Ga naar de inhoud

Blini hapjes (3 variaties)

Lekkere feestelijke hapjes. Blini hapjes. Ik deel 3 variaties. Een met vlees, vis en een vegetarsiche variant. Combineer je ze met elkaar, of is er een favoriet?
40 minuten Bereidingstijd
Delen op
Recepten met blini

Blini hapjes (3 variaties)

Blini hapjes: een lekker recept voor kerst of oud en nieuw. We delen vandaag heerlijke blini hapjes, met maar liefst drie variaties. Een variant met vlees, eentje met vis en een blini belegd met een vegetarische topping.

Voor ieder wat wils dus! Kies er eentje uit die je gaat maken, of misschien wel alle drie?

Blini hapjes

Wat is blini?

Blini’s zijn kleine, luchtige pannenkoekjes afkomstig uit Oost-Europa. Ze lijken een beetje op een plat poffertje en worden traditioneel geserveerd met luxe toppings. Blini’s hebben een rijke geschiedenis en worden van oudsher geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, nieuwjaarsvieringen en religieuze feesten. Rond de feestdagen vind je de blini dan ook vaak in de supermarkt, het is dan ook een erg feestelijk hapje.

Wat een blini zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid. Je kunt ze warm of koud serveren en beleggen met zowel hartige als zoete toppings. Hierdoor zijn ze perfect als borrelhapje, voorgerecht, of zelfs als onderdeel van een uitgebreid buffet. Met hun kleine formaat zijn ze ideaal om te delen of om meerdere varianten te proberen – een heerlijke traktatie.

Blini hapjes

In dit artikel gaan we voor blini hapjes met 3 verschillende toppings. De bekendste blini is denk ik die met zalm en room. Ook deze komt in dit overzicht voorbij. Daarbij vond ik het leuk om te variëren met een blini hapje met vlees, dat is een carpaccio topping geworden en een variant zonder vlees of vis. In dat geval gaan we voor een heerlijke topping van gegrilde rode biet met geitenkaas.

Kortom, alle drie de hapjes zijn om te smullen!

De blini serveer ik in dit geval warm. Warm het op zoals de aanwijzingen op de verpakking. Koud eten kan ook, maar dan zou ik ze wel eerst even verwarmen en daarna laten afkoelen. Scroll naar beneden voor de complete uitgewerkte recepten van de blini hapjes.

Blini met carpaccio en truffelmayo

Blini hapjes met carpaccio en truffelmayo

Laten we beginnen bij de blini met een vlees-topping. Hoe kan het ook anders dan dat dit mijn all-time favorite is. Met carpaccio.

Deze blini met carpaccio is dan ook een echte aanrader. Beleg de blini met een dun laagje truffelmayo (of groene pesto als alternatief), gevolgd door plakjes carpaccio. Garneer met rucola, kaassnippers, gehakte kappertjes en geroosterde pijnboompitjes. Zo lekker!

Blini met zalm

Blini met zalm en room

De blini met zalm is denk ik de meest gegeten combinatie met de blini. Het is ook lekker fris, en wat mij betreft een extra traktatie.

Bestrijk de blini met crème fraîche op smaak gebracht met dille en een scheutje citroensap. Leg er een plakje gerookte zalm op en werk af met een takje verse dille. Echt hemels.

Blini met geroosterde biet en geitenkaas

Blini met geroosterde biet en geitenkaas

Ik zit in een ‘bietenfase’ geloof ik. Geroosterde rode bieten eet ik op dit moment heel graag, bijvoorbeeld in een lauwwarme (couscous)salade (dit recept deel ik binnenkort met jullie). En het leek mij ook leuk om geroosterde biet te gebruiken voor het vegetarische blini hapje. Heerlijk in combinatie met geitenkaas en tijm.

hapjes voor oud en nieuw

Ingrediënten

hapjes

Blini met carpaccio en truffelmayo

Blini met zalm

Blini met rode biet en geitenkaas

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze blini hapjes (3 variaties)

Bereiding: 40 minuten
Stap 1
Verwarm de blini’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Stap 2
Beleg de blini’s met:

Voor de blini met carpaccio en truffelmayo

1
Stap 1
Besmeer de blini’s met een laagje truffelmayo. Beleg dit met carpaccio, rucola, kaassnippers en kappertjes. En bestrooi met geroosterde pijnboompitjes.

Voor de blini met zalm

1
Stap 1
Roer de crème fraîche los. Meng dit met een takje gehakte dille en 1 tl citroensap.
2
Stap 2
Besmeer de blini’s met de crème fraîche. Beleg dit met een stukje gerookte zalm, leg hier een plukje dille op.

Voor de blini met rode biet en geitenkaas

1
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Snijd de rode biet in blokjes en verdeel dit over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en honing en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de blaadjes van een takje tijm erover. Rooster dit 20 minuten in de oven.
3
Stap 3
Laat de biet even afkoelen.
4
Stap 4
Verdeel een beetje crème fraîche over de blini’s. Verdeel hierover blokjes geroosterde biet en verkruimel de geitenkaas erover. Bestrooi met blaadjes tijm.
5
Stap 5
Serveer de blini’s lauwwarm.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Witlof ovenschotel met ham en kaassaus
Kapsalon van aardappelschijfjes
Galette met courgette en tomaat
Gnocchischotel met pesto en mozzarella

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op