Christmas crackers van filodeeg
Bewaren
Dit is wat mij betreft toch wel dé tip voor de kerstdagen. Maak je kersttafel voor het kerstdiner af met deze leuke Christmas crackers van filodeeg. Het zijn krokante filodeegpakketjes, maar dan vermomd als Christmas crackers. Super leuk (en lekker) om dit op de borden te leggen voor het kerstdiner.
Deze keer zit er geen spreuk in de Christmas crackers, maar een lekker hapje!
Een van de dingen waar ik extra van geniet bij het kerstdiner is het dekken en aankleden van de tafel. Met leuke servetten, kerst-decoratie, takjes en verse kruiden.
Regelmatig heb ik op de kersttafel Christmas crackers met spreuken of een spel gelegd. Leuk om samen met de tafelgenoten open te maken. Maar misschien is een lekker hapje op het bord wel nog leuker? Iets om alvast van te smullen tijden het proosten, en terwijl je wacht op de andere gangen.
Chistmas crackers van filodeeg
Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is juist erg gemakkelijk om de Christmas crackers van filodeeg te maken. Over de vulling vertel ik je hieronder meer, laten we het nu eerst hebben over het krokante laagje, het filodeeg.
Zorg ervoor dat je het filodeeg eerst laat ontdooien, dit kan bijvoorbeeld in de koelkast. Of op het aanrecht tussen een vochtige theedoek. Hierdoor droogt het deeg niet uit en krijg je de velletjes gemakkelijker van elkaar.
Leg 8 vellen filodeeg voor je neer en bestrijk ze met olijfolie. Leg hier vervolgens nog een velletje van het filodeeg op. Hierdoor worden de filorolletjes straks extra krokant. Beleg de onderkant van de vellen deeg in het midden met de vulling. Rol dit op en knoop de uiteinden vast met keukentouw. Bestrijk het voor je het de oven in schuift met olijfolie of losgeroerd ei.
Bak de de christmas crackers 25 tot 30 minuten gaar in de oven. Tot het filodeeg knapperig en goudbruin is.
Tip: je kunt de Christmas crackers heel goed vooraf klaarmaken. Rol de vulling in het filodeeg, en knoop ze alvast vast met het keukentouw. Bewaar de pakketjes afgedekt in de koelkast, en schuif ze vlak voor je aan tafel gaat de oven in.
Vulling van de pakketjes
De Christmas crackers kun je vullen met wat je wilt, je kunt hier bijvoorbeeld ook lekker mee variëren.
In dit geval heb ik de Christmas crackers van filodeeg gevuld met een mengsel van gekarameliseerde ui, champignons en feta. Dit recept staat hieronder uitgeschreven bij het recept. Maar je kunt hier ook andere variaties op maken die passen bij het diner dat je serveert.
Bijvoorbeeld een vulling met vlees, met gehakt of kip. Zoals ik bij deze taco-rolletjes heb gedaan. Of wat dacht je van een vulling van spanikopita (spinazie met feta). Of een mengsel van zalm-mousse? Ook leuk om de vulling een kerst-tintje te geven voor cranberry te gebruiken.
Scroll snel naar beneden om het recept van de Christmas crackers van filodeeg met gekarameliseerde ui te bekijken. En natuurlijk om zelf aan de slag te gaan!
Ingrediënten
Extra benodigd
- Keukentouw
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze christmas crackers van filodeeg
Stap 1
Verwarm een koekenpan met boter of margarine. Fruit de ui met knoflook en champignons. Roer ook de blaadjes van 2 takjes tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper en doe de basterdsuiker, balsamicoazijn en 2 eetlepels water erbij.Stap 2
Breng aan de kook en verwarm het 10 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan. Haal hierna de deksel van de pan en verwarm dit nog 5 tot 7 minuten tot het water verdampt is.Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 4
Verkruimel de kaas en roer dit door het uienmengsel.Stap 5
Leg 8 vellen filodeeg voor je neer. Bestrijk ze met olijfolie en leg hier nog een velletje op.Stap 6
Beleg een reep van 2/4 tot en met ¾ van het filodeeg met het uimengsel. Rol dit op tot een mooi rolletje en knoop de uiteinden vast met keukentouw.Stap 7
Bestrijk de christmas crackers met olijfolie of losgeroerd ei.Stap 8
Bak de de christmas crackers 25 tot 30 minuten gaar in de oven. Tot het filodeeg knapperig en goudbruin is.Stap 9
Serveer de christmas crackers lauw-warm.Je kunt de Christmas crackers ook vooraf klaarmaken. Rol ze in, en knoop ze alvast vast. Bewaar afgedekt in de koelkast, en schuif ze vlak voor je aan tafel gaat de oven in.
Ingrediënten
Extra benodigd
- Keukentouw
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze christmas crackers van filodeeg
Stap 1
Verwarm een koekenpan met boter of margarine. Fruit de ui met knoflook en champignons. Roer ook de blaadjes van 2 takjes tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper en doe de basterdsuiker, balsamicoazijn en 2 eetlepels water erbij.Stap 2
Breng aan de kook en verwarm het 10 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan. Haal hierna de deksel van de pan en verwarm dit nog 5 tot 7 minuten tot het water verdampt is.Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 4
Verkruimel de kaas en roer dit door het uienmengsel.Stap 5
Leg 8 vellen filodeeg voor je neer. Bestrijk ze met olijfolie en leg hier nog een velletje op.Stap 6
Beleg een reep van 2/4 tot en met ¾ van het filodeeg met het uimengsel. Rol dit op tot een mooi rolletje en knoop de uiteinden vast met keukentouw.Stap 7
Bestrijk de christmas crackers met olijfolie of losgeroerd ei.Stap 8
Bak de de christmas crackers 25 tot 30 minuten gaar in de oven. Tot het filodeeg knapperig en goudbruin is.Stap 9
Serveer de christmas crackers lauw-warm.Je kunt de Christmas crackers ook vooraf klaarmaken. Rol ze in, en knoop ze alvast vast. Bewaar afgedekt in de koelkast, en schuif ze vlak voor je aan tafel gaat de oven in.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
Sandra Wolf-Hoogendoorn
p.s. de knoflook ontbreekt in de lijst met ingrediënten. Ze waren goed gelukt en erg lekker! Grt Sandra
Sandra Wolf-Hoogendoorn
Hoi Brenda, Ben nu bezig met de voorbereiding, maar vraag me af wat ik met het 3e takje tijm moet doen? Grt Sandra