Ga naar de inhoud

Carpacciorollade van bavette

Carpacciorollade van bavette, gevuld met de traditionele ingrediënten van een carpaccio. Zoals groene pesto, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, kappertjes en oude kaas. 

15 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Carpacciorollade van bavette

Tijd voor het hoofdgerecht van het makkelijke kerstmenu dat ik deze week deel. We gaan voor een carpacciorollade van bavette. Het hoofdgerecht met vlees, een waar spektakelstuk! Dat ook prima te combineren is met de hassselbackpompoen die ik eerder deze week met jullie deelde.

Een vlees-spektakelstuk dat ontzettend gemakkelijk te bereiden is, ook nog een heel erg lekker is!

Carpacciorollade van bavette

Misschien komt dit recept je bekend voor? Dat klopt! Ik heb de carpacciorollade van bavette namelijk ontwikkeld voor mijn kookboek Makkelijk & Snel. Het is een topper van een hoofdgerecht, eentje die ik zelf al vaak heb gemaakt. En daarom vind ik het een echte aanrader voor de kerstdagen.

Voor het makkelijke kerstmenu dat ik deze week deel was ik nog opzoek naar een spektakelstuk met vlees. Het liefst een groot stuk vlees dat gemakkelijk te bereiden is. Iedere keer kwam ik weer uit bij de carpacciorollade van bavette uit het kookboek. Ik heb nog even getwijfeld of ik in dit geval niet voor een andere (meer kerstige) vulling moest gaan. Maar dit is mijn persoonlijk all-time favorite combinatie (die erg lijkt op de carpacciokrans die ik eerder deze week publiceerde) en daarom tip ik jullie hem graag voor kerst.

Carpacciorollade van bavette

Carpacciorollade van bavette

Deze carpacciorollade van een groot stuk bavette is gevuld met de traditionele ingrediënten van een carpaccio. De carpacciorollade kun je bereiden in de oven, maar ook op de kamado barbecue. Ik geef je voor beide bereidingen het recept.

Maar voor de carpacciorollade op de barbecue of in de oven kan moeten we hem eerst nog even klaarmaken. Het belangrijkste is de bavette, voor 4 personen heb je ongeveer 650 gram nodig. De bavette snijd je open zodat een grote lap ontstaat die je hierna kunt oprollen tot een mooie rol. Je kunt ook de slagre vragen de bevatte al open te snijden (en vliesjes te verwijderen) zodat je er een rollade van kunt maken.

De lap bavette beleggen we met de traditionele ingrediënt die een carpaccio salade bevat. Groene pesto met zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, kappertjes en oude kaas. Bij elkaar zijn dit echte smaakmakers!

De bavette rol je op en knoop je vast met keukentouw. Wees hierbij niet te voorzichtig, het mag mooi strak zitten. De carpacciorollade kun je direct bereiden in de oven of op de barbecue zoals hieronder aangegeven, je kunt hem ook verpakken in huishoudfolie en in de koelkast bewaren voor gebruik. Haal het vlees in dat geval minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Tip: wil je liever geen groot stuk vlees serveren zoals deze carpacciorollade maar het wat kleiner aanpakken? Dan tip ik je graag deze gerechten:

Carpacciorollade bavette

 

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Keukentouw
  • eventueel een kerntemperatuurmeter
Print dit gerecht
Delen op

Bereidingswijze carpacciorollade van bavette

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Stap 1
Maak de bavette wanneer je deze uit de koelkast haalt direct schoon door de vliesjes eraf te snijden. Snijd de bavette in de lengte door, maar snijd niet helemaal door. Vouw daarna de bavette open zodat een grote lap vlees ontstaat. Laat de bavette even op kamertemperatuur komen.
2
Stap 2

Bestrooi het vlees met zout en peper. Besmeer de lap vlees met de groene pesto. Verdeel hierover de zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, kappertjes en oude kaas.

3
Stap 3

Rol de lap bavette in de lengte op tot een mooie, lange rol. Knoop de rol met het keukentouw stevig vast zodat de rol in model blijft. Tip: je kunt hem zowel horizontaal als verticaal opbinden zodat de rol goed blijft zitten.

Bereiding in de oven

1
Stap 1
Verwarm boter in een grote koekenpan. Braad de gevulde bavette hierin rondom kort aan zodat het vlees rondom is dichtgeschroeid.
2
Stap 2

Leg de carpaccio-rollade in een grote ovenschaal of braadslee en verwarm hem in de oven op 80 graden. Gebruik eventueel een kern- temperatuurmeter, met een kerntemperatuur van 50 graden is de bavette medium-rare, 54 graden is medium. (Na ongeveer 100 minuten in de oven was onze bavette op 50 graden)

3
Stap 3

Laat de carpacciorollade 10 minuten onder aluminiumfolie rusten voor je hem aansnijdt.

Bereiding op de barbecue

1
Stap 1

Verwarm de barbecue op 80-100 graden indirect. Leg de carpaccio rollade op de barbecue en laat het garen tot 50 graden.

2
Stap 2

Stook de barbecue hierna op tot 180 graden en verwarm de rollade even kort (max 5 minuten) rondom aan.

3
Stap 3

Laat de carpacciorollade 10 minuten onder aluminiumfolie rusten voor je hem aansnijdt.

  • Laat de bavette eventueel opensnijden door je slager.
  • Vervang de groene pesto door truffelmayonaise voor een ander twist.
Bekijk ook andere recepten
Preistamppotje met zalm en dille
Ijsbergsalade met avocado, ei en spek
Gyrospita’s met tzatziki en geroosterde kikkererwten
Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op