Bacon en Eitaart
Deze Bacon en Eitaart van Annabel Langbein maakte ik laatst voor een vriendinnetje. Volgens Annabel is deze bacon-en-eitaart perfect voor een picknick. Dat kwam goed uit, want we zouden in Amsterdam gaan picknicken in het park. Zouden, want net op die ene dag regende het en ging het picknickfeest dus...Bacon en Eitaart
Bewaren
Deze Bacon en Eitaart van Annabel Langbein maakte ik laatst voor een vriendinnetje. Volgens Annabel is deze bacon-en-eitaart perfect voor een picknick. Dat kwam goed uit, want we zouden in Amsterdam gaan picknicken in het park. Zouden, want net op die ene dag regende het en ging het picknickfeest dus niet door. De taart maakte ik wel, we aten hem gewoon binnen aan tafel op. Ook lekker.
Annabel geeft aan dat je deze taart moet bakken als je opzoek naar liefde bent. Na het proeven van deze taart vroeg haar man haar namelijk ten huwelijk. Zo lekker is hij. (mij is dat na het proeven van deze taart nog niet overkomen ;-))
Vandaag mocht deze taart ook mee naar het werk. We houden namelijk een Amerikaanse lunch waarbij we allemaal iets meenemen. Uit liefde voor mijn collega’s neem deze bacon en eitaart mee. Succes gegarandeerd.
De verhoudingen heb ik iets aangepast, onder andere omdat mijn bakvorm minder groot is dan die van Annabel. Daarnaast gebruikt Annabel voor deze taart korstdeeg. Dit is bij ons in Nederland niet kant-en-klaar te koop. Omdat ik niet zoveel tijd had om zelf te maken heb ik in dit geval hartige taartdeeg gekozen. Notitie voor mezelf: volgende keer maak ik het deeg zelf!
Deze taart is lekker als lunch of bij het diner, maar stiekem neem ik ook een hapje bij het ontbijt.
Bacon en Eitaart
Bron: The Free Range Cook, Annabel Langbein
Klik hier voor een overzicht van de paasrecepten.
Ingrediënten
Extra benodigd: bakvorm van 20 bij 30 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bacon en eitaart
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet alvast een bakplaat in de oven. Als je de taart op de hete bakplaat bakt wordt de bodem lekker knapperig.Stap 2
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar.Stap 3
Knip een stuk bakpapier op maat voor een bakvorm van 30 bij 20 cm. Het moet de bodem bedekken en 3 a 4 cm tegen de randen op staan. Neem het bakpapier uit de vorm en leg het op het werkblad. Bestrooi het bakpapier met een beetje bloem. Trek 8 plakjes deeg een beetje uit en plak ze aan elkaar zodat de lap in de bakvorm past en ook de randen van 3 a 4 cm bedekt zijn. Til het bakpapier met daarop de lap deeg op en leg het in de bakvorm.Stap 4
Snijd de gekookte aardappels in plakjes. Verdeel de blokjes bacon over het deeg, leg hierop de aardappelschijfjes en bestrooi het geheel met de kruiden. Beek 4 hele eieren over de massa.Stap 5
Klop in een kom de overige 3 eieren licht op met zout en peper en de melk. Giet dit mengsel gelijkmatig over de hele eieren.Stap 6
Rol de resterende vellen deeg dun uit en snijd er smalle repen van. Verdeel de repen in een ruitpatroon over de taart en snijd het teveel weg. Vouw de deegrand aan de zijkanten naar binnen.Stap 7
Zet de taart op de voorverwarmde bakplaat en bak hem 12-15 minuten tot het deeg licht goudkleurig begint te worden. Verlaag de temperatuur tot 180°C en bak hem nog zo'n 20 minuten tot de bodem goed gaar is en de korst goudbruin. Controleer tussentijds of de taart gaar is. Het kan zijn dat hij iets eerder al gaar is. Dit is per oven afhankelijk.Stap 8
Als je de bacon en eitaart later gaat serveren kun je hem het beste op een rooster laten afkoelen.Stap 9
Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met een salade met zoetzuur of chutney. In een afgesloten trommel in de koelkast is deze taart zo'n 2 tot 3 dagen houdbaar.Ingrediënten
Extra benodigd: bakvorm van 20 bij 30 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bacon en eitaart
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet alvast een bakplaat in de oven. Als je de taart op de hete bakplaat bakt wordt de bodem lekker knapperig.Stap 2
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar.Stap 3
Knip een stuk bakpapier op maat voor een bakvorm van 30 bij 20 cm. Het moet de bodem bedekken en 3 a 4 cm tegen de randen op staan. Neem het bakpapier uit de vorm en leg het op het werkblad. Bestrooi het bakpapier met een beetje bloem. Trek 8 plakjes deeg een beetje uit en plak ze aan elkaar zodat de lap in de bakvorm past en ook de randen van 3 a 4 cm bedekt zijn. Til het bakpapier met daarop de lap deeg op en leg het in de bakvorm.Stap 4
Snijd de gekookte aardappels in plakjes. Verdeel de blokjes bacon over het deeg, leg hierop de aardappelschijfjes en bestrooi het geheel met de kruiden. Beek 4 hele eieren over de massa.Stap 5
Klop in een kom de overige 3 eieren licht op met zout en peper en de melk. Giet dit mengsel gelijkmatig over de hele eieren.Stap 6
Rol de resterende vellen deeg dun uit en snijd er smalle repen van. Verdeel de repen in een ruitpatroon over de taart en snijd het teveel weg. Vouw de deegrand aan de zijkanten naar binnen.Stap 7
Zet de taart op de voorverwarmde bakplaat en bak hem 12-15 minuten tot het deeg licht goudkleurig begint te worden. Verlaag de temperatuur tot 180°C en bak hem nog zo'n 20 minuten tot de bodem goed gaar is en de korst goudbruin. Controleer tussentijds of de taart gaar is. Het kan zijn dat hij iets eerder al gaar is. Dit is per oven afhankelijk.Stap 8
Als je de bacon en eitaart later gaat serveren kun je hem het beste op een rooster laten afkoelen.Stap 9
Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met een salade met zoetzuur of chutney. In een afgesloten trommel in de koelkast is deze taart zo'n 2 tot 3 dagen houdbaar.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
Carla
Het deel "Beek 4 hele eieren over de massa." is ook best amusant :) Other than that ga ik het zeker uitproberen als ik mensen heb die mee willen eten!
Brenda Kookt
Misschien kun je ze inderdaad beter breken :)
Farah
Altijd lekker! :D
Todd @ HonestlyYUM
With those ingredients, how can you go wrong?! This looks amazing!!
Laura's Bakery
Ohh maar dat ziet er lekker uit! Echt superleuk. Weer eens een andere versie van de hartige taart, die ga ik goed onthouden, leuk om binnenkort eens te maken :)
cilia
Ik zou er alleen een salade van ZOET-zuur bijgeven en niet van ZOUT-zuur. Ik denk dat dit de meeste mensen niet goed zal bevallen ;)
Brenda Kookt
Ja dat lijkt me ook ;-) Wel een mooie typo,maar ik pas hem toch maar aan. Bedankt voor je oplettendheid.