10 minuten gaar. Giet af en stamp tot een stamppot. Roer de rest van de andijvie, een scheut melk en eventueel een klontje boter en een eetlepel mosterd door de stamppot.
4
Stap 4
Haal voor het serveren de kruidnagel en het laurierblaadje uit de saus. Serveer de champignonhachee met de stamppot.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Sinterklaas loempia's
Speculaasmuffins met mandarijn-icing en strooigoed
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade

9 reacties

Jozephina
5/5 sterren

Beste Brenda, Bedankt voor je heerlijke recept, en nog vegetarisch ook! Groet, Jozephina

Laat een bericht achter

Hanneke
5/5 sterren

Wat een heerlijk recept. Dit ga ik vaker maken. Dank je wel.

Laat een bericht achter

Hanneke

Heerlijk! Die gaan we vaker maken. Dank je wel.

Laat een bericht achter

Tineke Spil

Hoi. Ik kook in het hospice in Beverwijk. Vandaag deze schotel gemaakt voor de gastbewoners. Ze hebben gesmuld.Ik heb het recept opgeslagen op Pinterest bij bord Hospice. Vergeet ik het nooit meer. Groeten, Tineke

Laat een bericht achter

ina van smaalen

Heb dit al voor de tweede keer klaar gemaakt. Vind het een prima optie voor een dagje zonder vlees. Geweldig lekker

Laat een bericht achter

John Coertjens

Champignonhachee had ik nog nooit van gehoord. Bereid, inclusief de andijviestamppot. Wat was dat lekker, Wordt zeker meer gemaakt. Jammer dat bij de reactie geen foto geplaatst kan worden. We hebben gesmuld.

Laat een bericht achter

Marie-Louise Tonnaer

Vandaag wederom gemaakt nu in combinatie met risotto, vingers werden nog net opgegeten, dit is echt zo heerlijk, de volle smaak van de kastanje champignons, en met risotto erbij en salade ook heerlijk in de zomermaanden!

Laat een bericht achter

Marie-Louise Tonnaer

Vandaag klaar gemaakt, in het kader van minder vlees eten! Het was wederom een succes! Zoveel smaak, vlees totaal niet gemist! Voor herhaling vatbaar! Dank voor de lekkere recepten!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Marie-louise, bedankt voor je berichtje!

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op